Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #14: Κάντο να είναι ευχάριστο.

Ένας λόγος που μπορεί να αναβάλλουμε κάτι που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο μας, όπως την άσκηση για παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι την βλέπουμε σαν σκληρή δουλειά. Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά το κλειδί είναι να βρεις έναν τρόπο να την κάνεις διασκεδαστικά, ευχάριστα.

Ας πάρω για παράδειγμα το τρέξιμο: Ξεκίνησα να τρέχω πρωί, λίγο πριν ξημερώσει, και παρακολουθούσα τον ουρανό να αλλάζει τόσα χρώματα. Παρατηρούσα αυτό το καθημερινό θαύμα, έπαιρνα μία βαθιά αναπνοή, και έλεγα στον εαυτό μου “Τι υπέροχη μέρα!” Ήταν πραγματικά μια γιορτή για τη ζωή. Το επόμενο πρωί, ανυπομονούσα να καλωσορίσω τη νέα μέρα με αυτόν τον τρόπο. Ήταν ευχαρίστηση!

Άλλο παράδειγμα: το να κάνεις την άσκηση σου, ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα παρέα με άλλους, μπορεί να είναι διασκεδαστικό. Μπορείς να πας για ποδήλατο με μία ομάδα. Ή για τρέξιμο. Αν το κάνεις αυτό, δεν καταλαβαίνεις καν ότι γυμνάζεσαι!

Κι ένα άλλο παράδειγμα: Ας πούμε ότι θέλεις να παρακολουθείς τα έξοδα σου κάθε μέρα, ή να γράφεις κάθε πρωί. Λοιπόν, μπορείς να κάνεις μία μικρή ιεροτελεστία το να γράψεις τα έξοδα σε ένα φύλλο, ή να γράψεις για 30 λεπτά, όσο θα πίνεις το πρωινό καφεδάκι σου. Απόλαυσε το άρωμα και τη γεύση του καφέ, πίνε το αργά όσο κάνεις την δραστηριότητα που θέλεις. Ή θα μπορούσε να είναι ζεστή σοκολάτα, ή στη δική μου περίπτωση, φρέσκοι καρποί. Οτιδήποτε θα έκανε την δραστηριότητα, ευχαρίστηση!

Αν αυτή η δραστηριότητα που σε οδηγεί στον στόχο σου γίνει σαν κέρασμα, στην ουσία ανυπομονείς να την κάνεις. Και αυτό είναι πολύ καλό.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1