Σύντομη εισαγωγή: Όπως έγραψα και στο 1ο Μέρος, εννοείται πως όλοι ξέρουμε πώς να μην κάνουμε τίποτα. Όλοι ξέρουμε πώς να αράζουμε και να χάνουμε το χρόνο μας. Αλλά πολλοί από εμάς είμαστε πολύ απασχολημένοι για να το κάνουμε σε μεγάλο βαθμό, και όταν το κάνουμε, το μυαλό μας είναι συχνά σε άλλα πράγματα. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ευχαριστηθούμε αυτό το να μην κάνεις τίποτα.
Το να μην κάνεις τίποτα μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου, ή μπορεί να είναι και ένα είδος τέχνης. Να πως μπορείς να γίνεις ειδικός, και παράλληλα, να καλυτερεύσεις τη ζωή σου, να κάνεις σκόνη και θρύψαλα το στρες, και να κάνεις τον εαυτό σου πιο παραγωγικό όταν δουλεύεις.
Κάνοντας ένα μπάνιο – προχωρημένο επίπεδο
Όσοι είστε στα αρχικά στάδια της τέχνης να μην κάνετε τίποτα ας μη δοκιμάσετε αυτό το στάδιο. Αλλά άπαξ και έχετε γίνει εξπέρ στα προηγούμενα βήματα που αναφέραμε στο 1ο Μέρος, το στάδιο του μπάνιου μπορεί να είναι τέλειο.
Το μπάνιο πρέπει να είναι όμορφο και ζεστό. Όχι χλιαρό, αλλά ζεστό. Οι μπουρμπουλήθρες είναι μαστ, ακόμα κι αν είσαι πολύ άντρας για τέτοια. Άλλα αξεσουάρ μπάνιου, όπως ένα ωραίο σφουγγάρι, ή αιθέρια έλαια, ή ποτ πουρί, είναι εντελώς προαιρετικά.
Και πάλι, πρέπει να κλείσεις οτιδήποτε σε αποσπά. Για το μπάνιο καλύτερα απ’ όλα είναι να είσαι μόνος σου στο σπίτι, αλλά αν δεν είσαι, όλοι οι άλλοι στο σπίτι πρέπει να ξέρουν ΝΑ ΜΗΝ σε διακόψουν, ακόμη κι αν καίγεται το σπίτι.
Μπες μέσα στο μπάνιο σου, πρώτα το ένα πόδι και μετά το άλλο, πολύ αργά. Αν το μπάνιο σου είναι κατάλληλα ζεστό, το καλύτερο είναι να μπαίνεις σιγά σιγά, 2-3 πόντους, και μετά άλλους 2-3 πόντους, και πάλι. Για πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος, όπως η βουβωνική χώρα, το καλύτερο είναι να κλείσεις τα μάτια σου σφιχτά και σιγά σιγά να βυθίσεις το κορμί σου μέσα στο αχνιστό νερό, κι ας θέλουν όλα τα ένστικτά σου να το σκάσουν. Άπαξ και βυθιστείς όλος μέσα στο νερό (και ας μπεις όλος μέσα, μαζί και το κεφάλι στην αρχή), κλείσε τα μάτια σου, και νιώσε τη ζέστη να διαπερνά το κορμί σου.
Μπορεί να αρχίζεις να ιδρώνεις. Καλό είναι αυτό. Άφησε τον ιδρώτα σου να κυλήσει. Μπορεί να θέλεις ένα ποτήρι νερό όσο ο ιδρώτας μπορεί να σε αφυδατώνει. Ένα καλό βιβλίο είναι άλλος ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσεις το μπάνιο σου. Άφησε τη ζέστη να διεισδύσει στους μύες σου, να χαλαρώσουν τελείως, και νιώσε όλες σου τις ανησυχίες, τα άγχη, τους πόνους, να κυλήσουν έξω από το σώμα σου, μέσα στο νερό.
Ένα ζεστό μπάνιο είναι ακόμα πιο ωραίο όταν ακολουθεί ένα αναζωογονητικό κρύο ντους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, βγες από το μπάνιο όταν το νερό δεν είναι πια ζεστό.
Μην κάνοντας τίποτα, έξω στη φύση
Άπαξ και περάσεις τα προηγούμενα στάδια, είναι ώρα να εξασκηθείς σε αυτή την ήπια τέχνη έξω στη φύση. Βρες ένα ήρεμο μέρος – έξω από το σπίτι σου αν έχεις αυλή ας πούμε, ή σε ένα πάρκο, στην παραλία, σε ποτάμι, σε δάσος, σε λίμνη – τα μέρη με νερό είναι τέλεια. Μέρη έξω από τους ήχους της πόλης και της κίνησης στους δρόμους, είναι τα καλύτερα.
Έξω στη φύση, μπορείς να εξασκηθείς για 20 λεπτά, μία ώρα, ή και περισσότερο. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές αποσπάσεις, τόσος κόσμος να σε διακόπτει, και πραγματικά μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από τα άγχη της ζωής. Απλά μην αφήνεις το μυαλό σου να περιφέρεται εδώ κι εκεί – εστίασε στη φύση που σε περιβάλλει. Κοίταξε προσεχτικά τα φυτά, το νερό, την άγρια φύση. Πραγματικά εκτίμησε τη μεγαλειότητα της φύσης, το θαύμα της ζωής.
Ενσωματώνοντας την Τέχνη στην καθημερινότητά μας
Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο για να κατέχει κανείς αυτή την Τέχνη. Μην το επιχειρήσεις μέχρι να έχεις εξασκηθεί ήδη αρκετά και να έχεις καταφέρει να μην κάνεις τίποτα στα προηγούμενα στάδια.
Ξεκίνα να μην κάνεις τίποτα όσο περιμένεις στην ουρά, στο ιατρείο, σε ένα λεωφορείο ή σε ένα αεροπλάνο. Περίμενε, χωρίς να διαβάζεις εφημερίδα ή περιοδικό, χωρίς να μιλάς στο τηλέφωνο, χωρίς να ελέγχεις το email σου, χωρίς να γράφεις λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, χωρίς να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά, χωρίς να ανησυχείς για το τι πρέπει να κάνεις αργότερα. Περίμενε, και μην κάνεις τίποτα. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου, ή δοκίμασε μια από τις τεχνικές χαλάρωσης παραπάνω. Συγκεντρώσου στον κόσμο γύρω σου – κοίτα τους, προσπάθησε να τους καταλάβεις, άκου τις συζητήσεις τους.
Στη συνέχεια, δοκίμασε να μην κάνεις τίποτα όσο οδηγείς. Ναι, πρέπει να οδηγείς, αλλά προσπάθησε να μην κάνεις τίποτα άλλο. Μην ακούς μουσική, ή ειδήσεις ή κάποιο cd. Μην κάνεις όλα τα πράγματα μαζί. Μη μιλάς στο κινητό, μην τρως, και μη μακιγιάρεσαι. Απλά οδήγα. Συγκεντρώσου στην οδήγησή σου, κοίτα τα πράγματα που διασχίζεις, και νιώσε την αναπνοή σου. Χαλάρωσε, και μην έχεις στο μυαλό σου τους άλλους οδηγούς (αλλά μην τους τρακάρεις κιόλας!). Οδήγα αργά, με ήπιες εναλλαγές σε γκάζι και φρένο. Αυτή η τεχνική έχει κι άλλο καλό: μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.
Τέλος, προσπάθησε να μην κάνεις τίποτα εν μέσω χάους, στη δουλειά σου ή κάποιο άλλο αγχωτικό περιβάλλον. Απλά κλείσε τα πάντα έξω από σένα, κλείσε και τα μάτια σου, και σκέψου την αναπνοή σου. Δοκίμασε μια τεχνική χαλάρωσης. Κάντο αυτό για 5-10 λεπτά τη φορά, και αυξάνοντας όσο μπορείς στα 20-30 λεπτά. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, μέσα σε μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ή με τα παιδιά, θα μπορείς να επικεντρωθείς περισσότερο στη δουλειά που έχεις στα χέρια σου. Θα είσαι χαλαρός και έτοιμος να συγκεντρωθείς. (Προειδοποίηση: Το να μην κάνεις τίποτα, μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα με το αφεντικό σου, γι’ αυτό πρόσεχε! Αν όμως σε κάνει πιο παραγωγικό, τότε το αφεντικό σου μπορεί να μην ενοχλείται).
Όπως είπαμε και στο 1ο Μέρος, η Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα δεν επιτυγχάνεται εν μία νυκτί. Θα πάρει ώρες και ώρες πρακτικής, σκληρής δουλειάς (το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι εύκολο!). Αλλά θα ευχαριστηθείς κάθε λεπτό! Δοκίμασέ το σήμερα.
Δείτε επίσης:
- Οι μέρες σου είναι τρελαμένες? Πάρε τον έλεγχο.
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 3ο: Ντουλάπες και συρτάρια
- Ανάπτυξε συνήθειες καθαρού σπιτιού, μία τη φορά
- Πώς να μην κάνεις όλες τις δουλειές μαζί – Δούλευε πιο απλά και συνετά.
- Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου… για να ευχαριστηθείς τη ζωή
- Μυαλό Ζεν: Πώς να ξεκαθαρίσεις τη σαβούρα
Leave A Comment