Σύντομη εισαγωγή: Αυτό είναι από τη σειρά των κορυφαίων κόλπων παραγωγικότητας – μικρές συμβουλές που είναι σχεδιασμένες να σε κάνουν πιο παραγωγικό. Στο τέλος της σειράς θα τα συνοψίσω όλα μαζί σε ένα άρθρο.

Κόλπο παραγωγικότητας #1: Κάνε κάτι που σε παθιάζει.

Μπορεί να μη φαίνεται για συμβουλή παραγωγικότητας, αλλά σκέψου το λίγο: αν πραγματικά θέλεις να κάνεις κάτι, θα δουλέψεις σαν παλαβός για να το τελειώσεις. Θα δουλέψεις σκληρά, ακόμα πιο σκληρά, θα δουλέψεις παραπάνω ώρες, και είναι πολύ πιθανόν να μη σου βγει αυτό το αναβλητικό από μέσα σου. Οι δουλειές που δε σε πολυ-ενδιαφέρουν είναι εκείνες που σε κάνουν αναβλητικό.

Για κάποιους, μπορεί αυτή η συμβουλή να μη φαίνεται πολύ πρακτική – ειδικά αν είσαι σε μια βαρετή δουλειά και δεν έχεις την όρεξη να την κάνεις. Σωστά? Λάθος. Για σένα γράφτηκε αυτή η συμβουλή: αν μισείς τη δουλειά σου, ή την κάνεις μόνο για τα λεφτά, συνιστώ ανεπιφύλακτα να το σκεφτείς λίγο παραπάνω αυτό. Αν πρέπει να αναγκάζεις τον εαυτό σου να κάνει μια δουλειά κάθε μέρα, μπορείς να το κάνεις για ένα διάστημα, μέχρι να έρθει η ώρα να πεις, δεν πάει άλλο. Πιθανότατα θα παραιτηθείς ούτως ή άλλως στο τέλος, άρα σκέψου το λίγο τώρα.

Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις τώρα? (Μην πεις να κοιμάσαι!) Τι λατρεύεις να κάνεις? Ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου, και πώς μπορείς να την αποκτήσεις? Σκέψου το λίγο αυτό, όχι απλά αυτή τη στιγμή, αλλά τις επόμενες μέρες. Αν μπορείς να προσδιορίσεις αυτή τη δουλειά, το επόμενο βήμα σου είναι να σχεδιάσεις πώς θα την αποκτήσεις.

Τι προτείνω εγώ:

  • Κάνε λίγη έρευνα. Ποιοι άλλοι κάνουν τη δουλειά των ονείρων σου? Ποια είναι η εμπειρία τους? Πώς την πήραν τη δουλειά? Ποιες είναι οι προϋποθέσεις? Ψάξτο στο Internet, ρώτησε ανθρώπους που ξέρεις, κάνε κάποια τηλεφωνήματα. Όση περισσότερη πληροφορία έχεις, τόσο το καλύτερο.
  • Ποια είναι τα εμπόδια? Τι χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις ως εκεί? Χρειάζεσαι κάποια εκπαίδευση? Χρειάζεται να ξέρεις τους κατάλληλους ανθρώπους? Χρειάζεται απλά να συμπληρώσεις κάποια αίτηση? Χρειάζεται να έχεις κάποιες δεξιότητες?
  • Κάνε ένα σχέδιο. Σκέψου κάποιες λύσεις για τα εμπόδια σου. Αν χρειάζεσαι κάποια εκπαίδευση ή ορισμένες δεξιότητες, δε θα είσαι σε θέση να εκτελέσεις αυτό το σχέδιο εν μία νυκτί, αλλά αν δεν το σχεδιάσεις τώρα, μπορεί να μην φτάσεις ποτέ εκεί. Στρώσε το δρόμο για την επιτυχία σου.
  • Ανάλαβε δράση. Μην περιμένεις την ευκαιρία να έρθει να σε χτυπήσει κατακέφαλα. Βγες και άρπαξε την εσύ. Ξεδίπλωσε το σχέδιο σου – κάνε τουλάχιστον ένα πράγμα σήμερα, και κάθε μέρα, μέχρι να φτάσεις εκεί. Μπορεί να φαίνεται ότι θα πάρει αιώνες, αλλά αν πραγματικά ασχοληθείς, θα πετύχεις το όνειρο σου κάποια μέρα.
  • Να είσαι επίμονος. Μην τα παρατήσεις αν νιώσεις την απόρριψη κάνα δυο φορές (ακόμα και πολλές περισσότερες). Συνέχισε να χτυπάς πόρτες. Συνέχισε να κάνεις εκείνα τα τηλεφωνήματα. Συνέχισε να κλείνεις ραντεβού. Μην τα παρατήσεις ποτέ. Κάποιος που είναι αδυσώπητος θα νικήσει εκείνον που θα τα παρατήσει.

Φτάσε τη δουλειά των ονείρων σου, κάνε κάτι που σε παθιάζει, και μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να παρακινήσεις τον εαυτό σου για να είναι παραγωγικός.

 

Top 10 κόλπα παραγωγικότητας

Δείτε επίσης: