Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #8: Βρες ισχυρούς λόγους, και κατάγραψε τους.

Όταν αποφάσισα να κόψω το κάπνισμα (βασικά, την τελευταία φορά που το αποφάσισα… γιατί είχα προσπαθήσει και αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν), συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμουν έναν καλύτερο λόγο από το ότι απλά “είναι καλό για την υγεία μου” ή “θέλω να αποδείξω ότι μπορώ”…

Κι έτσι, βρήκα τους πραγματικούς λόγους για μένα: ήθελα να το κάνω για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου. Ήθελα να ζήσω πολύ, ώστε να δω όλα μου τα παιδιά να μεγαλώνουν, να έχουν τα δικά τους παιδιά, και να μπορώ να παίζω με εκείνα τα εγγόνια, έχοντας την υγειά μου. Ανησυχούσα επίσης ότι τα παιδιά μου μεγαλώνοντας θα γίνουν κι εκείνοι καπνιστές… οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν είχαν γονείς που κάπνιζαν. Δεν ήθελα λοιπόν να τους συμβεί αυτό. Και τέλος, ανησυχούσα για την υγεία της γυναίκας μου. Ήθελα να το κόψει κι εκείνη, και όσο ήταν έγκυος το είχε κόψει προσωρινά. Ήξερα όμως ότι αν δεν το έκοβα για τα καλά πριν γεννούσε, θα επέστρεφε αμέσως στο κάπνισμα. Έτσι γινόταν κάθε φορά που τελείωνε η εγκυμοσύνη της.

Άρα είχα κάποιους πολύ ισχυρούς λόγους να το κόψω – κάθισα και τους έγραψα σε ένα χαρτί. Μάλιστα το πήγα κι ένα βήμα παραπέρα: έδωσα μια ιερή υπόσχεση στην μεγαλύτερη κόρη μου, την Chloe, ότι θα έκοβα το κάπνισμα. Της είπα ότι ακόμη κι αν αποτύγχανα, θα προσπαθούσα ξανά και ξανά, μέχρι να τα καταφέρω. Και στο τέλος, έδωσα και στη γυναίκα μου μια ιερή υπόσχεση – δεσμεύτηκα ότι θα το κόψω, και την έβαλα να μου υποσχεθεί και η ίδια ότι θα συνέχιζε να μην καπνίζει ακόμη και αφού γεννήσει. Ήταν μία συμφωνία μεταξύ μας! Δε θα κάναμε πίσω!

Τώρα, όσο ήμουν στην περίοδο που έκοβα το τσιγάρο, υπήρχαν πολλές φορές που ήθελα να ενδώσω. Αλλά ένα από τα πράγματα που με βοηθούσαν να συνεχίσω ήταν οι υποσχέσεις που είχα δώσει, και οι ισχυροί λόγοι που είχα καταγράψει στο χαρτί. Είχα αυτούς τους λόγους στο μυαλό μου όσο περνούσα εκείνη τη δύσκολη περίοδο, και με κρατούσαν δυνατό για να συνεχίσω.

Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα για οποιονδήποτε στόχο. Πρέπει να γνωρίζεις τους λόγους σου. Σκέψου τους λίγο… και κατάγραψέ τους. Το να κάνεις ασκήσεις για να χάσεις βάρος δεν είναι αρκετό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που το κάνουν αυτό, τα παρατάνε στην πορεία. Πρέπει να έχεις πιο ισχυρούς λόγους. Εκείνοι που ασκούνται επειδή ο γιατρός τους τους λέει ότι θα πεθάνουν αν δεν το κάνουν… έχουν έναν πολύ καλό λόγο να ασκούνται. Και συνήθως μένουν πιστοί στο πρόγραμμα τους. Γνωρίζουν τους λόγους τους, και είναι πολύ ισχυροί.

Σκέψου τους στόχους σου. Ποιοι είναι οι δικοί σου λόγοι? Αν έχεις αγαπημένα πρόσωπα γύρω σου, και το κάνεις για εκείνους, αυτό είναι πιο ισχυρό από το να το κάνεις απλά για τον εαυτό σου. Το να το κάνεις για τον εαυτό σου είναι επίσης καλό, αλλά θα πρέπει να το κάνεις για κάτι που θέλεις ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ να γίνει. Για κάτι που έχεις πολύ καλούς λόγους να γίνει.

Κατάγραψέ τους. Βάλτους κάπου να τους βλέπεις. Έχε τους στο μυαλό σου κάθε φορά που νιώθεις ότι θέλεις να σταματήσεις, ή το ενδιαφέρον σου ξεθυμαίνει.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1