Πάμε να δούμε τι κάνει ένας άλλος αγαπημένος blogger με τους στόχους του, τις συνήθειες του, το σύστημα παραγωγικότητας που ακολουθεί.

Τον Ευτύχη οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε από την τηλεόραση, στην Κουζίνα της Μαμάς, που μέσα σε τόσες εκπομπές μαγειρικής είχε τον τρόπο να ξεχωρίσει και να σε κάνει να τον θυμάσαι. Τώρα θαυματουργεί στο bletsas.gr, foodiq.gr, foodmusic.gr, cookingEconomy.gr, pastitsio.gr, milosophy.gr, awakening.gr, στα μουσικομαγειρέματα, και όρεξη να χεις να γράφεις για τον Ευτύχη…

Μου αρέσει που με πτυχία πληροφορικής, διάλεξε να ακολουθήσει το πάθος του. Και που έχει βρει τρόπους να ταιριάξει όλα του τα ταλέντα – μαγειρεύει, γράφει μουσική και στίχους, γράφει βιβλία, κάνει show, κάνει τα αστεία του, κάνει και blogging.

Το bletsas.gr είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα blogs μαγειρικής. Γεμάτος καλή διάθεση, δε σου φτιάχνει μόνο το φαγητό της ημέρας. Σου φτιάχνει το κέφι. Σε όλα τα blogs του, πέρα από συμβουλές και τρόπους για να μαγειρέψεις, περισσότερο απ’ όλα θα πάρεις συμβουλές για να ζήσεις τη ζωή σου αξιόλογα.

 

Βούλα: Ποιο θα έλεγες ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα σου τα τελευταία χρόνια? Φυσικά μπορείς να αναφέρεις περισσότερα από ένα. 

Ευτύχης: Αν και προτιμώ να αφήνω τους άλλους να ανακαλύπτουν αυτά που θεωρούν σε μένα πιο σημαντικά, έχω (για προσωπική χρήση!) μια λίστα με 10 πράγματα που με κάνουν να νιώθω περήφανος. Δεν τα αναφέρω για να ακούσω μπράβο αλλά για να εμπνεύσω και άλλους να δημιουργήσουν τη δική τους λίστα! Έμένα αυτή η λίστα με κάνει να συνεχίζω όταν κάτι δεν πάει καλά.

 1. Ξέρω να περπατάω και να μιλάω! (πολλοί το θεωρούν εύκολο και δεδομένο)
 2. Ξέρω να παίζω κιθάρα και να τραγουδάω (λέμε τώρα…)
 3. 3 βραβεία πρώτου φοιτητή στο Bachelor και 1st class honours
 4. Υποτροφία για Master στο Imperial College London και αποφοίτηση με Distinction
 5. Έχω εκδώσει 4 βιβλία, 4 ebooks και 4 μουσικά cd
 6. Έχω ταξιδέψει σε σχεδόν όλη την Ελλάδα και 25 χώρες
 7. Έχω διαβάσει περίπου 250 βιβλία σε 5 χρόνια σε αντικείμενα που με ενδιαφέρουν (διαβάζω γρήγορα!)
 8. Έχω πολυδιάστατες γνώσεις περί τροφίμων σε πολλούς τομείς (μαγειρική, διατροφή, παραγωγή, χημεία τροφίμων, επεξεργασία, πωλήσεις)
 9. Κάναμε με τους συνεργάτες μου περίπου 150 εκπομπές (επεισόδια) που αγάπησε πολύς κόσμος και για τα οποία έχουμε λάβει πολύ καλά λόγια
 10. Συμβάλλω με τις ομιλίες μου στη διατροφική αφύπνιση του κόσμου και με τα Μουσικομαγειρέματα στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών.

 

Βούλα: Ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας? Ήταν ένα πράγμα ή ένα σύνολο πραγμάτων?

