Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #6: Βάλε έναν κανόνα: Ποτέ να μην παραλείπεις δύο μέρες στη σειρά.

Δεν εννοώ ημερολογιακά, αλλά τις μέρες που είναι να κάνεις κάτι για το στόχο που έχεις βάλει. Για παράδειγμα, αν είχες σκοπό να κάνεις προπόνηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, μην παραλείψεις δύο από αυτές τις προπονήσεις στη σειρά (αν παραλείψεις τη Δευτέρα, σιγουρέψου ότι θα κάνεις την προπόνησή σου την Τετάρτη). Το ίδιο ισχύει για όποιες ενέργειες προγραμματίζεις σε συγκεκριμένες μέρες, οποιονδήποτε στόχο κι αν αφορούν. Αν προσπαθείς κάθε μέρα να τρως υγιεινά, και σήμερα φας Mc Donald’s, σιγουρέψου ότι δε θα παραστρατήσεις και αύριο.

Αυτός ο κανόνας λαμβάνει υπόψη του την τάση που έχουμε να χάνουμε μέρες μία στο τόσο. Δεν είμαστε τέλειοι. Εγώ σίγουρα δεν είμαι. Χάνοντας όμως μία μέρα δεν κινδυνεύουμε απαραίτητα να φύγουμε από το στόχο μας. Αν χάσουμε δύο μέρες στη σειρά, σύντομα θα χάσουμε τρεις μέρες στη σειρά, και θα πάρουμε σιγά σιγά την κατηφόρα.

Μην το επιτρέψεις να γίνει. Είναι πιο δύσκολο να ξεκινήσεις και πάλι μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα απ’ ότι είναι αν απλά χάσεις μία μέρα. Αν απλά χάσεις μία προπόνηση, για παράδειγμα, ακόμη έχεις φόρα… Δε χάνεις τη φόρα που είχες. Απλά συνέχισε.

Αν έχεις χάσει μία εβδομάδα ή ένα μήνα ή περισσότερο, δεν είναι αδύνατον να ξεκινήσεις και πάλι. Και τώρα που το λέμε, αν έχει γίνει κάπως έτσι, προτείνω να ξεκινήσεις άμεσα, γιατί μάλλον έχεις ήδη χάσει πολύ καιρό. Απλά πρέπει να ξεκινήσεις σιγά σιγά. Ξέρεις, έχεις πολλές περισσότερες πιθανότητες να τηρήσεις το πρόγραμμα σου αυτή τη φορά αν είσαι συνεπής, κι επίσης θα δεις πολύ μεγαλύτερη πρόοδο ως προς τον στόχο σου. Η συνέπεια είναι πολύ σημαντική για να υπάρξει βελτίωση.

Έχασες μία μέρα λοιπόν… τώρα η δεύτερη μέρα είναι μπροστά σου κι αισθάνεσαι τεμπέλης… πες στον εαυτό σου ΟΧΙ! Δε θα χάσεις δύο μέρες στη σειρά! Το Zen Habits λέει όχι! Απλά ξεκίνα. Θα ευγνωμωνείς τον εαυτό σου αργότερα.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1