Μία στο τόσο, όλοι μας χρειαζόμαστε κάποια τόνωση για να είμαστε παραγωγικοί – ακόμα και μέσα στην ημέρα κάποιες φορές. Ο καθένας από εμάς θέλει να είναι παραγωγικός για τους δικούς του προσωπικούς λόγους – για να πετύχει περισσότερα, να βγάλει περισσότερα χρήματα, να τελειώσει νωρίτερα για να μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο στην προσωπική του ζωή, να πετύχει τους στόχους του. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτά τα Κόλπα Παραγωγικότητας θα σας ξελασπώσουν.
Αυτά είναι λοιπόν, σε αντίστροφη σειρά (πατήστε στους τίτλους και τα links για να διαβάσετε περισσότερα για το καθένα):
#10: Φροντίστε τα ΠΣΠ της ημέρας σας από νωρίς
Τα Πιο Σημαντικά Πράγματα της ημέρας σας – τα πράγματα που πρέπει να φέρετε εις πέρας εκείνη τη μέρα – θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο. Βέβαια, όλοι μας ξέρουμε ότι προκύπτουν φωτιές κατά τη διάρκεια της μέρας, μας διακόπτουν τηλεφωνήματα, emails, κόσμος που πηγαινοέρχεται σε εμάς, νέες απαιτήσεις που θα βάλουν στην άκρη τα σχέδια που είχαμε κάνει. Αν αναβάλλετε τα ΠΣΠ σας για αργότερα μέσα στην ημέρα, θα καταλήξετε μάλλον να μην τα κάνετε.
Προσπαθήστε, πριν προχωρήσετε σε οτιδήποτε άλλο, να ολοκληρώσετε και τα τρία ΠΣΠ σας (ή το 1, τα 2, τα 4 που έχετε ορίσει – αλλά όχι περισσότερα από αυτά). Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, η υπόλοιπη μέρα σας θα είναι παιχνιδάκι!
Αποφάσισε τι θα θελες να πετύχεις το πρωί, και χτίσε τη ρουτίνα σου γύρω από αυτό. Σου αρέσει να εξασκείσαι? Βάλτο στην πρωινή σου ρουτίνα. Υγιεινό πρωινό? Μια χαρά. Να ελέγχεις τα emails σου? Κανένα πρόβλημα. Το πρωινό είναι δικό σου. Τα πρωινά είναι μια φρέσκια αρχή, χωρίς τηλέφωνα να χτυπούν και emails να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Αν καταφέρεις να κάνεις τα Πιο Σημαντικά Πράγματα της ημέρας σου από το πρωί, η υπόλοιπη μέρα θα είναι παιχνιδάκι!
#8: Απλοποίησε τον χείμαρρο των πληροφοριών που δέχεσαι (emails, feeds κτλ)
Σκέψου όλες τις πληροφορίες που λαμβάνεις (emails, blogs, newsletters, περιοδικά, εφημερίδες και άλλα), και επεξεργάσου τα βάναυσα. Θα μειώσεις κατά πολύ το χρόνο που ξοδεύεις διαβάζοντας. Και για οτιδήποτε εισερχόμενο λάβεις μετά από αυτό το καλό ξεκαθάρισμα, κοίτα να αναρωτηθείς αν πραγματικά χρειάζεται να λαμβάνεις αυτές τις έξτρα πληροφορίες. Για τα περισσότερα η απάντηση είναι όχι.
Τώρα, μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να έχεις μείνει με πολύ λιγότερα. Το επόμενο βήμα λοιπόν: ξεπέταξε τα όλα. Κοίτα να τα ξεσκαρτάρεις, διαβάζοντας μόνο αυτά που πραγματικά έχουν ενδιαφέρον. Το να επεξεργαστείς και να ξεσκαρτάρεις όλες τις πληροφορίες που δέχεσαι μπορεί να σου ελευθερώσει πολύ χρόνο για πιο σημαντικά πράγματα – όπως το να πετύχεις τους στόχους σου.
