happy to helpΓια πολύ καιρό δούλευα σε εστιατόρια – στο μπουφέ, σερβιτόρα, υπεύθυνη τραπεζαρίας & δημοσίων σχέσεων, ακόμα και στη διανομή, στα γύρω γραφεία, με τα πόδια. Έχω μια μεγάλη αγάπη σ’ αυτή τη δουλειά. Θες επειδή είμαι κόρη πολύ καλού σεφ και τριγυρνάω στα εστιατόρια από 8 χρόνων, θες επειδή είναι ένας υπέροχος χώρος για γνωριμίες και συζήτηση με ανθρώπους από οποιοδήποτε σημείο του χάρτη? Για έξι – εφτά χρόνια δούλευα σε εστιατόριο καθημερινά, φροντίζοντας κόσμο που έβγαινε έξω για φαγητό, είτε σαν μέρος της διασκέδασης του, είτε στο διάλειμμα του από τη δουλειά.

Πραγματικά την ευχαριστήθηκα αυτή τη δουλειά τόσο πολύ. Με γέμιζε συναισθηματικά, με κάλυπτε οικονομικά, και περνούσα πολλές στιγμές διασκέδασης.

Το ίδιο και στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας για 9 χρόνια. Η αγάπη μου για την εξυπηρέτηση, του πελάτη στην προκειμένη, του συνανθρώπου γενικότερα, ήταν αυτή που με κράτησε 15 χρόνια σε δουλειές που με ένοιαζε πώς θα εξυπηρετήσω τον κόσμο. Παραμένει μια από τις πηγές της δικής μου υπέρτατης ευτυχίας. Κατάφερα βέβαια να γίνω και ιδιαίτερα απαιτητική πελάτισσα. Μπορώ να καταλάβω τους λόγους…

 

Το να εξυπηρετείς τους άλλους

Όσοι από εσάς είστε γονείς μικρών παιδιών γνωρίζετε τις προσπάθειες και τις θυσίες που χρειάζεται να κάνει κανείς για να τα μεγαλώσει ευτυχισμένα και υγιή. Και το πιστεύω, αισθάνεστε, όπως κι εγώ, πως τα παιδιά σας είναι η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας σας. Αυτό το ίδιο συναίσθημα περηφάνιας και αγάπης ευτυχώς υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους, σε διάφορους κλάδους – στην εκπαίδευση, την ιατρική, το χώρο της εστίασης και αλλού. Το να εξυπηρετείς τους άλλους μπορεί κάποιες φορές να μην αναγνωρίζεται, όμως είναι μεγάλη ανταμοιβή από μόνο του.

Παρακάτω είναι κάποιες ιδέες για το πώς να αυξήσεις το δικό σου επίπεδο προσφοράς, φέρνοντας ευτυχία σε σένα και τους άλλους:

  1. Δείξε σεβασμό και ευγένεια. Μοιάζει τόσο μικρό αυτό. Στις πολυάσχολες ζωές μας συχνά ξεχνάμε ότι ένας γλυκός λόγος, μία χείρα βοηθείας, ή απλά ένα χαμόγελο και το “Ευχαριστώ” μπορούν να χαράξουν ένα λαμπρό σημείο στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Και τότε έχουμε δυο ευτυχισμένους ανθρώπους.
  2. listen more talk lessΆκου περισσότερο, μίλα λιγότερο. Ένα από τα πράγματα που ελπίζω να καταλαβαίνετε για τις γυναίκες σας, όσοι είστε σε σχέση χρόνια, είναι ότι κάποιες φορές απλά θέλουμε τη διευκόλυνση σας, να εκφραστούμε ελεύθερα, να βγάλουμε τις έννοιες μας για τη μέρα που πέρασε, να μη συσσωρεύεται σε στρες σιγά σιγά όλο αυτό. Απλά να ακουστούμε. Φυσικά κάτι παρόμοιο χρειάζονται και οι άντρες της σχέσης. Και φυσικά θέλουμε όλοι και λίγες συμβουλές που και που. Το να μας ακούν όμως, πρώτα απ’ όλα, μας κάνει χαρούμενους. Όλους.
  3. Παίνεσε τον άλλον, αληθινά. Το να αναγνωρίζεις τη συμβολή των άλλων στα πράγματα, είναι μια τρανή πράξη – κι εδώ προσφέρεις τις υπηρεσίες σου. Είναι μια επένδυση για τους άλλους. Μάλιστα δε σου κοστίζει τίποτα, και η ανταπόδοση μπορεί να είναι τεράστια. Παίνεσε τους άλλους. Και θυμήσου, “Επαινείς κάποιον δημοσίως, και τιμωρείς κάποιον ιδιαιτέρως”. Τα καλά λόγια είναι άκρως ενθαρρυντικά όταν ακούγονται στο κοινό. Από την άλλη, ακόμα και σε μια διαφωνία, υπάρχει μια ευκαιρία να βοηθήσεις, να ξαναφέρεις την ευτυχία μέσα στη σχέση. Απλά μιλώντας όμορφα και θέλοντας να βοηθήσεις τον άλλο, να μάθει, να αναπτυχθεί.
  4. Κράτα τις υποσχέσεις σου. Μπορείς να δημιουργήσεις την ατμόσφαιρα ότι βοηθάς, μόνο κάνοντας τα πράγματα που λες ότι θα κάνεις. Η αξιοπιστία και η συνέπεια είναι η σφραγίδα για κάποιον που νοιάζεται να βοηθήσει τους άλλους. Όταν οι άνθρωποι μπορούν να σε εμπιστεύονται, δημιουργείται ευτυχία παντού τριγύρω.
  5. Εξασκήσου στο να συγχωρείς. Πολλά κακά συναισθήματα χωρίς λόγο είναι η πηγή τόσης πολλής δυστυχίας στον κόσμο. Το να κρατάς ένα άχτι για κάποιον είναι σαν ένα σημάδι στη δική σου ψυχή καταρχήν. Όταν μπορείς να το αφήσεις πίσω σου, μπορείς ν’ αρχίσεις να γιατρεύεις και τον πόνο που ένιωθες γι’ αυτό. Είναι υπέροχο να μπορείς να συγχωρήσεις κάποιον. Κάποιες φορές μάλιστα θα δεις πως μπορεί εκείνος να μην γνώριζε καν ότι σε είχε πληγώσει. Μπορείς να συγχωρήσεις ακόμα κι εκείνους που δε θέλουν να τους συγχωρέσεις. Θα είσαι πιο ευτυχισμένος ο ίδιος.

Και τελικά, μόνο εσύ είσαι υπεύθυνος για τη δική σου ευτυχία.

Κοίτα πώς μπορείς να προσφέρεις, να βοηθάς τους άλλους, και η ευτυχία θα σε ακολουθεί σα σκιά.

 

Δείτε επίσης: