Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η σειρά φτάνει στο τέλος της, και αφού ανεβάσω το #1 κόλπο παρακίνησης, στη συνέχεια θα κάνω μία σύνοψη και των 20.

Κόλπο παρακίνησης #2: Κάνε μία μεγάλη δημόσια δέσμευση. Αφοσιώσου ολόψυχα.

Δημιούργησε ένα blog και ανακοίνωσε στον κόσμο ότι πρόκειται να πετύχεις ένα συγκεκριμένο στόχο μέχρι μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεσμεύσου στο έπακρο. Όταν αποφάσισα να τρέξω τον μαραθώνιο, δεν έφτανε απλά να πω στη γυναίκα μου ή στη μητέρα μου ότι θα το έκανα. Δεν έφτανε απλά να το καταγράψω. Δεν έφτανε απλά να ορίσω μίνι στόχους και ανταμοιβές σε αυτή τη διαδρομή που είχα μπροστά μου. Έκανα όλα αυτά μαζί, κι ακόμα παραπάνω – έκανα ένα γιγάντιο βήμα παραπέρα: Ξεκίνησα να γράφω μία στήλη στην τοπική μας εφημερίδα δυο φορές το μήνα για το ταξίδι προς τον πρώτο μου μαραθώνιο. Ήταν απίστευτο. Άνθρωποι που δεν ήξερα, με αναγνώριζαν στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσαν πώς πήγαινε το τρέξιμο. Άλλοι μου ζητωκραύγαζαν όσο έτρεχα για να με ενθαρρύνουν. Μου έστελναν e-mails γεμάτα εμψύχωση.

Και τώρα σας ρωτώ: μετά από όλα αυτά, πόσο πιθανόν ήταν να κάνω πίσω? Καθόλου πιθανόν! Και δεν έκανα πίσω – κυρίως λόγω όλης αυτής της θετικής δημόσιας πίεσης, πέτυχα τον στόχο μου.

Δεν χρειάζεται να γράψεις μία στήλη στην εφημερίδα, αλλά μπορείς να πεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για τον στόχο σου. Πες το σε ολόκληρο το γραφείο σου, σε ολόκληρη την οικογένειά σου, σε όλους σου τους φίλους, σε όποιον γνωρίζεις. Και όχι απλά να τους το πεις – κράτα τους ενήμερους. Ζήτησέ τους να σε ενθαρρύνουν, να σου το υπενθυμίζουν, να σου γίνονται φόρτωμα κάθε φορά που σε βλέπουν. Ξεκίνα μία λίστα emails όποιων γνωρίζεις και στέλνε τους εβδομαδιαίες ενημερώσεις. Ανάρτησε τα αποτελέσματά σου στο σπίτι και στο γραφείο. Βάλε τα ημερήσια ή τα εβδομαδιαία αποτελέσματά σου στο blog σου. Γίνε μέλος σε ένα forum στο Internet και δεσμεύσου να κάνεις συχνές ενημερώσεις και εκεί.

Σκέψου δημιουργικά και κάνε ό,τι είναι να κάνεις. Πάντως, όση περισσότερη δημόσια πίεση ασκείς στον εαυτό σου, τόσο πιθανότερη είναι η επιτυχία σου. Αυτό είναι εγγυημένο.

Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει να δείχνει κακός στα μάτια των άλλων ανθρώπων. Στον εαυτό μας μπορεί να φαινόμαστε κακοί, αλλά είναι το χειρότερό μας να αποτυγχάνουμε όσο ξέρουμε ότι μας βλέπουν άλλοι. Κάνε αυτό το απλό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης μας να λειτουργήσει υπέρ σου, και να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1