#7: Απομάκρυνε τη σαβούρα από το χώρο που δουλεύεις, και δούλευε ένα πράγμα τη φορά
Απομάκρυνε από το γραφείο σου όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή. Όταν έχεις έναν απλό και καθαρό χώρο να δουλεύεις, μπορείς να επικεντρωθείς καλύτερα στη δουλειά που έχεις στα χέρια σου εκείνη τη στιγμή. (Δες περισσότερα για το πώς να το κάνεις).
Αφού ελαχιστοποιηθούν όσα σου αποσπούν την προσοχή, επικεντρώσου στη δουλειά που έχεις στα χέρια σου. Μην ελέγχεις emails, μην ασχολείσαι με πέντε δουλειές ταυτόχρονα, μην τσεκάρεις τα στατιστικά του blog σου, μην πας στο Google Reader. Δούλεψε πάνω σε αυτό το ένα και μοναδικό πράγμα που είπες να κάνεις τώρα, μένοντας επικεντρωμένος μέχρι να το τελειώσεις. (Δες Πώς να μην κάνεις όλες τις δουλειές μαζί). Μετά γιόρτασε την επιτυχία σου!
#6: Πήγαινε στη δουλειά νωρίς, και φύγε νωρίς. Δούλευε λιγότερες ώρες
Οι καλύτερες μέρες μου είναι όταν φτάνω νωρίς στη δουλειά, και ξεκινώ να δουλεύω τις ήσυχες πρωινές ώρες, πριν αρχίσουν να χτυπάνε τα τηλέφωνα μέσα στο γραφείο και καταλήξει σε εκείνο το κρεσέντο κουδουνισμάτων. Είναι τόσο ήρεμα, που μπορώ να δουλεύω χωρίς διακοπές και χωρίς να χάνω το επίκεντρό μου. Πολλές φορές καταφέρνω να ολοκληρώσω τα ΠΣΠ της ημέρας μου πριν έρθει οποιοσδήποτε άλλος στο γραφείο, και το υπόλοιπο της μέρας διαχειρίζομαι ό,τι προκύπτει (ή ακόμα καλύτερα: προχωράω τη δουλειά της επόμενης μέρας).
Εξτραδάκι στα συν: γλιτώνεις την ώρα αιχμής στους δρόμους.
Αλλά το ίδιο παραγωγικό είναι και το δεύτερο μέρος της συμβουλής: φύγε νωρίς από τη δουλειά και δούλευε λιγότερες ώρες. Είναι παράδοξο, αλλά αν δουλεύεις λιγότερες ώρες, και ξέρεις ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, θα είσαι πιο επικεντρωμένος. Και μετά έχεις περισσότερες ώρες για τον εαυτό σου! Όλοι κερδίζουν!
Θεωρώ το καλύτερο να πεις όχι στις συναντήσεις από πριν. Εγώ συνήθως λέω “Συγνώμη, δε θα μπορέσω. Είμαι φορτωμένος με ένα project”. Κι αυτό πάντα είναι αλήθεια. Πάντα έχω να ασχοληθώ με projects που είναι πιο σημαντικά από μια συνάντηση.
Τώρα, επειδή πιθανότατα δε θα μπορείς να αποφύγεις τις περισσότερες συναντήσεις, να κάποιες συμβουλές για να τις κάνεις πιο αποτελεσματικές:
#4: Απόφυγε τις δουλειές που δεν είναι απαραίτητες
Αν απλά κάνουμε όποια δουλειά μπαίνει στο δρόμο μας, μπορεί ναι μεν να ξεπετάμε τις δουλειές, αλλά να μην είμαστε καθόλου παραγωγικοί. Παραγωγικός είσαι μόνο όταν κάνεις δουλειά που σε πηγαίνει προς το στόχο σου. Περιόρισε τις μη απαραίτητες δουλειές στις λίστες σου με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις και άρχισε να λες όχι στις καινούριες δουλειές που σου έρχονται και δεν είναι απαραίτητες.
Αν δεν κάνεις αυτά τα βήματα και δε μιλήσεις, να πεις όχι, τότε θα φορτωθείς με δουλειά που απλά δε χρειάζεται να κάνεις. Κόψε τις δουλειές που δεν είναι απαραίτητες, και επικεντρώσου σε εκείνες που πραγματικά έχουν σημασία.
#3: Κάνε πρώτα τις δύσκολες δουλειές
Ξέρεις ποιες είναι αυτές… Τι είναι αυτό που όλο αναβάλεις ενώ ξέρεις ότι πρέπει να γίνει? Κάποιες φορές όταν αναβάλεις πράγματα, καταλήγει να μη χρειάζεται να τα κάνεις πια. Κάποιες φορές όμως είναι πράγματα που απλά πρέπει να τα κάνεις. Αυτές είναι οι δύσκολες δουλειές σου λοιπόν.
Κάντες στο ξεκίνημα της μέρας σου, πρώτο πράγμα το πρωί.
#2: Δούλευε εκτός Internet όσο το δυνατόν περισσότερο
Για να αυξήσεις την παραγωγικότητα σου, αποσυνδέσου από το Internet. Κανόνισε συγκεκριμένα διαστήματα που θα τσεκάρεις τα emails σου, και άφησε τον εαυτό σου να δει τα αγαπημένα του blogs ή να σερφάρει στο Internet, μόνο όταν θα έχεις βγάλει ένα συγκεκριμένο όγκο δουλειάς. Τότε συνδέσου στο Internet και τα αγαπημένα σου. Επειδή όμως συνήθως ξεμυαλιζόμαστε, κάντο με χρονόμετρο. Όταν το χρονόμετρο σημάνει τέλος χρόνου στα εδώ κι εκεί, αποσυνδέσου και πάλι, μέχρι το επόμενο διάστημα που έχεις προγραμματίσει.
Θα εντυπωσιαστείς με το πόση δουλειά θα τελειώσεις έτσι.
Μπορεί να μη φαίνεται για συμβουλή παραγωγικότητας, αλλά σκέψου το λίγο: αν πραγματικά θέλεις να κάνεις κάτι, θα δουλέψεις σαν παλαβός για να το τελειώσεις. Θα δουλέψεις σκληρά, ακόμα πιο σκληρά, θα δουλέψεις παραπάνω ώρες, και είναι πολύ πιθανόν να μη σου βγει αυτό το αναβλητικό από μέσα σου. Οι δουλειές που δε σε πολυ-ενδιαφέρουν είναι εκείνες που σε κάνουν αναβλητικό. Διάβασε ολόκληρο το #1 για το πώς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου και να δουλεύεις πάνω σε αυτό που πραγματικά σε ενδιαφέρει.
Δείτε επίσης:
- Ξεκίνα με όρεξη τη μέρα σου (από το προηγούμενο βράδυ) – μία βραδινή ρουτίνα
- Top 20 κόλπα παρακίνησης
- Το αγαπημένο μου τρικ για την αναβλητικότητα: 30-10
- Η πρωινή μου ρουτίνα
- Πώς αποφάσισα να σηκώνομαι νωρίς
- Αισθάνεσαι πεσμένος? 7 τρόποι να ανέβεις και πάλι!
- Παρακολουθώντας την πορεία των στόχων μου, βάσει του συστήματος του Ben Franklin
- Σκέψου τους στόχους της ζωής σου
- Πώς να μην κάνεις όλες τις δουλειές μαζί – Δούλευε πιο απλά και συνετά
- Όρισε το Πιο Σημαντικό Πράγμα της ημέρας (ΠΣΠ)
- Ζεν Email: Καθάρισε το φάκελο των εισερχομένων
Leave A Comment