Είσαι σπάταλος στις σακούλες κάθε φορά που βγαίνεις για ψώνια? Μπορεί να πιστεύεις ότι απλά χρησιμοποιείς όσες χρειάζεται, ανάλογα τις αγορές σου. Έτσι πίστευα κι εγώ, μέχρι που πριν χρόνια το σκέφτηκα λίγο καλύτερα. Κι από εκεί που έβλεπα λογικό να βγαίνω από κάθε μαγαζί με μια σακούλα στο χέρι, σκέφτηκα ότι είναι πιο λογικό να έχω μια σακούλα και να βάζω μέσα ότι αγόρασα από 2 και 3 μαγαζιά. Αρκεί να χωράνε σε μια σακούλα ή όσο το δυνατόν λιγότερες και να μπορούν να μπουν μαζί (έχω σταματήσει να είμαι μυγιάγγιχτη σε αυτό).

Προσπάθησε το εξής: τις σακούλες που πετάς μόλις φτάσεις σπίτι, φρόντισε να μην τις πάρεις καθόλου φεύγοντας από το ταμείο. Και όλες εκείνες που τελικά καταλήγεις να φέρεις σπίτι, χρησιμοποίησε τις με κάποιο τρόπο, έξυπνα και οικονομικά.

 

Γιατί να το κάνεις?

Λιγότερες σακούλες, λιγότερα σκουπίδια! Κι αυτό επεκτείνεται σε όλες τις συσκευασίες. Ακόμα κι αν είναι από ανακυκλώσιμα υλικά, πρέπει να δούμε πώς μπορεί να μειωθεί η απερίσκεπτη χρήση τους, και τελικά η υπερκατανάλωση. Ο πλανήτης που μας φιλοξενεί έχει ανάγκη τέτοιες μικρές πρωτοβουλίες.

Λιγότερη ζήτηση, μικρότερη παραγωγή! Σκέψου αυτή την αλυσίδα: ένα κατάστημα θεωρεί υποχρέωση του να σου παρέχει μια σακούλα ή τσάντα για κάτι που αγόρασες. Το κόστος επιβαρύνει τον καταστηματάρχη και τελικά εσένα, μιας και έχει ενσωματωθεί στην τιμή μαζί με άλλα σέα και μέα. Καλύτερα άφησε αυτό το μικρό κέρδος στον καταστηματάρχη από να το πετάξεις, πετώντας τη σακούλα στα σκουπίδια.

Και τα μεγαλύτερα επιχειρήματα μέσα σε λίγες γραμμές, όπως αναφέρονται και στη φωτογραφία:

Η πλαστική σακούλα:

  • Κατασκευάζεται σε 1 λεπτό
  • Χρησιμοποιείται για 15 λεπτά
  • Μένει στο περιβάλλον για 400 χρόνια
  • 60.000 τόνοι καταλήγουν στις ελληνικές χωματερές
  • 300.000€ είναι το κόστος της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα
  • Απελευθερώνει τοξικές ουσίες όταν καίγεται, όπως και τα υπόλοιπα πλαστικά

 

Πώς μπορείς να μειώσεις το σακουλομάνι

Εύκολα, αρκεί να αλλάξεις τη συνήθεια που ότι αγοράζεις συνοδεύεται από μια σακούλα. Υιοθέτησε τη συνήθεια της λιγότερης κατανάλωσης γενικά στη ζωή σου. Ειδικά όσων έχουν πολύ μικρό κύκλο ζωής.

Να οι δικοί μου 4 τρόποι για να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια:

  1. Όταν αγοράζεις κάτι μικρό, βάλτο κατευθείαν στη τσάντα σου, αν έχεις, ή πάρτο στο χέρι. Ας μην είμαστε υπερβολικοί – τις περισσότερες φορές δεν έγινε και τίποτα αν αυτό που αγοράζουμε δε συσκευαστεί περαιτέρω. Αγοράζεις για παράδειγμα στο φαρμακείο ένα κουτί χάπια ή ένα σπρέυ. Απόφυγε το μικρό χάρτινο ή πλαστικό σακουλάκι, ή και τα 2 μαζί που συνηθίζει ο φαρμακοποιός να το τυλίγει στο ένα και να το βάζει μέσα στο άλλο. Εκτός κι αν αισθάνεσαι ντροπή γι’ αυτό που μόλις αγόρασες, δε βρίσκω κανένα άλλο λόγο να φασκιώνεται σε 2-3 συσκευασίες. Όταν το σακουλάκι είναι τόσο μικρό, μόλις πας σπίτι θα το πετάξεις. Απόφυγε το.
  2. Σε μια μέρα με full ψώνια, βάζε σε μια τσάντα όλα όσα παίρνεις από διαφορετικά καταστήματα. Όταν γυρνάς από μαγαζί σε μαγαζί, είτε για να καλύψεις υποχρεώσεις και να βρεις δώρα, είτε γιατί είχες να βγεις ένα μήνα και σου μαζεύτηκαν πολλά, βάλε σε μια από αυτές τις μεγάλες τσάντες που συνήθως μας δίνουν τα εμπορικά καταστήματα, όλα όσα θα αγοράσεις μέσα στη μέρα σου. Δε χρειάζεται να καταλήξεις με 4-5 τσάντες από ένα πράγμα η καθεμία. Κάνε το αντίθετο: πάρε μια τσάντα και βάλε και τα 4-5 πράγματα μέσα. Δε θα παρεξηγηθούν τα ψώνια μεταξύ τους – το εγγυώμαι. Ακόμα καλύτερα, φεύγοντας από το σπίτι πάρε τη δική σου τσάντα γι’ αυτό το σκοπό.
  3. Άρχισε να πηγαίνεις στο super market με 2-3 μεγάλες τσάντες που θα έχεις γι’ αυτή τη δουλειά. Το ξέρω ότι αυτή η συμβουλή παίζει πολύ, πάμε όμως να δούμε γιατί να το κάνεις. Καταρχάς μιλάμε για τις μεγάλες υφασμάτινες (ή από άλλο υλικό) επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Χωράνε πολλά, δε σκίζονται, είναι πιο βολικές στο κουβάλημα και είναι πάντα διαθέσιμες στο αυτοκίνητο ή το σπίτι, άπαξ και κάνεις τον κόπο να τις αγοράσεις την πρώτη φορά. Έχω 3 τέτοιες τσάντες που αντέχουν τα εβδομαδιαία μου ψώνια στο super market εδώ και δυόμιση χρόνια. Φαντάζεσαι πόσες πλαστικές σακούλες έχει γλιτώσει έτσι η χωματερή? Στις πλαστικές σακούλες των super market συνήθως βάζουμε 5-6 πράγματα μέσα, και καταλήγουμε με 10-15 τέτοιες σακούλες, που φτάνοντας στο σπίτι σχεδόν όλες είναι λίγο τρύπιες ή σκισμένες από το βάρος, και τις περισσότερες αν όχι όλες τις στέλνουμε στα σκουπίδια μόλις αδειάσουμε τα ψώνια. Σταμάτησε το. Να δεις που τις μεγάλες θα τις κουβαλάς με μεγαλύτερη άνεση άλλωστε.
  4. Ομαδοποίησε τα φρούτα και λαχανικά και πάρε λιγότερες σακούλες συνολικά. Όταν μια σακούλα έχει το μαϊντανό, μια τον άνιθο, μια τις τομάτες και μια τα αγγούρια, στις πόσες σακούλες θα έχεις ολοκληρώσει όλη σου τη μαναβική? Προσωπικά, ζητάω από τους υπαλλήλους στο super market να μου τα ζυγίζουν ανά είδος, τα βάζω σε μια μεγάλη επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα που έχω για τη μαναβική μου, και τους ζητώ να κολλούν όλα τα αυτοκόλλητα σε ένα χαρτί (πρόχειρο) που τους δίνω, για να σκαναριστούν στη συνέχεια στο ταμείο. Συνήθως παίρνω την απάντηση ότι οι σακούλες είναι βιοδιασπώμενες. Ωραία, δε διαφωνώ, αλλά το θέμα μας είναι πώς μπορώ να καταναλώσω λιγότερες. Στην αρχή χρειαζόταν να προσπαθώ να πείσω τους υπαλλήλους να με εξυπηρετούν με αυτό τον τρόπο. Τώρα πια με έχουν μάθει και σέβονται την επιλογή μου. Μένει να το κάνω και επίσημα πρόταση στο super market (μεγάλης αλυσίδας) που ψωνίζω. Είναι κάτι που θα συμφέρει και το super market, και θα μειώσει παράλληλα όλη αυτή την υπερκατανάλωση στις σακούλες. Σκέφτομαι κάτι σαν μια ταινία που να έχει χώρο για περίπου 10 αυτοκόλλητα τιμολόγησης το ένα κάτω απ’ το άλλο, κι ας έχουν μπει τα πράγματα αυτά όλα μαζί σε 1-2 σακούλες. Αν νιώθεις την ίδια ανάγκη, δίνω το ελεύθερο να το προτείνεις σαν δική σου ιδέα στο super market που πηγαίνεις!

 

Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τις σακούλες που τελικά έφτασαν ως το σπίτι

Ότι κι αν κάνεις για να τις μειώσεις, κάποιες φορές θα υπάρχουν σακούλες που θα καταλήξουν να γυρίζουν σπίτι μαζί σου μετά τα ψώνια. Όλο και κάτι θα χρειαστεί να μη λερώσει τα υπόλοιπα, πχ πατάτες, ψάρια κτλ κι ενώ θα πρέπει να μπει σε μια σακούλα μόνο του, δε φρόντισες να πάρεις έξτρα τσάντες μαζί. Για τους λόγους που ανέφερα, αλλά και για λόγους οικονομικούς, παρακάτω θα βρεις πώς προτείνω να χρησιμοποιήσεις έξυπνα τις σακούλες που μάζεψες.  Η οικιακή οικονομία μας νοιάζει όλους όλο και περισσότερο αυτή την εποχή – ευτυχώς.

1. Χρησιμοποίησε τις ακέραιες σακούλες στον κάδο σκουπιδιών της κουζίνας σου. Απόφυγε τις ειδικές σακούλες απορριμάτων που αγοράζεις γι’ αυτό το σκοπό – κοστίζουν πολύ γι’ αυτό που τελικά προσφέρουν. Εδώ να σας πω και κάτι επίσης πολύ χρήσιμο: Ο δικός μας κάδος απορριμάτων είναι από αυτούς τους ψηλούς, που κανονικά θέλει μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών που αγοράζει κανείς από το super market. Για να αποφεύγω την αγορά τους, μέσα στον κάδο έχω τοποθετήσει ανάποδα ένα μικρό κουβαδάκι (από τη μπογιά που βάψαμε το σπίτι) κι έτσι μπορώ από πάνω να βάζω μια πλαστική σακούλα, από αυτές που μου έμειναν από το super market, η οποία πατάει στο κουβαδάκι και είναι στα μέτρα του. Με αυτό τον τρόπο:

  • Τα σκουπίδια μένουν λιγότερο στον κάδο της κουζίνας, γιατί η σακούλα γεμίζει πιο γρήγορα και αλλάζεται.
  • Δε χρειάζεσαι τις μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, άρα γλιτώνεις το κόστος τους που σε αντίθετη περίπτωση είναι συχνό και διόλου ευκαταφρόνητο.
  • Χρησιμοποιείς τις σακούλες που έμειναν από το super market και μπορεί σε άλλη περίπτωση να πετούσες (μην ξεχνάμε την κεντρική ιδέα…).

2Χρησιμοποίησε τις σακούλες που είναι λίγο σκισμένες ή τρύπιες στον κάδο της τουαλέτας ή τον κάδο που μαζεύεις την ανακύκλωση. Μπορεί να έχουν μια μικρή τρύπα από μια μυτερή συσκευασία από κάτι που αγόρασες. Είτε στο κουβαδάκι που μαζεύεις τα ανακυκλώσιμα που προορίζονται για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, είτε στο κουβαδάκι της τουαλέτας, τα πράγματα που θα πετάξεις μέσα στις σακούλες αυτές δε θα είναι τέτοια που να κινδυνεύεις να υπάρχουν διαρροές. Δεν είναι απαραίτητο να είναι του κουτιού η σακούλα που θα χρησιμοποιήσεις εκεί, σε αντίθεση με τον κάδο σκουπιδιών της κουζίνας.

Ξεκίνησα κι εγώ με τα βασικά πριν κάποια χρόνια, και όσο έβλεπα τι με εξυπηρετεί και τι όχι, κατέληξα στις παραπάνω, πιστεύω και για σένα, χρήσιμες μικρές συμβουλές. Έχει πολύ πλάκα που και η ενάμιση έτους κόρη μου έχει σχεδόν εκπαιδευτεί σε αυτό – αρκεί που παρατηρεί τη μαμά και τον μπαμπά της κάθε φορά. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι το σύστημα δουλεύει με μεγάλη ευκολία. Είναι απλά θέμα συνήθειας. Δοκίμασε αυτή τη νέα συνήθεια.

Να θυμάσαι ότι ο φαρμακοποιός, ο υπάλληλος στο super market ή σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα, θα βάλει πάντα αυτό που αγόρασες σε σακούλα, για να σε φροντίσει σαν πελάτη. Πιθανόν αν δεν το έκανε, θα εισέπραττε παράπονα από πολλούς πελάτες που θα θεωρούσαν ότι το κάνει από τσιγγουνιά ή για δικό του κέρδος. Εσύ είσαι αυτός που πρέπει να πεις ευχαριστώ, δε θα πάρω. Εγώ συνήθως τους δίνω μια μικρή εξήγηση, γιατί με κοιτούν αποσβολωμένοι: “Θα καταλήξει στα σκουπίδια μόλις πάω σπίτι, και… είναι κρίμα. Λιγότερη κατανάλωση!” 🙂 – και ρίξε κι ένα χαμόγελο. Θα εντυπωσιαστείς με το πόσο ευχάριστα θα εκπλήξεις τον υπάλληλο! Με μικρές τέτοιες κινήσεις μπορεί να σου φτιάξει η μέρα. Δοκίμασε το.

Κάτι που δεν έχω σκεφτεί? Γράψτε μου άλλες ιδέες στα σχόλια.

Δείτε επίσης: