Σύντομη εισαγωγή: Αυτό είναι από τη σειρά των κορυφαίων κόλπων παραγωγικότητας – μικρές συμβουλές που είναι σχεδιασμένες να σε κάνουν πιο παραγωγικό. Στο τέλος της σειράς θα τα συνοψίσω όλα μαζί σε ένα άρθρο.

Κόλπο παραγωγικότητας #9: Ξύπνα νωρίς το πρωί.

Πριν μου επιτεθούν τα νυχτοπούλια για αυτή τη συμβουλή, να ξεκαθαρίσω πρώτα κάτι: Αν μένοντας ξύπνιος ως αργά το βράδυ καταφέρνεις να κάνεις πολλά πράγματα, τότε κάνε ότι σε βολεύει καλύτερα. Οι νυχτερινές ώρες δε διαφέρουν και πολύ σε σχέση με τις πολύ πρωινές, μιας και τα δύο αυτά διαστήματα της μέρας είναι πολύ πιο ήσυχα, με λιγότερα πράγματα να σου αποσπούν την προσοχή. Παρ’ όλα αυτά, και παρόλο που ήμουν κι εγώ νυχτοπούλι για χρόνια, προτείνω τις πρωινές ώρες. Κι αυτό γιατί πολλές φορές έμενα ξύπνιος αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, αλλά ήμουν τόσο κουρασμένος που δεν έκανα τίποτα για τις τελευταίες 6-7 ώρες. Τα πρωινά είναι πολύ πιο παραγωγικά για μένα.

Πέρυσι ξεκίνησα να σηκώνομαι νωρίς το πρωί, ξυπνώντας σταδιακά όλο και νωρίτερα, πράγμα που κράτησε για πάνω από ένα μήνα (δείτε το Πώς αποφάσισα να σηκώνομαι νωρίς). Αυτό το μήνα προσπαθώ να υιοθετήσω τη συνήθεια μιας πρωινής ρουτίνας – το καταπληκτικό με την πρωινή ρουτίνα είναι ότι μπορείς να τη φτιάξεις όπως λειτουργεί καλύτερα για σένα, και να την φέρεις στα μέτρα σου σιγά σιγά. Αποφάσισε τι θα θελες να κάνεις κάθε πρωί, και χτίσε τη ρουτίνα σου γύρω από αυτό. Σου αρέσει να εξασκείσαι? Βάλτο στην πρωινή σου ρουτίνα. Υγιεινό πρωινό? Μια χαρά. Να ελέγχεις τα emails σου? Κανένα πρόβλημα.

Το πρωινό είναι δικό σου.

Τα πρωινά είναι μια φρέσκια αρχή, χωρίς τηλέφωνα να χτυπούν και emails να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Αν καταφέρεις να κάνεις τα Πιο Σημαντικά Πράγματα της ημέρας σου από το πρωί, η υπόλοιπη μέρα θα είναι παιχνιδάκι!

 

Top 10 κόλπα παραγωγικότητας

Δείτε επίσης: