Σύντομη εισαγωγή: Αυτό είναι από τη σειρά των κορυφαίων κόλπων παραγωγικότητας – μικρές συμβουλές που είναι σχεδιασμένες να σε κάνουν πιο παραγωγικό. Στο τέλος της σειράς θα τα συνοψίσω όλα μαζί σε ένα άρθρο.
Κόλπο παραγωγικότητας #8: Απλοποίησε τον χείμαρρο των πληροφοριών που δέχεσαι (emails, feeds κτλ).
Το πρώτο βήμα εδώ είναι και το πιο σημαντικό. Συνήθως έχουμε έναν υπερβολικό όγκο πληροφοριών που μας έρχεται με διάφορους τρόπους – μας αποσπά την προσοχή και είναι χάσιμο χρόνου. Χρειαζόμαστε πραγματικά να διαβάζουμε 100 blogs κάθε μέρα? Επεξεργάσου τα news feeds σου και άφησε μόνο αυτά που πραγματικά σου αρέσουν. Πίστεψέ με – μπορείς να τα αφήσεις όλα τα υπόλοιπα. Ελπίζω το zenhabits να είναι στα αγαπημένα σου και να το κρατήσεις! Επεξεργάσου επίσης τα emails που δέχεσαι: μπορείς να διαγραφείς από newsletters, ή άλλα περιττά emails που λαμβάνεις τακτικά? Μπορείς να φιλτράρεις όλα τα emails αλυσίδες που δέχεσαι από φίλους και συγγενείς, και που προωθεί ο ένας στον άλλο (ή ζήτησέ τους να σταματήσουν να σου τα στέλνουν)? Προσωπικά το έχω κάνει αυτό, και γλιτώνεις πολύ χρόνο. Κάποια emails αλυσίδες (ή κάτι ανέκδοτα) που δέχομαι ακόμη, τα διαγράφω αμέσως. Σταμάτα επίσης να δέχεσαι οποιουσδήποτε εμπορικούς καταλόγους στο email σου.
Τι άλλη πληροφορία δέχεσαι σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση? Λαμβάνεις emails από συναδέλφους σου που στην ουσία δε χρειάζεται να λαμβάνεις? Υπάρχουν κάποιοι που σου κοινοποιούν ένα κάρο emails χωρίς να είναι απαραίτητο? Κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου για όλα όσα λαμβάνεις, και επεξεργάσου τα βάναυσα. Θα μειώσεις κατά πολύ το χρόνο που ξοδεύεις διαβάζοντας. Και για οτιδήποτε εισερχόμενο λάβεις μετά από αυτό το καλό ξεκαθάρισμα, κοίτα να αναρωτηθείς αν πραγματικά χρειάζεται να λαμβάνεις αυτές τις έξτρα πληροφορίες. Για τα περισσότερα η απάντηση είναι όχι.
Τώρα, μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να έχεις μείνει με πολύ λιγότερα. Το επόμενο βήμα λοιπόν: ξεπέταξε τα όλα.
Φροντίζω να αδειάζω όλα τα εισερχόμενα μου κάθε μέρα – αλληλογραφία, τηλεφωνητή, emails, blog reader. Κάνω ένα πέρασμα σε όλα στα γρήγορα, παίρνοντας γρήγορες αποφάσεις όσο γίνεται, και αποθηκεύοντας κάποια σημαντικά να τα διαβάσω αργότερα αν δεν έχω το χρόνο να τα διαβάσω τώρα. Κάποιοι τα εκτυπώνουν για να τα πάρουν μαζί τους, αλλά λυπάμαι το χαρτί αφάνταστα, και δεν το κάνω.
Το πώς διαβάζω τα blogs μου είναι ένα καλό παράδειγμα: χρησιμοποιώ το Google Reader, και όταν ελέγχω τα feeds μου το πρωί, επιλέγω από τις ρυθμίσεις να τα βλέπω όλα. Μπορώ και διαβάζω δηλαδή όλα τα blogs μεμιάς. Τα περνάω όλα μία γρήγορη προς τα κάτω, διαβάζοντας τους τίτλους. Αν δω κάποιο τίτλο που μου τραβάει το ενδιαφέρον, το ανοίγω σε ένα άλλο παράθυρο για να το διαβάσω όταν τελειώσω, και μετά συνεχίζω τα υπόλοιπα αδιάβαστα. Μπορώ να ξεσκαρτάρω στα γρήγορα πάνω από 100 αναρτήσεις με αυτό τον τρόπο. Μετά πάω και διαβάζω όσα άνοιξα στα νέα παράθυρα. Αν δεν έχω το χρόνο να τα διαβάσω τώρα, θα τα μαρκάρω σε ένα φάκελο που ονομάζω “Εισερχόμενα” για να τα διαβάσω αργότερα. Όταν θα έχω χρόνο αργότερα, θα διαβάσω όλα τα εισερχόμενα μου, και θα τα σβήσω (ή θα τα σώσω αλλού, αν θέλω να γράψω κάποιο σχετικό άρθρο).
Αλλά το κλειδί είναι να τα ξεσκαρτάρεις, διαβάζοντας μόνο αυτά που πραγματικά έχουν ενδιαφέρον.
Το να επεξεργαστείς και να ξεσκαρτάρεις όλες τις πληροφορίες που δέχεσαι μπορεί να σου ελευθερώσει πολύ χρόνο για πιο σημαντικά πράγματα – όπως το να πετύχεις τους στόχους σου.
Top 10 κόλπα παραγωγικότητας
- #10 Φροντίστε τα ΠΣΠ της ημέρας σας από νωρίς
- #9 Ξύπνα νωρίς το πρωί
- #8 Απλοποίησε τον χείμαρρο των πληροφοριών που δέχεσαι
- #7 Απομάκρυνε τη σαβούρα από το χώρο που δουλεύεις, και δούλευε ένα πράγμα τη φορά
- #6 Πήγαινε στη δουλειά νωρίς, και φύγε νωρίς. Δούλευε λιγότερες ώρες
- #5 Απόφυγε τις συναντήσεις στη δουλειά
- #4 Απόφυγε τις δουλειές που δεν είναι απαραίτητες
- #3 Κάνε πρώτα τις δύσκολες δουλειές
- #2 Δούλευε εκτός Internet όσο το δυνατόν περισσότερο
- #1 Κάνε κάτι που σε παθιάζει
- (περισσότερα για την παραγωγικότητα)
Δείτε επίσης:
- Όρισε το Πιο Σημαντικό Πράγμα της ημέρας (ΠΣΠ)
- Η πρωινή μου ρουτίνα
- Πώς αποφάσισα να σηκώνομαι νωρίς
- Αισθάνεσαι πεσμένος? 7 τρόποι να ανέβεις και πάλι!
- Παρακολουθώντας την πορεία των στόχων μου, βάσει του συστήματος του Ben Franklin
- Ξεκίνα με όρεξη τη μέρα σου (από το προηγούμενο βράδυ) – μία βραδινή ρουτίνα
- Top 20 κόλπα παρακίνησης
- Σκέψου τους στόχους της ζωής σου
- Οι 8 καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τους επικριτές σου
- Το αγαπημένο μου τρικ για την αναβλητικότητα: 30-10
- Παρακολούθησε την πορεία των στόχων σου σε εβδομαδιαία βάση
Leave A Comment