Σύντομη εισαγωγή: Αυτό είναι από τη σειρά των κορυφαίων κόλπων παραγωγικότητας – μικρές συμβουλές που είναι σχεδιασμένες να σε κάνουν πιο παραγωγικό. Στο τέλος της σειράς θα τα συνοψίσω όλα μαζί σε ένα άρθρο.
Κόλπο παραγωγικότητας #4: Απόφυγε τις δουλειές που δεν είναι απαραίτητες.Το ερώτημα εδώ είναι “πώς ξέρεις αν είναι απαραίτητες ή όχι”? Οι δουλειές που σε πάνε ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σου είναι απαραίτητες. Ψαλίδισε όσες δεν είναι απαραίτητες, αλλιώς θα χάνεις το χρόνο σου.
Αν απλά κάνουμε όποια δουλειά μπαίνει στο δρόμο μας, μπορεί ναι μεν να ξεπετάμε τις δουλειές, αλλά να μην είμαστε καθόλου παραγωγικοί.
Παραγωγικός είσαι μόνο όταν κάνεις δουλειά που σε πηγαίνει προς το στόχο σου.
Κάποιος σε παίρνει τηλέφωνο και σου λέει ότι σε χρειάζεται κάτι αμέσως. Βασικά, μπορεί να το χρειάζεται αμέσως, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι δικό σου πρόβλημα. Το να εξυπηρετήσεις αυτό τον άνθρωπο αμέσως είναι μέρος του ρόλου σου στη δουλειά? Μπορεί ναι αν αυτός ο άνθρωπος είναι ένας σημαντικός πελάτης, αλλά αν είναι κάποιος από τους συναδέλφους σου που προσπαθεί να σε κάνει να κάνεις τη δική του δουλειά, τότε αυτή η δουλειά δεν είναι απαραίτητη για σένα. Το να ξεπετάξεις αυτή τη δουλειά είναι χάσιμο του χρόνου σου. Δεν εννοώ να μη βοηθήσεις ποτέ και κανέναν, αλλά έλεγξε το βαθμό που το κάνεις.
Είναι καλό μια φορά τη βδομάδα ή κάτι τέτοιο, να τσεκάρεις τις λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις… κοίταξε καθεμιά από τις δουλειές, και αναρωτήσου αν είναι πραγματικά απαραίτητη, και σε ποιο στόχο σου σε βοηθά. Αν δεν είναι απαραίτητη, δες αν μπορεί να κοπεί από τη λίστα σου ή να δωθεί στο σωστό άνθρωπο.
Και αυτό το επόμενο βήμα είναι το ίδιο σημαντικό: όσο σου ‘ρχονται καινούριες δουλειές, πες όχι σε όσες δεν είναι απαραίτητες. Αξιολόγησε κάθε αίτημα που σου έρχεται. Αν δεν είναι απαραίτητο, πες στον άνθρωπο που στο έφερε ότι απλά δεν έχεις χρόνο να το κάνεις. Πες ότι ασχολείσαι με σημαντικά projects που είναι σε προτεραιότητα γιατί λήγουν σύντομα, και λυπάσαι που δεν μπορείς να βοηθήσεις. Παράπεμψε τον σε κάποιον άλλο που μπορεί να τον βοηθήσει. Να είσαι ευγενικός, αλλά μετανιωμένος που δεν μπορείς να βοηθήσεις. Αν είναι το αφεντικό σου εκείνος που σου ζητά τα παραπάνω, μπορεί να χρειάζεται να κάνεις μια κουβέντα μαζί του για τις προτεραιότητες και τους στόχους. Σιγουρέψου ότι είναι ξεκάθαρα και για τους δυο σας αυτά που πρέπει να κάνεις και ζήτησε να ανατεθούν σε κάποιον άλλο εκείνες οι δουλειές που δεν έχουν σχέση με αυτά. Πες στο αφεντικό σου ότι αυτές οι έξτρα δουλειές εμποδίζουν την παραγωγικότητα σου.
Αν δεν κάνεις αυτά τα βήματα και δε μιλήσεις, να πεις όχι, τότε θα φορτωθείς με δουλειά που απλά δε χρειάζεται να κάνεις. Κόψε τις δουλειές που δεν είναι απαραίτητες, και επικεντρώσου σε εκείνες που πραγματικά έχουν σημασία.
Top 10 κόλπα παραγωγικότητας
- #10 Φροντίστε τα ΠΣΠ της ημέρας σας από νωρίς
- #9 Ξύπνα νωρίς το πρωί
- #8 Απλοποίησε τον χείμαρρο των πληροφοριών που δέχεσαι
- #7 Απομάκρυνε τη σαβούρα από το χώρο που δουλεύεις, και δούλευε ένα πράγμα τη φορά
- #6 Πήγαινε στη δουλειά νωρίς, και φύγε νωρίς. Δούλευε λιγότερες ώρες
- #5 Απόφυγε τις συναντήσεις στη δουλειά
- #4 Απόφυγε τις δουλειές που δεν είναι απαραίτητες
- #3 Κάνε πρώτα τις δύσκολες δουλειές
- #2 Δούλευε εκτός Internet όσο το δυνατόν περισσότερο
- #1 Κάνε κάτι που σε παθιάζει
- (περισσότερα για την παραγωγικότητα)
Δείτε επίσης:
- Όρισε το Πιο Σημαντικό Πράγμα της ημέρας (ΠΣΠ)
- Η πρωινή μου ρουτίνα
- Πώς αποφάσισα να σηκώνομαι νωρίς
- Αισθάνεσαι πεσμένος? 7 τρόποι να ανέβεις και πάλι!
- Παρακολουθώντας την πορεία των στόχων μου, βάσει του συστήματος του Ben Franklin
- Ξεκίνα με όρεξη τη μέρα σου (από το προηγούμενο βράδυ) – μια βραδινή ρουτίνα
- Top 20 κόλπα παρακίνησης
- Σκέψου τους στόχους της ζωής σου
- Παρακολούθησε την πορεία των στόχων σου σε εβδομαδιαία βάση
Leave A Comment