Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #4: Κάνε μία καταγραφή της ημερήσιας δραστηριότητάς σου σχετικά με το στόχο που έχεις βάλει.

Αν είσαι συνεπής στο να κρατάς ημερολόγιο, μπορεί να λειτουργήσει πολύ παρακινητικά. Ένα ημερολόγιο θα πρέπει να περιέχει όχι μόνο ό,τι έκανες στην ημέρα σου, αλλά και τις σκέψεις σου για το πώς πήγε, πώς ένιωσες, τι λάθη έκανες, τι θα μπορούσες να κάνεις για να βελτιωθείς. Όταν κοιτάς αυτό το ημερολόγιο μετά από καιρό, λειτουργεί επίσης πολύ παρακινητικά – σε βοηθά να βλέπεις την πρόοδό σου με τον καιρό και σε βοηθά να επισημάνεις που έκανες λάθος, τι κάνεις σωστά, που μπορούσες να βελτιωθείς και πόσο μακριά έχεις φτάσει μέχρι στιγμής.

Για να είσαι συνεπής σε αυτή την καθημερινή καταγραφή, κάνε την καθημερινά, αμέσως μετά την ενέργεια που κάνεις για να φτάσεις στο στόχο σου. Για παράδειγμα, αν πάω για τρέξιμο σήμερα, μόλις έρθω σπίτι και πιω λίγο νερό, βγάζω το ημερολόγιό μου και γράφω πώς πήγε το τρέξιμο. Κάντο υποχρεωτικό, αυτόματα. Μην το αναβάλεις για αργότερα γιατί σύντομα θα το αναβάλεις για μέρες και μετά δεν θα το κάνεις καθόλου. Κάθε φορά κάντο αμέσως. Σύντομα θα γίνει συνήθεια που δεν θα μπορείς να παραλείψεις.

Κάντο μία ευχάριστη συνήθεια το να κρατάς ημερολόγιο. Επένδυσε σε ένα όμορφο ημερολόγιο με χοντρά φύλλα και ωραίο εξώφυλλο. Μπορείς να βρεις ένα τέτοιο σε ένα βιβλιοπωλείο. Ή κι ένα Moleskine είναι ωραίο επίσης. Πάρε κι ένα στυλό που γράφει όμορφα, έτσι ώστε το να γράφεις με αυτό στα χοντρά φύλλα θα είναι μια απτή ευχαρίστηση. Κάνε το γράψιμο στο ημερολόγιό σου ευχαρίστηση, και θα ανυπομονείς να γράφεις σε αυτό.

Η ημερήσια καταγραφή σε  βοηθά να μείνεις σε μία τροχιά. Σου υπενθυμίζει πως ό,τι κάνεις δεν είναι μόνο για σήμερα, αλλά για όλες τις μέρες που έχεις κρατήσει ημερολόγιο και για όλες εκείνες που θα κρατήσεις στο μέλλον. Δεν θα σε φτάσει αυτό μόνο του στο στόχο σου, αλλά σε συνδυασμό με άλλα κόλπα παρακίνησης, μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1