Σύντομη εισαγωγή: Αυτό είναι από τη σειρά των κορυφαίων κόλπων παραγωγικότητας – μικρές συμβουλές που είναι σχεδιασμένες να σε κάνουν πιο παραγωγικό. Στο τέλος της σειράς θα τα συνοψίσω όλα μαζί σε ένα άρθρο.

Κόλπο παραγωγικότητας #6: Πήγαινε στη δουλειά νωρίς, και φύγε νωρίς. Δούλευε λιγότερες ώρες.

Αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου συμβουλές. Οι καλύτερες μέρες μου είναι όταν φτάνω νωρίς στη δουλειά, και ξεκινώ να δουλεύω τις ήσυχες πρωινές ώρες, πριν αρχίσουν να χτυπάνε τα τηλέφωνα μέσα στο γραφείο και καταλήξει σε εκείνο το κρεσέντο κουδουνισμάτων. Είναι τόσο ήρεμα, που μπορώ να δουλεύω χωρίς διακοπές και χωρίς να χάνω το επίκεντρό μου. Πολλές φορές καταφέρνω να ολοκληρώσω τα ΠΣΠ της ημέρας μου πριν έρθει οποιοσδήποτε άλλος στο γραφείο, και το υπόλοιπο της μέρας διαχειρίζομαι ό,τι προκύπτει (ή ακόμα καλύτερα: προχωράω τη δουλειά της επόμενης μέρας).

Εξτραδάκι στα συν: γλιτώνεις την ώρα αιχμής στους δρόμους.

Αλλά το ίδιο παραγωγικό είναι και το δεύτερο μέρος της συμβουλής: φύγε νωρίς από τη δουλειά και δούλευε λιγότερες ώρες. Δεν εννοώ απαραίτητα να αλλάξεις το οχτάωρό σου σε νωρίτερη βάρδια… αυτό από μόνο του θα μπορούσε να είναι μια χαρά, αλλά προτείνω να το πας ένα βήμα παραπέρα: δούλευε μόνο έξι ή εφτά ώρες.

Το ξέρω: μπορεί να μην έχεις αυτή την επιλογή, ανάλογα με τη δουλειά σου. Αλλά μπορεί να εκπλαγείς. Πολλά αφεντικά δε νοιάζονται τόσο πολύ για τον αριθμό των ωρών που δουλεύεις, αλλά για τον όγκο δουλειάς που βγάζεις. Σκέψου λοιπόν ένα πλάνο, γράψε μια πρόταση, και μίλα στο αφεντικό σου. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να πει όχι. Αν δουλεύεις για τον εαυτό σου, τότε δεν έχεις καμιά δικαιολογία.

Γιατί αυτό το κόλπο λειτουργεί? Αν δεσμευτείς ότι σήμερα θα δουλέψεις μόνο έξι ώρες, και θα φύγεις στις 3 μ.μ., έχεις πιο μικρή προθεσμία να τελειώσεις αυτό που έχεις να τελειώσεις τέλος πάντων. Δεν έχεις χρόνο να χασομερήσεις στο Internet ή να παίξεις πασιέντζα ή να μιλήσεις με τους συναδέλφους σου ή να καθίσεις σε συναντήσεις που δεν τελειώνουν ποτέ. Πρέπει να ξεπετάξεις τη δουλειά, και να ολοκληρώσεις αυτά που έχεις να κάνεις, έτσι ώστε να μπορέσεις να φύγεις από το γραφείο στην ώρα σου. Τις μέρες που φεύγω νωρίς από το γραφείο, είμαι επικεντρωμένος. Είμαι μια παραγωγική μηχανή.

Συμβουλή παρακίνησης για αυτό το κόλπο: όρισε ένα απογευματινό ραντεβού, έτσι ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα φύγεις από το γραφείο στην ώρα σου. Αυτό μπορεί να είναι ραντεβού προπόνησης με ένα φίλο που προπονείσαι μαζί ή να πρέπει να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο ή κάτι που πρέπει να κάνεις με το σύντροφό σου. Ό, τι και να ‘ναι, σιγουρέψου ότι δε θα το χάσεις, και φύγε από το γραφείο στην ώρα σου για να προλάβεις το ραντεβού σου.

Είναι παράδοξο, αλλά αν δουλεύεις λιγότερες ώρες, και ξέρεις ότι ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, θα είσαι πιο επικεντρωμένος. Και μετά έχεις περισσότερες ώρες για τον εαυτό σου! Όλοι κερδίζουν.

Top 10 κόλπα παραγωγικότητας

 

Δείτε επίσης: