Γρήγορη εισαγωγή: Αρχικά είχα σκοπό αυτή η λίστα με τα Top 20 να είναι σε ένα άρθρο, αλλά αποφάσισα ότι σπάζοντάς τα σε ξεχωριστά άρθρα θα μου έδινε τη δυνατότητα να επικεντρωθώ λίγο περισσότερο στο καθένα. Έτσι, παρουσιάζω την λίστα μου με τα Top 20 τρικ παρακίνησης.

Κάποιοι άνθρωποι μου έγραψαν ότι πρέπει να είμαι αφοσιωμένος για να πετύχω κάποιους από τους στόχους που έχω βάλει: άσκηση, ολιγάρκεια, οργάνωση, υγιεινή διατροφή, κτλ. Βασικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος εκ φύσεως “αφοσιωμένος”… όλα είναι θέμα κινήτρων. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε αν παρακινήσεις αρκετά τον εαυτό σου.

Κόλπο παρακίνησης #11: Αντάμειβε τον εαυτό σου. Συχνά.

Και όχι μόνο για μακροπρόθεσμους στόχους. Στο κόλπο #12, μίλησα για το να σπάσεις τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους, μίνι στόχους. Λοιπόν, καθένας από αυτούς τους στόχους καλό θα ήταν να είχε και μία ανταμοιβή αντίστοιχα. Κάνε μία λίστα των στόχων σου, με μίνι στόχους, και δίπλα στον καθένα, γράψε μία ανταμοιβή που του αρμόζει. Να του αρμόζει, εννοώ

  1. να ταιριάζει στο μέγεθος του στόχου (όχι για 1 χιλιόμετρο τρέξιμο η ανταμοιβή να είναι μία πολυτελής κρουαζιέρα στις Μπαχάμες), και
  2. να μην καταστρέφει τους στόχους σου – αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, μην διαλέξεις για μία ημέρα που έφαγες υγιεινά, η ανταμοιβή να είναι κανένα όργιο γλυκών. Είναι σαν να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις γλυκά για ανταμοιβή πότε πότε, ακόμη κι όταν προσπαθείς να τρως υγιεινά. Αλλά κάντα μικρά τα κεράσματα, και μόνο κατά περίσταση. Για παράδειγμα, όταν έχω περάσει μία εβδομάδα τρώγοντας υγιεινά και αποφεύγοντας κάποιους πειρασμούς, το Σαββατοκύριακο συνηθίζω να ανταμείβω τον εαυτό μου. Αυτό δεν είναι καθημερινή ανταμοιβή – το κάνω μία φορά την εβδομάδα. Και τα Σαββατοκύριακα, συχνά πηγαίνω για τρέξιμο (ή για αγώνα), κάνω την κυριακάτικη βόλτα μου με το ποδήλατο, και κάποιες δουλειές στον κήπο.

Η ανταμοιβή σου μπορεί να είναι ό,τι θέλεις. Κάποιες από τις δικές μου ανταμοιβές ήταν κάτι γλυκά κεράσματα, καινούρια αθλητικά παπούτσια, ένα mp3 player για το τρέξιμο, βιβλία, φαγητό σε ένα ωραίο εστιατόριο, ή άλλα πράγματα που δεν πολυκάνω, γιατί προσπαθώ να είμαι πιο λιτός. Μπορεί σε εσάς να αρέσει ένα μασάζ, ή παπούτσια, ή ρούχα, ή μανικιούρ ή μία περιποίηση προσώπου. Δεν είμαι και τόσο φίλος με αυτά, αλλά μπορεί εσάς να σας αρέσουν.

Όπως και να ΄χει, το θέμα δεν είναι απλά να ανέχεσαι τον εαυτό σου – γιόρτασε το! Νιώσε καλά για το κατόρθωμα σου, και κοίταξε πόση σκληρή δουλειά έχεις κάνει εσύ γι’ αυτό. Είναι σημαντικό να το κάνεις μεγάλο θέμα, γιατί αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλά με όσα είναι να κάνεις για τους στόχους σου, και θα σε παρακινήσει να κάνεις περισσότερα. Μίλησε γι’ αυτό στην οικογένεια σου και τους φίλους σου. Νιώσε περήφανος για τον εαυτό σου.

Top 20

#20

#19

#18

#17

#16

#15

#14

#13

#12

#11

#10

#9

#8

#7

#6

#5

#4

#3

#2

#1