Οι ζωές μας είναι πιο πολυάσχολες από ποτέ. Δουλεύουμε περισσότερο από ποτέ. Είμαστε πιο στρεσαρισμένοι και εξουθενωμένοι από ποτέ. Και τελικά καταλήγουμε να κάνουμε λιγότερα και να μην είμαστε και τόσο ευτυχισμένοι.

Δε χρειάζεται να γίνεται έτσι.

Το πρόβλημα είναι ότι υπερφορτωνόμαστε με πληροφορίες και δουλειές, και προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε τα πάντα αντί να διαλέξουμε τα πιο ουσιώδη. Ποια είναι η λύση? Επικεντρώσου μόνο στα ουσιώδη, περιόρισε τα υπόλοιπα, και άφησε τον εαυτό σου να χαρεί με τα λίγα και καλά που του μένουν.

Κι ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να παρατήσεις τον ρόλο του πολυάσχολου με τον οποίο μεγάλωσες όλα αυτά τα χρόνια, η αλλαγή θα έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική σου υγεία, στα επίπεδα του στρες, στην ευτυχία σου, και ναι, στην παραγωγικότητα σου.

Να 10 απλοί τρόποι να είσαι πιο παραγωγικός, κάνοντας λιγότερη προσπάθεια:

  1. Άδειασε το κεφάλι σου. Είναι αδύνατο να κερδίσεις το προβάδισμα, και να καταλαβαίνεις τι είναι πραγματικά ουσιώδες, αν βρίσκεσαι μέσα σε έναν χαμό από πληροφορίες. Κάθισε μια ώρα, ή μισή μέρα αν έχεις τη δυνατότητα, για να κρατήσεις μακριά σου όλο αυτό τον χαμό πληροφοριών, και για να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα της ζωής σου και της δουλειάς σου. Πες σε όλους ότι δεν είσαι διαθέσιμος γι’ αυτό το διάστημα, κλείσε τηλέφωνα σταθερά και κινητά, κλείσου κάπου που να έχεις την ησυχία σου, και αφιέρωσε λίγη ώρα για να σκεφτείς τα σημαντικά. Τι θέλεις? Που πηγαίνεις? Τι χρειάζεται για να φτάσεις εκεί? Άλλος ένας καλός τρόπος να αδειάσεις το κεφάλι σου, πράγμα απαραίτητο για να μπορέσεις να επικεντρωθείς στη συνέχεια, είναι να κάτσεις και να γράψεις σε χαρτί όλα όσα περνούν από το μυαλό σου – πράγματα που χρειάζεται να κάνεις, δουλειές, projects, αλλά και τις ιδέες που περνούν από το μυαλό. Άδειασε όλες τις σκέψεις σου στο χαρτί, και μετά σταμάτα να τις σκέφτεσαι για λίγο.
  2. Επικεντρώσου στις ουσιαστικές δουλειές. Άπαξ και άδειασες όλες τις σκέψεις από το κεφάλι σου, σειρά έχει να διευκρινίσεις ποιες δουλειές είναι οι πιο ουσιώδεις. Κάνε στον εαυτό σου αυτή τη μαγική ερώτηση: “Τι μπορείς να κάνεις για να έχεις το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χρόνο που θα αφιερώσεις?” Βρες το project που θα σου φέρει τη μεγαλύτερη αναγνώριση, που θα σου φέρει βραβεύσεις, ή θα σου φέρει την περισσότερη δουλειά. Κάτι που θα σε ξεπληρώσει για τα καλά. Όχι κάτι που θα ξεχάσεις κι εσύ ο ίδιος σε καμιά εβδομάδα, αλλά κάτι που θα κάνει τους άλλους να σε θυμούνται. Αυτή είναι μια ενέργεια ουσιαστική. Κάνε μια λίστα με τέτοιου είδους ενέργειες – είναι ό,τι πιο σημαντικό έχεις να κάνεις αυτή την εβδομάδα.
  3. Περιόρισε τα υπόλοιπα. Ρίξε μια ματιά τώρα στη μεγάλη σου λίστα, εκείνη  που γέμισες αδειάζοντας το κεφάλι σου από τις σκέψεις. Τι υπάρχει εκεί μέσα που δεν είναι ουσιώδες? Μήπως μπορείς απλά να τα αφαιρέσεις από το πρόγραμμα σου? Ή να τα αναθέσεις σε κάποιον άλλο? Αν όχι, βάλτα σε μια “λίστα αναμονής”. Και όσο επικεντρώνεσαι στις δουλειές σου τις ουσιαστικές, μια στο τόσο γύρνα πίσω να τσεκάρεις τη λίστα αναμονής σου. Κάποιες φορές θα συνειδητοποιήσεις ότι οι λιγότερο σημαντικές δουλειές που είχες γράψει εκεί, δεν ήταν καθόλου σημαντικές τελικά.
  4. Κάνε τις σημαντικές δουλειές πρώτα. Αν έχεις μια λίστα με δουλειές που πρέπει να κάνεις σήμερα, και μια ή δύο από αυτές είναι πραγματικά σημαντικές, κάνε αυτές πρώτο πράγμα το πρωί. Μην τις αφήνεις για αργότερα μέσα στη μέρα, γιατί όλο κάτι επείγον θα προκύπτει και θα σε κάνει να τις αναβάλλεις συνεχώς. Βγάλτες από το δρόμο σου, από νωρίς, και η παραγωγικότητα σου θα εκτοξευθεί.
  5. Περιόρισε όσα σου αποσπούν την προσοχή. Μπορεί να συγκεντρώνεις τις ουσιώδεις δουλειές στη λίστα σου καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά αν συνεχώς σε διακόπτουν οι ειδοποιήσεις των emails σου, το chat που μπορεί να άφησες ανοιχτό, το κινητό σου τηλέφωνο που χτυπάει, κάτι άλλες έξυπνες μικροσυσκευές, το RSS reader σου, το facebook, το twitter, κάποιο forum, και άλλα τέτοια διάφορα, δεν πρόκειται ποτέ να είσαι παραγωγικός. Κλείστα όλα αυτά, αποσυνδέσου από το διαδίκτυο αν είναι εφικτό, καθάρισε το γραφείο σου από όλη τη χαρτούρα, καθάρισε τον γύρω χώρο που μπορεί να σου αποσπά την προσοχή, και δώσε τη δυνατότητα στον εαυτό σου να επικεντρωθεί πραγματικά.
  6. Χρησιμοποίησε απλά εργαλεία. Μη σε πιάνει μανία με τα gadgets και τις εφαρμογές που μόλις κυκλοφόρησαν. Βρες ένα απλό σημειωματάριο για να γράφεις ότι χρειάζεσαι, φτιάξε μια απλή λίστα για να σημειώνεις κάθε φορά τα πράγματα που έχεις να κάνεις, και την πιο απλή εφαρμογή που θα κάνει τη δουλειά που θέλεις. Μετά ξέχνα τα εργαλεία, και σκέψου μόνο τη συγκεκριμένη δουλειά που έχεις μπροστά σου. Όταν κάθεσαι και ανησυχείς πολύ για τα εργαλεία της δουλειάς σου, ουσιαστικά δεν κάνεις τίποτα.
  7. Βρες την ησυχία σου. Χρειάζεσαι ένα ήσυχο περιβάλλον εργασίας, και χρειάζεσαι και κάποιο χρόνο κάθε μέρα που να μπορείς να μείνεις μόνος, χωρίς να δουλεύεις. Χρόνο που μπορείς να περάσεις διαβάζοντας, κάνοντας ένα μπάνιο, περπατώντας στη φύση, πηγαίνοντας για κολύμπι σε μια παραλία, πηγαίνοντας για τρέξιμο. Όχι διαβάζοντας τα RSS feeds σου και τα emails σου. Βγες έξω από αυτό τον βομβαρδισμό πληροφοριών, και βρες την ησυχία που θα σου επιτρέψει πραγματικά να επικεντρωθείς όταν κάθεσαι να κάνεις μια δουλειά. Που θα σου επιτρέψει να σκεφτείς πώς πήγε η μέρα σου, και να μπορέσεις να δεις τι είναι ουσιώδες τελικά και τι όχι.
  8. Κάνε ένα πράγμα τη φορά. Το να προσπαθείς να κάνεις όλες τις δουλειές μαζί, είναι χάσιμο χρόνου. Δεν προχωρούν οι δουλειές σου όταν ένα εκατομμύριο πράγματα συμβαίνουν παράλληλα γύρω σου και σου τραβούν την προσοχή. Επικεντρώσου στη σημαντική δουλειά που έχεις στα χέρια σου, αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο, και είναι πολύ πιθανότερο να την ολοκληρώσεις, σε λιγότερο χρόνο, και με λιγότερη προσπάθεια.
  9. Κάνε τη δουλειά σου να απογειωθεί. Το να γράψεις ή να δημιουργήσεις κάτι πολύ καλό είναι μια χαρά. Είναι ακόμα καλύτερο όμως να το κάνεις να εκτιναχθεί, να κερδίσεις την αναγνώριση που σου αξίζει – που θα σε οδηγήσει σε περισσότερες δουλειές ή περισσότερες ευκαιρίες. Όταν θα έχεις δημιουργήσει κάτι το ιδιαίτερο, προώθησε το, δείξε το στους άλλους, βρες ένα τρόπο να σε πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Μην δημιουργείς κάτι και μετά απλά πηγαίνεις παρακάτω στο επόμενο. Αξιοποίησε την ενέργεια και τα ταλέντα σου στο έπακρο.
  10. Απλοποίησε και λίγο ακόμα. Όταν έχεις απλοποιήσει τα πράγματα κρατώντας τα πιο ουσιώδη, είσαι και παραγωγικός. ΄Όμως, πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή και άλλα που δεν είναι και τόσο σημαντικά, έχουν έναν τρόπο να ξεγλιστρούν και να συσσωρεύονται σιγά σιγά και πάλι. Μια στο τόσο, ρίξε μια καλύτερη ματιά σε αυτά που κάνεις, στην πληροφορία που έρχεται στη ζωή σου, στο πώς περνάς το χρόνο σου και στα εργαλεία που χρησιμοποιείς. Και τότε, απλοποίησε τα λίγο ακόμη.

 

 

Δείτε επίσης: