Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #9: Βρες προπονητή ή κάνε κάποιο μάθημα.

Ναι, ξέρω. Πολύ φασαρία. Βασικά, σταμάτα να βρίσκεις δικαιολογίες!

Το ότι έχω έναν προπονητή στην κολύμβηση έχει λειτουργήσει πολύ παρακινητικά για μένα. Όχι επειδή ο προπονητής μου φωνάζει σαν πεζοναύτης σε στρατιωτική άσκηση, ή με ενθαρρύνει σε κάθε βήμα… αλλά κι εγώ ο ίδιος παρουσιάζομαι πιο εύκολα σε κάθε προπόνηση γιατί ξέρω ότι ο προπονητής είναι εκεί και με περιμένει, και προσπαθώ σκληρά γιατί φυσικά θέλω να δείχνω καλός μαθητής. Κι επιπλέον λειτουργεί παρακινητικά το ότι πληρώνεις γι’ αυτό, άρα καλύτερα να μην το χαραμίζεις!

Έχω χάσει μόνο μία-δυο συνεδρίες με τον προπονητή μου, και ήταν και οι δύο περιπτώσεις που έμπαινε η ζωή στη μέση (ο αγώνας ποδοσφαίρου της κόρης μου, για παράδειγμα), όχι πως δεν ήθελα να πάω εγώ. Ναι, έχουν υπάρξει φορές που δεν είχα όρεξη να κάνω την προπόνηση μου στην κολύμβηση, αλλά πήγα, γιατί είχα δεσμευτεί στον προπονητή μου.

Αυτό μπορεί να δουλέψει για πολλούς στόχους. Θέλεις να φτιάξεις τα οικονομικά σου? Συναντήσου με έναν σύμβουλο. Αν μη τι άλλο, αυτό θα σε αναγκάσει να κάτσεις κάτω και να ρίξεις μια ματιά στα οικονομικά σου, και να σκεφτείς κάποιες στρατηγικές που μπορεί να κάνουν για την περίπτωσή σου. Θέλεις να μάθεις προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών? Κάνε ένα μάθημα. Όχι μόνο επειδή το χρειάζεσαι για να μάθεις, αλλά γιατί ουσιαστικά θα λειτουργεί ως κίνητρο για να παρουσιάζεσαι στο μάθημα, και να κάνεις το διάβασμα και όλη την υπόλοιπη δουλειά που χρειάζεται για να έχεις την κατάρτιση στη συνέχεια.

Αυτό πιάνει με σχεδόν οποιαδήποτε δεξιοτεχνία – να μάθεις Ισπανικά, να μάθεις κιθάρα, να μάθεις γλυπτική με πηλό. Θέλεις να χάσεις βάρος? Πάρε έναν προσωπικό γυμναστή. Όχι μόνο θα σε παρακινήσει να προπονείσαι, αλλά θα σε παρακινήσει επίσης να τρως σωστά, ειδικά αν θα πρέπει να κάνεις αναφορά της προόδου σου σε εκείνον.

Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους πιο ακριβούς τρόπους να παρακινήσεις τον εαυτό σου, αλλά δουλεύει. Και αν κάνεις κάποια έρευνα, ίσως βρεις κάποια φθηνά μαθήματα στην περιοχή σου, ή ίσως γνωρίζεις ένα φίλο που μπορεί να σε προπονήσει ή να σε συμβουλεύσει δωρεάν.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1