Ευτύχης: Θα δώσω τη “συνταγή” της επιτυχίας που περιέχει 7 υλικά:

 1. Θετική στάση και αισιοδοξία. Το πιο σημαντικό συστατικό σε κάθε συνταγή είναι η καλή μας διάθεση! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να ελέγξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διάθεση μας.
 2. Υπευθυνότητα. Η ικανότητα να αναλαμβάνεις την ευθύνη κάθε κίνησης και να μην κατηγορείς την κρίση, την οικονομία, τον καιρό ή οποιονδήποτε άλλο εξωτερικό παράγοντα που δε μπορείς να επηρεάσεις.
 3. Ξεκάθαρος στόχος. Να έχεις ξεκάθαρη εικόνα αυτού που προσπαθείς να πετύχεις. Να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο και να έχεις οραματιστεί το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα.
 4. Δέσμευση. Να γράψεις όλους τους λόγους για τους οποίους κάνεις ότι κάνεις. Όσο περισσότερα κίνητρα έχεις, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτάς. Είναι καλό οι λόγοι να περιλαμβάνουν άλλους ανθρώπους, αγαπημένα πρόσωπα αλλά και ένα αίσθημα αποστολής. Ότι αυτό που κάνεις βοηθάει τον κόσμο και την κοινωνία.
 5. Πρωτοβουλία. Να κάνεις το ξεκίνημα και να βάλεις τις ιδέες σου σε εφαρμογή. Να ξεπεράσεις τους φόβους και να κάνεις το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι το ήμισυ του παντός. Κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα. Ένα μικρό βήμα αρκεί για να γίνει η αρχή.
 6. Υπομονή και επιμονή. Η επιτυχία δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται αφοσίωση και προσπάθεια. Πρέπει να ξέρεις ότι θα υπάρξουν στραβοπατήματα και να είσαι αποφασισμένος να μην τα παρατήσεις. Το σημαντικό δεν είναι πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσο γρήγορα θα σηκωθείς. Το μυστικό της επιτυχίας… είναι η αποτυχία!
 7. Ενθουσιασμός και Ενέργεια. Ο Ενθουσιασμός είναι το καύσιμο της επιτυχίας. Αυτό σε κάνει να συνεχίζεις όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Η Ενέργεια όμως είναι το πιο σημαντικό πράγμα, σε σωματικό και νοητικό επίπεδο. Όταν έχεις ενέργεια μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Αυξάνεται η παραγωγικότητα, φτιάχνει η ψυχολογία και βελτιώνεται η επικοινωνία. Να θυμάστε όμως… είναι πρακτικά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ρίξτε μια ματιά στο καλύτερο βιβλίο που έγραψα ποτέ, την βίβλο της Θετικής Ενέργειας. Κυκλοφορεί σε Pdf για άμεσο download και θα το βρείτε εδώ.

 

Βούλα: Ποιες είναι οι απαραίτητες συνήθειες που υιοθετείς για να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου?

Ευτύχης: Θα σου γράψω μια λίστα με κάποιες “καλές” καθημερινές μου συνήθειες.

 • Διαβάζω τουλάχιστον μισή με μια ώρα, κάτι που με εξελίσσει και με κάνει σοφότερο. Ακόμα περισσότερο ακούω ακουστικά βιβλία, κυρίως στα Αγγλικά.
 • Περνάω χρόνο μόνος για να διαβάσω, να γράψω, να σκεφτώ ή να διαλογιστώ. Όταν λέω διαλογισμό εννοώ ότι απλά οριζοντιώνομαι και παίρνω βαθιές ανάσες ακούγοντας χαλαρωτική συντονιστική μουσική που με φέρνει σε μια ημικοιμισμένη κατάσταση. Σε εκείνο το σημείο κατεβαίνουν οι περισσότερες ιδέες και εμφανίζονται οι λύσεις σε προβλήματα.
 • Βάζω χρόνο για να σκεφτώ πάντα στο πρόγραμμα μου, νωρίς το πρωί, και χρόνο για να παίξω, να μην κάνω τιποτα… να κάνω ότι μου έρθει να κάνω.
 • Κοιμάμαι νωρίς και ξυπνάω νωρίς. Είμαι άνθρωπος της μέρας. Τα πάω καλά με τον ύπνο. Κοιμάμαι τόσο οσο χρειάζομαι και ακολουθώ κάποιες απλές πρακτικές για να κοιμάμαι πιο αποδοτικά και να ξεκουράζομαι καλύτερα.
 • Ταξιδεύω συχνά για να αλλάζω παραστάσεις και να ξεκολλάει το μυαλό.
 • Σκέφτομαι σε χαρτί. Σημειώνω τα πάντα και καταγράφω τις σκέψεις μου.
 • Τρώω ένα μήλο την ημέρα και όχι μόνο. Γενικά τρέφομαι υγιεινά και κάνω πράγματα που με βοηθάνε να έχω περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Το 80% της διατροφής μου είναι χορτοφαγική με πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Τρώω κρέας μια στις τόσες – προτιμώ το ψάρι. Πίνω πολύ καθαρό νερό και παίρνω κάποια φυσικά διατροφικά συμπληρώματα.
 • Περνάω χρόνο με ανθρώπους που με εξελίσσουν. Αποφεύγω τους τοξικούς ανθρώπους και τις τοξικές καταστάσεις. Δεν είμαι διαθέσιμος όλη την ώρα. Κλείνω κινητά και δεν συνδέομαι στο Internet όταν θέλω να κάνω μια παραγωγική δουλειά, όπως πχ να γράψω.
 • Γυμνάζομαι. Περπατώ, τρέχω, τεντώνομαι και κάνω κάποιες ασκήσεις ευελιξίας και δύναμης. Η φυσιολογία επηρεάζει την ψυχολογία, την ενέργεια και τη διάθεση.
 • Ακούω και παίζω μουσική. Η μουσική είναι υπερεργαλείο επιτυχίας.
 • Γελάω καθημερινά! Το έχω στο πρόγραμμά μου. Και για να γίνει, είτε βλέπω αστεία βίντεο, είτε σκέφτομαι κάτι που με έχει κάνει να γελάσω στο παρελθόν (τα σημειώνω!).

Στο σημείο αυτό πρέπει να πω οτι δε γεννήθηκα με αυτές τις συνήθειες. Μέχρι τα 20 μου έκανα ακριβώς τα αντίθετα! Σιγά σιγά άρχισα να βάζω καλές καθημερινές συνήθειες στη ζωή μου. Είναι δύσκολο να τις υιοθετήσεις αλλά διευκολύνουν τη ζωή. Από την άλλη, είναι εύκολο να υιοθετήσεις τις κακές συνήθειες, αλλά δυσκολεύουν τη ζωή. Ακόμα και σήμερα δίνω τη μάχη που δίνουμε όλοι μας για να αντικαταστήσουμε κακές συνήθειες με καλές.

 

Βούλα: Πόσο οργανωμένος είσαι και πόση σημασία έχει αυτό μέσα στη μέρα σου?

Ευτύχης: Άλλες φορές πολύ οργανωμένος, άλλες φορές οργανώνω το να μην έχω καθόλου πρόγραμμα. Ακούγεται κάπως παράδοξο αλλά έτσι λειτουργούμε καλύτερα και είμαστε πιο δημιουργικοί. Το χάος και η τάξη είναι και τα δύο απαραίτητα για να υπάρξει δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Χρειάζεται να βρίσκουμε τη χρυσή τομή.

Πάντα λειτουργώ με λίστα των πραγμάτων που θέλω να κάνω. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να ολοκληρώνω κάτι που ξεκίνησα και να επιμένω μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω.

Χρησιμοποιώ πολύ την τεχνολογία για να είμαι οργανωμένος και να μη χρειάζεται να θυμάμαι τα πάντα. Δεν εμπιστεύομαι τη μνήμη μου και γι αυτό βάζω υπενθυμίσεις. Προτιμώ να χρησιμοποιώ τη δύναμη του εγκεφάλου για πιο παραγωγικές και δημιουργικές διαδικασίες.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνω είναι να κρατώ σημειώσεις στο τέλος κάθε μέρας με το τι έκανα την ημέρα που πέρασε και μετά ετοιμάζω το πλάνο της επόμενης. Το ίδιο κάνω σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.

 

Βούλα: Πόσο συχνά σκέφτεσαι τους στόχους σου, ελέγχεις την πρόοδο σου, και κάνεις ενέργειες γι’ αυτούς?

Ευτύχης: Είμαι γενικά της άποψης ότι πρέπει να αφιερώνουμε 10% του χρόνου μας στο παρελθόν και 10% στο μέλλον. Όταν σκεφτόμαστε το παρελθόν κάνουμε ανασκόπηση, ελέγχουμε την πρόοδο μας και αναγεννούμε όμορφες αναμνήσεις. Όταν σκεφτόμαστε το μέλλον εστιάζουμε στους στόχους μας και οργανώνουμε τα επόμενα μας βήματα. Το 80% όμως πρέπει να το ζούμε στο τώρα. Να το ζούμε στο εδώ. Μόνο στο παρόν μπορούμε να ζούμε και μόνο στο παρόν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να επηρεάσουμε το μέλλον.

Αυτή την πρακτική ακολουθώ, αλλά τους στόχους μου τους έχω πάντα σε μια άκρη του μυαλού μου. Οτιδήποτε κι αν κάνω υποσυνείδητα το τσεκάρω σε σχέση με τους στόχους μου. Είναι αυτό που λένε: να βαδίζεις με τα πόδια στο έδαφος, εστιάζοντας σε ένα βήμα κάθε φορά, κοιτώντας όμως ψηλά τα αστέρια.

Μια φορά το χρόνο κάνω 2ημερη ανασκόπηση και ελέγχω την πρόοδο μου σε πολύ μακροσκοπικό επίπεδο. Βλέπω πώς πάει η ζωή μου σε όλους τους τομείς και βάζω στόχους. Αυτό συνήθως γίνεται ανάμεσα σε Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά.

 

Βούλα: Περίγραψε πως ξεπερνάς την αποτυχία, πως ξαναμαζεύεις τον εαυτό σου και πως τον παρακινείς, όταν ο ενθουσιασμός σου όλο και πέφτει.

Ευτύχης: Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αποτυχία. Βλέπω κάθε αποτυχία σαν ενα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Έχω αποτύχει άπειρες φορές σε κάθε τομέα της ζωής μου. Σημασία όμως δεν έχει πόσες φορές θα αποτύχεις. Σημασία έχει να συνεχίσεις αφότου αποτύχεις, βλέποντας την αποτυχία ως μάθημα.

Χθες έπαιζα με 2 φίλες μου ένα παιχνίδι ερωτήσεων. Μου ήρθε μια αναλαμπή! Συνειδητοποίησα ότι εξελισσόμουν περισσότερο όταν έκανα λάθος από ότι όταν έβρισκα την απάντηση. Ο λόγος είναι απλός. Όταν απαντάς σωστά σημαίνει ότι ήδη ξέρεις την απάντηση και δεν έχεις κάτι καινούριο να μάθεις. Όταν κάνεις λάθος μαθαίνεις κάτι που δεν ήξερες. Το ίδιο ισχύει σε όλα τα πράγματα!

 

Βούλα: Μπορείς να περιγράψεις το σύστημα της παραγωγικότητας σου και όποιες συμβουλές παραγωγικότητας έχεις για τον κόσμο?

Ευτύχης: Για μένα το κορυφαίο εργαλείο παραγωγικότητας είναι οι χάρτες εγκεφάλου (mind maps). Όλες μου οι σημειώσεις, τα brainstorming, η διαχείρηση ενός project ή ακόμα και το πρόγραμμα της μέρας δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο σε ένα οριζόντιο κομμάτι χαρτί. Ξεκινάς στο κέντρο από τη βασική ιδέα την οποία αναπτύσσεις προς όλες τις κατευθύνσεις δημιουργώντας πολλαπλές διακλαδώσεις.

Μπορείτε να ψάξετε την τεχνική, καθώς και να δείτε τη δική μου συλλογή με χάρτες εγκεφάλου στο mindmaps.gr. Πάντως ανεξάρτητα από το αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική, σημασία έχει πως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο παραγωγικότητας είναι απλά το χαρτί και το στυλό.

Η συμβουλή μου απλή: Να σκέφτεστε γράφοντας και σχεδιάζοντας. Το μυαλό αδειάζει και παίρνει μπρος! Στο bletsas.gr/tv υπάρχουν κάποια βίντεο της ενότητας mindfood που έχουν να κάνουν με όλα αυτά. Θα χαρώ να μάθω ότι σας φάνηκαν χρήσιμα και να διαβάσω τα σχόλια σας!

 

Βούλα: Πολλοί Έλληνες περνούν δύσκολα λόγω της ʽοικονομικήςʼ κρίσης. Κυρίως έχουν χάσει τα κίνητρα για να προχωρήσουν. Τι έχεις να προτείνεις?

Ευτύχης: Πολύ ισχυρό κίνητρο είναι και το όραμα για ένα καλύτερο αύριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε το “εγώ” και να εστιάσουμε στο “εμείς”. Να εστιάσουμε στο πως μπορεί ο καθένας να φανεί χρήσιμος σε αυτό που ζούμε. Να εστιάσουμε στο πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας για να προσφέρουμε κάτι χρήσιμο. 

Δείτε το σαν πρόκληση. 

Η κρίση ήρθε για να μας δοκιμάσει. Είναι αυτό που λέμε “η ώρα της κρίσης”. Έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων γενεών. Η αλλαγή φοβίζει, αλλά θα πρέπει να νικήσουμε τον φόβο αν θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση και να περάσουμε στην άλλη πλευρά – όπως λέει και το τραγούδι ¨break on through to the other side¨.

Να μη φοβάστε. Απλά να είστε προετοιμασμένοι.

Καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος για κάτι και να μη γίνει τίποτα, παρά να μην είσαι προετοιμασμένος για τίποτα και να γίνει κάτι. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα… αλλά πρώτα θα γίνουν χειρότερα. Μέσα μας όμως μπορούν να γίνονται όλο και καλύτερα. Πρέπει να δεχθούμε κάποιες αλλαγές και να εκμεταλλευτούμε τη χρυσή ευκαιρία που μας δίνεται για να αφυπνιστούμε.

Μερικές πρακτικές συμβουλές:

 • Να φροντίζετε περισσότερο την υγεία σας. Να τρώτε έξυπνα και να γυμνάζεστε. Η γυμναστική βελτιώνει την ψυχολογία και φτιάχνει τη διάθεση.
 • Να μη βλέπετε ειδήσεις. Ακούστε μουσική, διαβάστε κάτι εμπνευστικό, όπως πχ βιογραφίες ανθρώπων που τα έβγαλαν πέρα σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. 
 • Να ενδυναμώσετε τις σχέσεις σας. Να εστιάσετε στο φως και την αγάπη. Συγχωρέστε αυτούς που σας έκαναν κακό και κοιτάξτε μπροστά.
 • Αγαπήστε τον εαυτό σας και όλους τους άλλους, ακόμα και τους εχθρούς σας. Η αγάπη είναι το μόνο αντίδοτο στο φόβο. Η αγάπη είναι η μόνη λύση στην κρίση. Και την αγάπη πρέπει ο καθένας μας να την βρει μέσα του και στη συνέχεια να την προσφέρει απλόχερα στους άλλους. 

Να θυμάστε… η αγάπη είναι η τροφή της ψυχής. Πιο πολύ πεινάμε για αγάπη.

 

Ευτύχη, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!

 

* *Αναγνώστες του zenhabits, μπορείτε να αποκτήσετε τη βίβλο Θετικής Ενέργειας του Ευτύχη με αυτό το link. Αν κάνετε την αγορά σας μέσα από εδώ, το ξέρετε, ένα μικρό ποσοστό μένει στο zenhabits, και βοηθά να μείνει αυτό το blog ζωντανό! – που σημαίνει ότι έχω έναν ακόμα λόγο να σας ευχαριστώ. 🙂

Βούλα Σούφη

 

 

 Δείτε επίσης: