Οι μισοί θα σκεφτείτε μακάβρια και οι άλλοι μισοί πονηρά. Αλλά ο σκοπός αυτού του post δεν είναι κανένα από τα δυο – είναι για το τι είναι σημαντικό στη ζωή, πώς θέλετε να ζήσετε, και πώς θέλετε να πεθάνετε. Είναι για το πώς μπορεί να έχει σκοπό η ζωή μας, και να μας θυμούνται καλά όταν τελειώσουμε από δω και συνεχίσουμε σε ότι είναι τέλος πάντων μετά.

Για να πεθάνεις ευτυχισμένος, πρέπει να ζεις τη ζωή σου έχοντας στο μυαλό σου το τέλος. Η ζωή σου πρέπει να έχει σκοπό.

Είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, φυσικά. Σε αυτό το post, θα ψάξουμε να βρούμε το σκοπό της ζωής σου, και πώς θα ζεις κάθε μέρα με αυτό το σκοπό στο μυαλό, και πώς θα προσαρμόζεις σε αυτό το σκοπό τις καθημερινές σου κινήσεις.

 

Πρώτα ρώτα, γιατί?

Ναι πρώτα ας ρωτήσουμε το προφανές: “Γιατί παίζει ρόλο αυτό?”

Ας σκεφτούμε για λίγο τη ζωή που κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς: σηκωνόμαστε το πρωί, κάνουμε ότι είναι να κάνουμε στη μέρα μας, αν είμαστε τυχεροί έχουμε λίγο χρόνο να ξεκουραστούμε ή να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό, αν είμαστε ακόμα πιο τυχεροί έχουμε και λίγο χρόνο να περάσουμε με τους αγαπημένους μας. Και αυτό επαναλαμβάνεται με ατέλειωτους τρόπους μέχρι να φτάσουμε σε μια μεγάλη ηλικία.

Τι γίνεται τότε? Κοιτάμε τη ζωή μας προς τα πίσω, και ίσως ευχόμαστε να είχαμε κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά, ή ευχόμαστε να είχαμε πετύχει κάτι. Αλλά από ένα σημείο κι έπειτα, είναι κάπως αργά.

Αυτό το post είναι για να κάνεις κάτι τώρα γι’ αυτό, για να επιλέξεις να ζήσεις διαφορετικά, πριν είναι πολύ αργά.

 

Προοπτική

Τώρα, ας σκεφτούμε τι είναι σημαντικό. Οποιαδήποτε στιγμή, ότι κι αν βρίσκεται μπροστά μας είναι σημαντικό. Αγχωνόμαστε: “Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει αμέσως!” Είναι γιατί κοιτάμε την κατάσταση από μέσα, και κολλάμε στις λεπτομέρειες.

Αν όμως κάναμε ένα βήμα πίσω, και βλέπαμε την κατάσταση όπως κάποιος τρίτος, άσχετος, αυτές οι λεπτομέρειες αρχίζουν να μην έχουν και τόση σημασία. Σαν να αρχίζουμε σιγά σιγά να βλέπουμε το δάσος. Κι αν κάνουμε κι άλλο πίσω, βλέπουμε ολόκληρη την ήπειρο. Ακόμα πιο πίσω και βλέπεις τη Γη, το ηλιακό σύστημα, τον γαλαξία – και τότε τίποτα δεν είναι σημαντικό.

Προφανώς, χρειάζεσαι τη σωστή δόση προοπτικής.

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία γι’ αυτό είναι μια διάσημη αρχή του Steven Covey: ξεκίνα έχοντας στο μυαλό σου το τέλος. Και να πώς λέει να το κάνουμε αυτό: να φανταστούμε τι θα θέλαμε να πει ο κόσμος στην κηδεία μας. Θέλουμε να πουν ότι ήμασταν καλόκαρδοι, ή συμπονετικοί, ή αγαπητοί, ή επιτυχημένοι, ή ότι πετύχαμε σπουδαία πράγματα, ή ότι βρήκαμε τη γιατρειά για τον καρκίνο? Όπως κι αν θέλουμε να μας θυμούνται, έτσι θα ‘πρεπε να ζούμε τις ζωές μας, κάθε στιγμή της μέρας, κάθε μέρα, ξεκινώντας από τώρα.

 

Ζήσε τη ζωή σου με σκοπό – Ένας οδηγός για το Πώς

Αν θέλεις να έχει σκοπό η ζωή σου, να μια μέθοδος για να το κάνεις (θα αναρωτιόσασταν που είναι η λίστα…) :

  • Ο σκοπός σου. Ξεκίνα με το να πάρεις 10 λεπτά από τη ζωή σου και να βρεις ένα ήσυχο μέρος, να κλείσεις τα μάτια σου, και να σκεφτείς. Ρώτα τον εαυτό σου: Πώς θέλω να με θυμούνται? Τι θέλω να πει ο κόσμος στην κηδεία μου? Σκέψου το αυτό για 10 λεπτά, και μετά γράψε τις απαντήσεις σου. Μπορεί να είναι κάμποσα πράγματα, μπορεί να είναι 10, ή και μόνο ένα.
  • Σημείωσε το.  Γράψε το σκοπό σου σε ένα κομμάτι χαρτί – πώς θέλεις να σε θυμούνται. Γράψτο με ωραία μεγάλα γράμματα. Αυτή την αποστολή έχεις στη ζωή σου. Βάλτο κάπου να φαίνεται, ή γράψτο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου. Θύμιζε το στον εαυτό σου κάθε μέρα.
  • Πρωινή ιεροτελεστία. Κάθε πρωί, είτε ξυπνάς από το χάραμα, είτε μεσημέρι – έχει να κάνει, σήκω και κοίταξε το σκοπό σου. Διάβασε το δυνατά, και σκέψου το λιγάκι. Ρώτα τον εαυτό σου: τι μπορώ να κάνω σήμερα που θα βοηθήσει να εκπληρώσω το σκοπό μου? Γράψε αυτά που θα σκεφτείς στη λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις – ακόμα κι αν είναι κάτι πολύ απλό, όπως “να χαμογελώ στους συνεργάτες μου” ή “να δώσω στα παιδιά μου μια μεγάλη αγκαλιά”.
  • Ευθυγράμμισε με αυτόν τις κινήσεις σου. Όσο γίνεται, κοίτα οι κινήσεις σου να σε πηγαίνουν ένα βήμα πιο κοντά στο σκοπό σου. Κράτα αυτό το σκοπό στο μυαλό σου σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν βοηθάει, στέλνε στον εαυτό σου emails που να στο θυμίζουν… Μετά από λίγο, θα γίνει κτήμα σου.
  • Βραδινή ιεροτελεστία. Λίγα λεπτά πριν πέσεις για ύπνο σκέψου τη μέρα σου, τις κινήσεις σου, τι πέτυχες. Μπορείς να σημειώσεις δυο λόγια σε ένα ημερολόγιο (αυτό είναι το καλύτερο, αλλά είναι καθαρά στο χέρι σου). Κοίταξε ξανά το σκοπό σου, και σκέψου πώς θα μπορούσες να έχεις ζήσει σήμερα διαφορετικά. Μετά βρες πώς μπορείς να ζήσεις καλύτερα αύριο, σύμφωνα με το σκοπό σου.

Δεν είναι δύσκολο να κάνεις αυτές τις απλές κινήσεις. Μπορεί να χρειάζονται όλη σου την ενέργεια και την εστίαση σου εκεί στην αρχή για να γίνει συνήθεια, αλλά αν μείνεις εστιασμένος, μπορείς να το κάνεις πραγματικότητα. Και η ζωή σου θα είναι γεμάτη σκοπό, θα ζήσεις τη ζωή σου ευτυχισμένα, και τελικά, με λίγη τύχη, θα πεθάνεις ευτυχισμένα.

Ακόμα κι αν σου φαίνεται χαζό να κάνεις αυτές τις κινήσεις τώρα, κάτσε βρες εσύ το σκοπό σου, και ας τον έχεις μόνο στο μυαλό και πουθενά αλλού.

Για όσους αναρωτιούνται, μόλις σκέφτηκα τη δική μου αποστολή (μπορεί να αναθεωρηθεί μελλοντικά):

 

Η αποστολή της Βούλας

  • Ήταν καταπληκτική μητέρα.
  • Έκανε τον άντρα της ευτυχισμένο.
  • Ήταν ένας καλός και συμπονετικός άνθρωπος.
  • Ήταν αυθεντική από την αρχή μέχρι το τέλος.
  • Ήταν ευτυχισμένη με τα απλά.

 

 

Δείτε επίσης: