Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.
Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.
Κόλπο παρακίνησης #3: Φτιάξε ένα φιλικό ανταγωνιστικό περιβάλλον, αμοιβαίως υποστηριζόμενο.
Είμαστε όλοι ανταγωνιστικοί από τη φύση μας, έστω και λίγο. Κάποιοι βέβαια περισσότερο από άλλους. Εκμεταλλεύσου αυτό το κομμάτι της ανθρώπινης φύσης μας, και χρησιμοποίησέ το για να τροφοδοτήσεις τους στόχους σου.
Πώς να γίνει αυτό? Αν έχεις έναν παρτενέρ στις προπονήσεις σου ή τους στόχους σου, έχεις όλα όσα χρειάζονται για έναν φιλικό ανταγωνισμό. Δες ποιος μπορεί να τρέξει περισσότερα χιλιόμετρα, ή να αποταμιεύσει περισσότερα χρήματα, κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Δες ποιος μπορεί να κάνει περισσότερες κάμψεις. Δες ποιος μπορεί να χάσει περισσότερο βάρος ή έχει τους καλύτερους κοιλιακούς ή μπορεί να χάσει περισσότερους πόντους από τη μέση του.
Καταλαβαίνω βέβαια ότι ένας τέτοιος διαγωνισμός μπορεί να μην είναι δίκαιος αν οι δυο σας είστε διαφορετικών ικανοτήτων. Ο παρτενέρ σου μπορεί να τρέχει γρηγορότερα από σένα, ή μπορεί να είναι πολύ πιο έμπειρος. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ορίσετε στη συνέχεια διαφορετικούς στόχους, ή να ζυγίσετε τις επιδόσεις σας. Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να χάσετε ένα συγκεκριμένο ποσοστό του βάρους σας ή της μέσης σας. Ή να αυξήσετε ένα συγκεκριμένο ποσοστό της απόστασης που διανύετε. Θα μπορούσατε να δείτε ποιος μπορεί να αποταμιεύσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εισοδήματός του. Ή ας έχει μια αβάντα ο πιο αδύναμος στο ξεκίνημά του – κι ας προσπαθήσει ο άλλος να τον φτάσει. Το θέμα είναι ότι αν ο ανταγωνισμός είναι άνισος, πρέπει να ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο και τα δύο μέρη, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο κοντά – διαφορετικά κανένας από τους δύο ανταγωνιστές δε θα παρακινηθεί αρκετά.
Βάλε μία πρόκληση: ο καθένας προκαλεί δημόσια τον εαυτό του, και προσπαθεί να φτάσει αυτή την πρόκληση. Η πρόκληση κάθε ανθρώπου θα είναι διαφορετική, αλλά ο διαγωνισμός είναι να δείτε ποιος μπορεί να φτάσει τη δική του.
Γιατί αμοιβαίως υποστηριζόμενο? Αν αυτός ο ανταγωνισμός είναι πραγματικά φιλικός, θα θέλεις ο φίλος σου να τα πάει καλά. Συνεπώς θα τον βοηθήσεις, παρόλο που είστε σε διαγωνισμό. Έχω τρέξει το μισό μαραθώνιο ζητωκραυγάζοντας στους υπόλοιπους που έτρεχαν στον ίδιο αγώνα… Ζητωκραύγαζα σε έναν τύπο για κάποια χιλιόμετρα που τρέχαμε μαζί, κι έκανε κι εκείνος το ίδιο σε εμένα. Τρέχαμε σε έναν αγώνα, αλλά και οι δύο θέλαμε να τα καταφέρει ο άλλος μέχρι το τέλος. Δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο ποιος θα τερμάτιζε πρώτος – αρκεί να βάζαμε και οι δύο τα δυνατά μας και να φτάναμε και οι δύο ως το τέλος.
Άλλη μία συμβουλή: ανταγωνίσου τον εαυτό σου. Αν συνδέεσαι με κάποιο τρόπο με τον στόχο σου, όπως για παράδειγμα μέσω των προπονήσεων, τότε μπορείς να ανταγωνιστείς τον εαυτό σου από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Μπορεί κι αυτό να έχει πλάκα επίσης.
Top 20
#3
Leave A Comment