Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #7: Έχε υπόψη σου ότι θα σου έρθει η επιθυμία να τα παρατήσεις – προετοιμάσου για αυτό.

Ένα από τα πράγματα που ανακάλυψα όσο έκοβα το κάπνισμα ήταν ότι όταν μου ερχόταν η επιθυμία να καπνίσω ένα τσιγάρο, δεν το πολυσκεφτόμουν. Ήταν σαν να μην το συνειδητοποιούσα.

Στην πορεία ανακάλυψα ότι ένα από τα πιο ισχυρά πράγματα που μπορούσα να κάνω ήταν να αρχίσω να είμαι πιο συνειδητοποιημένος με αυτή την παρόρμηση που μου ερχόταν κάθε τόσο. Μία καλή άσκηση είναι να έχεις ένα κομμάτι χαρτί και να βάζεις ένα σημάδι κάθε φορά που σου έρχεται μια τέτοια επιθυμία. Σε κάνει να έχεις επίγνωση.

Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα για οποιοδήποτε στόχο. Γιατί με κάθε στόχο, μας έρχεται η επιθυμία να τα παρατήσουμε, τουλάχιστον για εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να είχες πει ότι θα πήγαινες για τρέξιμο σήμερα, αλλά να μην έχεις διάθεση. Ή παρόλο που έχεις πει ότι θα σταματήσεις να ξοδεύεις, να σου έχει έρθει μία έντονη επιθυμία να αγοράσεις κάτι που είδες. Ή μπορεί να θέλεις να σταματήσεις τη δίαιτα που αποφάσισες να ξεκινήσεις. Έχε επίγνωση αυτών των παρορμήσεων – αυτών των στιγμών κρίσης που τις περισσότερες φορές είναι ασυνείδητες.

Το επόμενο βήμα είναι να έχεις ένα πλάνο. Πριν σου έρθει η επιθυμία να τα παρατήσεις, σκέψου τι θα κάνεις στην περίπτωση αυτή και φτιάξε ένα πλάνο. Γιατί άπαξ και έρθει εκείνη η ώρα δε θα έχεις την όρεξη να βγάλεις πλάνο. Θα είναι πολύ αργά, ως συνήθως.

Το πλάνο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τακτικές σαν αυτές που περιγράφονται στα υπόλοιπα κόλπα παρακίνησης σε αυτό το site, όπως το “Απλά ξεκίνα” ή “Υπενθύμισε στον εαυτό σου τους ισχυρούς λόγους που έχεις”. Η στρατηγική μου για τη διακοπή του καπνίσματος ήταν να παίρνω βαθιές αναπνοές και να πίνω νερό, και ποτέ να μην κάνω τσιγάρο αν δεν πήγαινα πρώτα στο forum για τη διακοπή του καπνίσματος να γράψω ένα σχόλιο για την επιθυμία που μου είχε έρθει να καπνίσω. Στη συνέχεια, αν δεν δούλευε αυτό, θα επιστράτευα τη βοήθεια των υποστηρικτών μου (της γυναίκας μου και της μητέρας μου). Προσπαθούσα να το κάνω πολύ δύσκολο στον εαυτό μου να ανάψει εκείνο το τσιγάρο. Και αυτό έπιανε! Προτείνω να έχεις ένα παρόμοιο πλάνο, σύμφωνα με το οποίο να βάζεις μία σειρά από εμπόδια στο δρόμο σου.

Πρώτα έχε επίγνωση των παρορμήσεων που σε πιάνουν να τα παρατήσεις. Δεν είναι ντροπή να τις έχεις – τις έχουμε όλοι. Απλά να ξέρεις ότι συμβαίνει. Και να έχεις ένα πλάνο για να τις νικήσεις. Είναι έντονες, αλλά όχι ανίκητες.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1