Εννοείται, όλοι ξέρουμε πώς να μην κάνουμε τίποτα. Όλοι ξέρουμε πώς να αράζουμε και να χάνουμε το χρόνο μας. Αλλά πολλοί από εμάς είμαστε πολύ απασχολημένοι για να το κάνουμε σε μεγάλο βαθμό, και όταν το κάνουμε, το μυαλό μας είναι συχνά σε άλλα πράγματα. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ευχαριστηθούμε αυτό το να μην κάνεις τίποτα.
Το να μην κάνεις τίποτα μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου, ή μπορεί να είναι και ένα είδος τέχνης. Να πως μπορείς να γίνεις ειδικός, και παράλληλα, να καλυτερεύσεις τη ζωή σου, να κάνεις σκόνη και θρύψαλα το στρες, και να κάνεις τον εαυτό σου πιο παραγωγικό όταν δουλεύεις.
Ξεκίνα σιγά σιγά
Το να μην κάνεις τίποτα, με την ακριβή έννοια της λέξης, μπορεί να είναι ισοπεδωτικό αν επιχειρήσεις να κάνεις πολλά τίποτα με την πρώτη. Κάνε μικρά τίποτα στην αρχή. Επικεντρώσου σε 5-10 λεπτά τη φορά, και ξεκίνα την εξάσκηση κάπου που νιώθεις ασφαλής – στο σπίτι, όχι στη δουλειά ή σε δημόσιο μέρος με κόσμο. Κι επειδή μπορεί να μην είσαι έτοιμος να εξασκηθείς στη φύση, κάντο στο δωμάτιό σου ή στο σαλόνι. Βρες μια ώρα κι ένα μέρος που δεν έχει πολύ θόρυβο, ούτε πολύ κόσμο να σε ενοχλεί.
Κλείσε ό,τι σε αποσπά – τηλεόραση, κομπιούτερ, κινητά, σταθερά, Blackberry, και ό,τι άλλο. Το να μην κάνεις τίποτα είναι δύσκολο όταν τα γκάτζετ της επικοινωνίας μας καλούν να κάνουμε κάτι.
Τώρα, κλείσε τα μάτια, και μην κάνεις τίποτα. Ναι, οι εξυπνάκηδες εκεί έξω θα πουν ότι κάνετε κάτι – κάθεστε εκεί πέρα ή είστε ξαπλωμένοι, και κλείνετε τα μάτια σας. Έτσι όμως, με το τίποτα εννοούμε ότι αν μας καλούσε κάποιος και μας ρωτούσε τι κάνουμε, θα λέγαμε “Α, τίποτα”. Μην τους αφήσετε να σας καλέσουν, παρ’ όλα αυτά. Προσπαθούν να σας αποσπάσουν.
Μετά από 5-10 λεπτά που δεν κάνεις τίποτα, μπορείς να τα παρατήσεις και να πας να κάνεις κάτι. Αλλά προσπάθησε να το κάνεις αυτό κάθε μέρα, ή όσο μπορείς, γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνεις μάστορας στο είδος, χωρίς εξάσκηση.
Αναπνέοντας
Την αρχή στο ταξίδι αναζήτησης αυτής της τέχνης, μπορείς να την κάνεις με την αναπνοή σου. Αν αυτό παραπέμπει ύποπτα προς διαλογισμό, χμ, βγάλτε αυτές τις υποψίες από το μυαλό σας. Δεν είμαστε εδώ για να υποψιαζόμαστε – τώρα δεν κάνουμε τίποτα.
Ξεκίνα πρώτα εισπνέοντας αργά, και μετά εκπνέοντας αργά. Τώρα παρακολούθησε την αναπνοή σου όπως μπαίνει στο σώμα σου, μέσα από τη μύτη σου, και πηγαίνει κάτω στους πνεύμονές σου, και τους γεμίζει με αέρα. Και νιώσε την όπως βγαίνει από το σώμα σου, μέσα από το στόμα σου. Νιώσε αυτό το ωραίο άδειασμα των πνευμόνων σου.
Κάντο αυτό για 5-10 λεπτά, αν μπορείς. Κάντο για εξάσκηση όσο χρόνο μπορείς εσύ. Όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι άλλα πράγματα, όπως το πόσο καλό είναι αυτό το blog, το zenhabits, σταμάτα το! Μην κάθεσαι και σκέφτεσαι αυτό τώρα, αλλά φέρνε τη σκέψη σου πίσω στην αναπνοή σου κάθε φορά.
Χαλαρώνοντας
Ένα από τα σημαντικά του να μην κάνεις τίποτα, είναι να μπορείς να χαλαρώνεις τελείως. Αν είμαστε στρεσαρισμένοι, τότε το να μην κάνουμε τίποτα πάει στράφι. Η χαλάρωση ξεκινά με το να βρεις μια άνετη θέση να κάτσεις και να μην κάνεις τίποτα – μια άνετη καρέκλα, ένα χουχούλικο καναπέ, ένα τακτοποιημένο κρεβάτι. Άπαξ και βρεις αυτό το σημείο, ξάπλωσε, και κάνε τις απαραίτητες κινήσεις για να βρεις τη θέση που θα βολευτεί το κορμί σου. Σκέψου πως ξαπλώνει μια γάτα κάτω, και βρίσκει τη θέση που βολεύεται. Οι γάτες είναι πολύ, πολύ καλές στο να μην κάνουν τίποτα. Μπορεί να μη φτάσεις ποτέ το επίπεδό τους, αλλά είναι μεγάλη έμπνευση.
Μετά, δοκίμασε την τεχνική της αναπνοής. Αν δεν έχεις χαλαρώσει τελείως ως τώρα (και ένας υπνάκος θα ήταν ότι πρέπει για χαλάρωση), τότε δοκίμασε να κάνεις μασάζ στον εαυτό σου. Ναι, το μασάζ μπορεί να είναι πολύ καλύτερο αν γίνεται από άλλα χέρια, αλλά και το να κάνουμε εμείς μασάζ στον εαυτό μας είναι επίσης υπέροχο. Ξεκίνα με τους ώμους και το λαιμό σου. Πήγαινε προς τα πάνω, στο κεφάλι σου, ακόμα και στο πρόσωπό σου. Κάνε επίσης στην πλάτη σου, και τα πόδια και τα χέρια σου. Απόφυγε όποιες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν στο να κάνεις κάτι (αν κι αυτό χαλαρωτικό μπορεί να είναι).
Επίσης, ένας άλλος τρόπος για να χαλαρώσεις είναι μια άσκηση όπου τεντώνεις κάθε μυ στο κορμί σου, ένα κομμάτι μυών τη φορά, και μετά να αφήσεις τον τεντωμένο μυ να χαλαρώσει. Ξεκίνα με τα πέλματα, μετά τα πόδια σου, και ανέβα μέχρι πάνω στα φρύδια σου. Αν μπορείς να φτάσεις μέχρι πάνω στην κορυφή, στο κεφάλι σου, ίσως είσαι πολύ προχωρημένος για αυτό το άρθρο.
Νιώθοντας κάθε γεύση
Το να μην κάνεις τίποτα είναι επίσης υπέροχο όταν συνοδεύεται από πολύ καλά ποτά ή φαγητά. Ένα καλό τσάι ή ένας καλός καφές, κρασί, ζεστή σοκολάτα, και άλλα αισθησιακά ποτά πηγαίνουν μια χαρά με την Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα. Το καλύτερο είναι να απολαύσεις αυτά τα ποτά μόνα τους, χωρίς φαγητό, ούτε διάβασμα, ούτε άλλες αποσπάσεις. Επικεντρώσου όπως το σιγοπίνεις, απολαμβάνοντας το παραμικρό κομματάκι της γεύσης του, της υφής, της θερμοκρασίας στο στόμα σου πριν καταπιείς. Κλείσε τα μάτια σου όταν το κάνεις αυτό. Πραγματικά ευχαριστήσου αυτό το ποτό που έχεις στα χέρια σου.
Κάποια φαγητά είναι επίσης υπέροχα: βατόμουρα, πλούσια επιδόρπια, φρεσκοζυμωμένο ψωμί, η καλυτερότερη σούπα, ή ό,τι είναι αυτό που σου αρέσει. Σιγουρέψου ότι τρως αργά, απολαμβάνοντας κάθε δαγκωνιά. Μάσησε αργά, και κλείσε τα μάτια όπως απολαμβάνεις το φαγητό. Είναι ευτυχία!
Η Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα δεν επιτυγχάνεται εν μία νυκτί. Θα πάρει ώρες και ώρες πρακτικής, σκληρής δουλειάς (το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι εύκολο!). Αλλά θα ευχαριστηθείς κάθε λεπτό! Δοκίμασέ το σήμερα.
Όλα τα παραπάνω είναι τα εφόδιά σου για να καταφέρεις να μην κάνεις τίποτα, όταν το θελήσεις. Όταν εξασκηθείς αρκετά σε αυτά, και είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στα ακόμα καλύτερα, διάβασε τα επόμενα στάδια στο 2ο Μέρος της Τέχνης του να μην κάνεις τίποτα.
Δείτε επίσης:
- Οι μέρες σου είναι τρελαμένες? Πάρε τον έλεγχο.
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 3ο: Ντουλάπες και συρτάρια
- Ανάπτυξε συνήθειες καθαρού σπιτιού, μία τη φορά
- Πώς να μην κάνεις όλες τις δουλειές μαζί – Δούλευε πιο απλά και συνετά.
- Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου… για να ευχαριστηθείς τη ζωή
- Μυαλό Ζεν: Πώς να ξεκαθαρίσεις τη σαβούρα
Leave A Comment