Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #12: Σπάσε τον στόχο σου σε μικρότερους, μίνι στόχους.

Κάποιες φορές μπορεί οι μεγάλοι ή οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σου να είναι ακατανίκητοι. Μετά από λίγες εβδομάδες, μπορεί να χάνουμε το κίνητρο, γιατί έχουμε ακόμη κάμποσους μήνες ή έναν χρόνο ή και περισσότερο για να πετύχουμε τον στόχο μας. Είναι δύσκολο να συνεχίζεις με την ίδια παρακίνηση να κυνηγάς έναν συγκεκριμένο στόχο για τόσο πολύ καιρό.

Λύση: έχε μικρότερους στόχους στη διαδρομή. Για παράδειγμα, στο τρέξιμο, θα μπορούσα να έχω ένα πρόγραμμα προπόνησης που κρατά τρεις μήνες. Αλλά στη διαδρομή μέχρι τους τρεις μήνες, μπορώ να έχω αγώνες κάθε 2-3 εβδομάδες, όπου η προπόνηση για κάθε αγώνα θα κρατάει την παρακίνηση μου σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, σε μια ακόμα μικρότερη κλίμακα, θα μπορούσα να έχω έναν στόχο για αυτή την εβδομάδα, και άλλον έναν απλά για σήμερα, σχετικά με την προπόνηση μου. Και τελικά, ακόμη και μέσα σε έναν συγκεκριμένο αγώνα, θα μπορούσα να θέτω μικρότερους στόχους για κάθε χιλιόμετρο (“Απλά τρέξε άλλο ένα χιλιόμετρο με αυτό το έντονο βήμα, μην σκέφτεσαι τα πέντε χιλιόμετρα μετά από αυτό!”).

Αυτό μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε στόχο. Κάτι που είναι εφικτό να το καταφέρεις και είναι μπροστά σου, αντί αυτό που βλέπεις στο τέλος του δρόμου, είναι και πιο πιθανόν να το κυνηγήσεις. Προσπαθείς να βγεις από τα χρέη? Εστίασε σε ένα μικρό χρέος, και γιόρτασε το όταν κλείσει. Αν τα χρέη σου δεν είναι τόσο μικρά, εστίασε στο να μειώσεις ένα χρέος κατά 500€ (για παράδειγμα), και μετά εστίασε στα επόμενα 500€, και πάει λέγοντας.

Κάθε φορά που τελειώνεις με κάθε μίνι στόχο, το γιορτάζεις. Μετά κοιτάς τον επόμενο μίνι στόχο σου. Πέτυχε αρκετούς από αυτούς, και θα έχεις κάνει απίστευτη πρόοδο στον μεγαλύτερο στόχο σου. Μία στο τόσο, κάνε ένα βήμα πίσω και δες την μεγαλύτερη εικόνα. Θα είσαι πολύ ευχαριστημένος με το πόσο μακριά έχεις φτάσει ήδη.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1