Σύντομη εισαγωγή: Αυτό είναι από τη σειρά των κορυφαίων κόλπων παραγωγικότητας – μικρές συμβουλές που είναι σχεδιασμένες να σε κάνουν πιο παραγωγικό. Στο τέλος της σειράς θα τα συνοψίσω όλα μαζί σε ένα άρθρο.

Κόλπο παραγωγικότητας #7: Απομάκρυνε τη σαβούρα από το χώρο που δουλεύεις, και δούλευε ένα πράγμα τη φορά.  

Πρώτα απομάκρυνε από το γραφείο σου όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή. Όταν έχεις έναν απλό και καθαρό χώρο να δουλεύεις, μπορείς να επικεντρωθείς καλύτερα στη δουλειά που έχεις στα χέρια σου εκείνη τη στιγμή.

Να πώς μπορείς να το κάνεις:

  1. Μάζεψε όλα τα χαρτιά από το γραφείο σου (μαζί και όλα τα post it, τα τηλεφωνικά μηνύματα, ή και άλλα που μπορεί να είναι και άχρηστα, κτλ), βάλτα σε ένα κουτί ή ένα καλάθι που έχεις για τα νεοεισερχόμενα, και επεξεργάσου τα στα γρήγορα. (Δες τα 3 βήματα για ένα μόνιμα καθαρό γραφείο).
  2.  Αν έχεις φακέλους ή στοίβες χαρτιά πάνω στο γραφείο σου ή γύρω από αυτό, επεξεργάσου τα και απομάκρυνέ τα, όπως στο πρώτο βήμα – βάζοντάς τα στη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, και αρχειοθετώντας τα κάπου αλλού. Όχι γύρω από το γραφείο σου που πάλι θα τα βλέπεις.
  3. Ξεφορτώσου ότι μπιχλιμπίδια σου αποσπούν την προσοχή, αφίσες, εικόνες, κτλ. Λίγες φωτογραφίες της οικογένειάς σου είναι μια χαρά, αλλά αν έχεις πολλά επιπλέον πράγματα, πιθανότατα σε αποσπούν.
  4. Καθάρισε το desktop σου από τα πολλά εικονίδια. Αρχειοθέτησε τα ή διέγραψε τα, κρατώντας μόνο ελάχιστα. Δες το Ξεκαθάρισμα του desktop: υπόθεση έξι λεπτών. Κλείσε όσα παράθυρα δε χρειάζεσαι (ειδικά πασιέντζα ή ναρκαλιευτή ή οτιδήποτε παίζεις αυτή την εποχή και σε αποσπά από τη δουλειά). Τώρα διάλεξε μια γαλήνια εικόνα για το desktop σου (και το να βάλεις φωτογραφία μοντέλου δεν πιάνεται ως γαλήνια).

Ααααχ, ένα ήρεμο περιβάλλον για δουλειά. Προτείνω επίσης να φοράς ακουστικά αν σε ενοχλούν οι θόρυβοι στο χώρο που δουλεύεις, ή περνάει κόσμος συνέχεια από το γραφείο σου.

Τώρα, που έχουν ελαχιστοποιηθεί όσα σου αποσπούν την προσοχή, επικεντρώσου στη δουλειά που έχεις στα χέρια σου. Μην ελέγχεις emails, μην ασχολείσαι με πέντε δουλειές ταυτόχρονα, μην τσεκάρεις τα στατιστικά του blog σου, μην πας στο Google Reader. Δούλεψε πάνω σε αυτό το ένα και μοναδικό πράγμα που είπες να κάνεις τώρα, μένοντας επικεντρωμένος μέχρι να το τελειώσεις. (Δες Πώς να μην κάνεις όλες τις δουλειές μαζί). Μετά γιόρτασε την επιτυχία σου!

Το να απομακρύνεις από το γραφείο σου οτιδήποτε σε αποσπά και πραγματικά να επικεντρωθείς σε ένα πράγμα τη φορά, θα αυξήσει κατά πολύ την παραγωγικότητά σου. Αν αυτό που σε αποσπά είναι το διάβασμα του zenhabits… ε, δεν πειράζει. Αλλά μόνο αυτή τη μια εξαίρεση.

 

Top 10 κόλπα παραγωγικότητας

Δείτε επίσης: