Οι αξίες του Benjamin Franklin και το σύστημα που εκείνος ακολουθούσε είναι από τις καλύτερες ιδέες για να παρακολουθείς την πορεία των στόχων σου. Την σκέφτομαι καιρό αυτή την ιδέα, και μόλις αυτή την εβδομάδα αποφάσισα να την προσαρμόσω στους δικούς μου στόχους.

Άνοιξα ένα νέο φύλλο εργασίας στο excel (αν και οι 13 αξίες του Benjamin Franklin έχουν πλέον βγει μέχρι και σε εφαρμογή για το i-phone) για να παρακολουθώ την πορεία των συνηθειών και των στόχων μου, από την άσκηση μέχρι το κόψιμο της καφεΐνης, κι από την πρωινή μου ρουτίνα μέχρι τους στόχους για τα χρέη μου και την αποταμίευση.

Τώρα έχω ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που το καθένα από τα παραπάνω είναι προγραμματισμένο σε διαφορετικές μέρες. Και έχω γκριζάρει τις υπόλοιπες μέρες, που δεν έχω να ανησυχώ για κάποιο στόχο ή μία συνήθεια.

Το κλειδί εδώ είναι το εξής: κάθε βράδυ, κάνω μία ανασκόπηση της μέρας μου (όπως έκανε κι ο Ben Franklin). Κοιτάζω τα κουτάκια της συγκεκριμένης μέρας, και βάζω μία τελεία για τις συνήθειες ή τους στόχους που έφερα εις πέρας την ημέρα αυτή, κι ένα “x” για εκείνα που δεν κατάφερα. Στόχος μου είναι να έχω σε όλα τελείες και κανένα “x”. Μετά, κοιτάζω τι έχω την επόμενη μέρα, ώστε να είμαι προετοιμασμένος.

Αυτή η ανασκόπηση είναι το τελευταίο πράγμα που κάνω πριν πέσω στο κρεβάτι. Λειτουργεί μια χαρά. Όπως οποιοδήποτε σύστημα βέβαια, λειτουργεί μόνο όταν το ακολουθείς, αλλά μέχρι τώρα το ακολουθώ κανονικά. Συστήνω ανεπιφύλακτα αυτό το σύστημα, γιατί είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο να παρακολουθείς την πορεία των στόχων και των συνηθειών σου, αλλά και να παρακινείς τον εαυτό σου να το ακολουθεί κάθε μέρα.

Ναι, ξέρω ότι μοιάζει πολύ με τους Στόχους του Joe, αλλά μου αρέσει περισσότερο αυτή η αναλογική μέθοδος. Εκτύπωσα μερικά τέτοια φύλλα, εκτύπωσα κι ένα ωραίο εξώφυλλο που μπροστά γράφει “Βιβλίο συνηθειών”. Δοκιμάστε το!