Μετά τη συνέντευξη του Ευτύχη Μπλέτσα στο zenhabits, σειρά έχει μια επίσης αγαπημένη μου blogger που πολλές φορές έρχεται να μου καλύψει κενά και μπόλικα ερωτηματικά γύρω από τη διατροφή.

Η Κατερίνα Κυριακού του eatwell.gr είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό στην Κλινική Διατροφή. Πριν από ενάμιση χρόνο δημιούργησε το eatwell.gr, για να μας κάνει γνωστά δυο πράγματα παραπάνω γύρω από τη διατροφή, την άσκηση και τον υγιή τρόπο ζωής. Πράγματα που πολλές φορές χρειάζονται να ακουστούν από το στόμα ενός ειδικού πριν επιλέξουμε να τα βάλουμε στη ζωή μας ή να αρχίσουμε τις αλλαγές.

Το eatwell.gr είναι ένα απλό και νοικοκυρεμένο, όπως συνηθίζω να λέω, blog, που εύκολα μπορείς να παρακολουθήσεις για να μάθεις χρήσιμα πράγματα. Κάντε εγγραφή στο newsletter ή το RSS feed του eatwell για να βλέπετε κι εσείς τα -λίγα και καλά- posts που ανεβάζει η Κατερίνα Κυριακού για την απώλεια βάρους, την άσκηση, τη διατροφή, και την κλινική διατροφή. Συμβουλές απλές, όχι να τις ακούς και να τρομάζεις, αλλά να μπορείς να τις ακολουθήσεις κιόλας.

 

Βούλα: Ποιο θα έλεγες ότι ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα σου τα τελευταία χρόνια? Φυσικά μπορείς να αναφέρεις περισσότερα από ένα. 

Κατερίνα: Το μεγαλύτερο επίτευγμα των τελευταίων χρόνων είναι η δημιουργία και λειτουργία του blog μου, του eatwell.gr. Μπορεί η δημιουργία του να είναι μια απλή διαδικασία, η σωστή λειτουργία του, ωστόσο, είναι πολυπλοκότερη. Αρχικά, μου ήταν δύσκολο να το ενημερώνω σε τακτική βάση. Εδώ και ένα χρόνο όμως και μετά από αρκετή οργάνωση και προγραμματισμό από πλευράς μου το λειτουργώ όπως θα ήθελα. Και το αποτέλεσμα με επιβεβαιώνει, καθώς οι αναγνώστες μου ολοένα και πληθαίνουν!

 

Βούλα: Ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας? Ήταν ένα πράγμα ή ένα σύνολο πραγμάτων?

Κατερίνα: Ένα σύνολο πραγμάτων θα έλεγα. Για να κάνω το πρώτο βήμα, καταλυτική ήταν η παρότρυνση αλλά και η έμπρακτη βοήθεια ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου, που έχει πολύ καλή γνώση του διαδικτύου – όχι μόνο της χρήσης του, αλλά κυρίως της απήχησης του ως μέσο επικοινωνίας στην εποχή μας. Από εκεί και πέρα το πείσμα και η θέληση μου να το εμπλουτίσω και να το κάνω γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Και φυσικά, η ανταπόκριση του κόσμου αποτελεί την κινητήρια δύναμη που με βοηθά να συνεχίζω.

 

Βούλα: Ποιες είναι οι απαραίτητες συνήθειες που υιοθετείς για να σε βοηθήσουν να πετύχεις τους στόχους σου?

Κατερίνα: Αυτό εξαρτάται από τον στόχο που θέτω κάθε φορά. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίζω το πρόγραμμα μου και να “φτιάχνω” χρόνο. Θα σου μιλήσω για τον στόχο που έχω θέσει για το 2012. Θέλω να τρέξω στον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας το Νοέμβριο. Για να το πετύχω αυτό κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή πηγαίνω στο γυμναστήριο, ενώ κάθε Κυριακή τρέχω στο στάδιο. Πιο πριν, πολύ δύσκολα έβρισκα χρόνο για οργανωμένη άσκηση, αλλά ακόμη και όταν ξεκινούσα κάτι, στον πρώτο μήνα τα παρατούσα. Τώρα όμως διανύω ήδη τον έκτο μήνα της προετοιμασίας μου και προχωρώ δυναμικά.

 

Βούλα: Πόσο οργανωμένη είσαι και πόση σημασία έχει αυτό μέσα στη μέρα σου?

Κατερίνα: Οι φίλοι και οι συνεργάτες μου θεωρούν πως είμαι πολύ οργανωμένη, εγώ πάλι όχι τόσο. Ίσως όχι όσο θα ήθελα, γιατί κάποιες φορές βγαίνω εκτός προγραμματισμού. Τελικά, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Έχω ατζέντα στην οποία καταγράφω το πρόγραμμα μου καθημερινά. Συνήθως την κοιτώ από το προηγούμενο βράδυ, ούτως ώστε να είμαι σίγουρη πως όλα είναι στη θέση τους και να μπορώ έτσι να ξεκινήσω σωστά προετοιμασμένη τη μέρα μου. Για μένα έχει μεγάλη σημασία να έχω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να λειτουργώ βάσει αυτού. Με βοηθά η αίσθηση της ασφάλειας που μου παρέχει αυτή η τακτική και γι’ αυτό προσπαθώ να την εφαρμόζω καθημερινά.

 

Βούλα: Πόσο συχνά σκέφτεσαι τους στόχους σου, ελέγχεις την πρόοδο σου, και κάνεις ενέργειες γι’ αυτούς?

Κατερίνα: Θα έλεγα πως και αυτό εξαρτάται από τον στόχο που έχω θέσει. Σίγουρα όμως, μιας και είμαι αρκετά λεπτολόγος και τελειομανής, θέλω ανά πάσα στιγμή να γνωρίζω την πρόοδο μου, να ξέρω πού ακριβώς βρίσκομαι. Η εσωτερική διεργασία που είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της πορείας μου γίνεται πολύ τακτικά. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη και όσον αφορά στο στόχο μου για το 2012, εάν τύχει να χάσω κάποια προπόνηση, την προγραμματίζω για μια άλλη μέρα της τρέχουσας ή της επόμενης εβδομάδας για να μην τη χάσω! Άρα σε αυτή την περίπτωση θα έλεγα πως σκέφτομαι το στόχο μου καθημερινά, κάνω τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν και ελέγχω την πορεία μου σε εβδομαδιαία βάση.

 

Βούλα: Περίγραψε πως ξεπερνάς την αποτυχία, πως ξαναμαζεύεις τον εαυτό σου και πως τον παρακινείς, όταν ο ενθουσιασμός σου όλο και πέφτει.

Κατερίνα: Την αποτυχία αρχικά θα τη βιώσω, δεν θα την αρνηθώ, για να μπορέσω τελικά να την αποδεχθώ, να μάθω ότι μπορώ από αυτήν και τελικά να την αφήσω πίσω μου. Έτσι, μπορεί σε πρώτη φάση να κλάψω, να φωνάξω, να θυμώσω και να καταστενοχωρηθώ, αλλά στο τέλος θα ηρεμήσω, θα ανασυνταχθώ και θα προχωρήσω. Από εκεί και πέρα ο ενθουσιασμός έρχεται πολλές φορές αυτόματα. Γενικά είμαι ρομαντικός άνθρωπος και έτσι συχνά βρίσκω κάτι ή κάποιον που θα με εμπνεύσει, που θα με κινητοποιήσει να κάνω το επόμενο βήμα. Και τότε απλά το κάνω. 

 

Βούλα: Μπορείς να περιγράψεις το σύστημα της παραγωγικότητας σου και όποιες συμβουλές παραγωγικότητας έχεις για τον κόσμο?

Κατερίνα: Θα έλεγα ότι παρόλο που είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου, προσπαθώ να μην είμαι σκληρή απέναντι του. Γι’ αυτό λοιπόν αναγνωρίζω την κάθε του επιτυχία, μεγάλη ή μικρή, και φροντίζω να τον επιβραβεύω σε αντίστοιχο πάντα βαθμό. Επιπλέον, βάζω προτεραιότητες. Ξεκαθαρίζω τι είναι αυτό που θέλω ή/και χρειάζομαι και στοχεύω να πετύχω αυτό συγκεκριμένα, όχι ένα σωρό άλλα πράγματα συγχρόνως. Από εκεί και πέρα φροντίζω το σώμα μου. Διατρέφομαι σωστά, γυμνάζομαι τακτικά και κοιμάμαι καλά.

 

Βούλα: Πολλοί Έλληνες περνούν δύσκολα λόγω της ʽοικονομικήςʼ κρίσης. Κυρίως έχουν χάσει τα κίνητρα για να προχωρήσουν. Τι έχεις να προτείνεις?

Κατερίνα: Την οικονομική κρίση την έχω βιώσει και τη βιώνω καθημερινά με τρόπο που τη βιώνουν και άλλοι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στο ξεκίνημα τους. Έχοντας ξεπεράσει φυσικά το στάδιο του “πένθους”, τώρα βλέπω την κατάσταση διαφορετικά, παρόλο που αντικειμενικά έχει επιδεινωθεί. Τα κίνητρα υπάρχουν, κυρίως μέσα μας. Αυτό που μένει είναι να αρχίσουμε να τα ανακαλύπτουμε. Ας κάνουν, λοιπόν, όλοι μια εσωτερική αναζήτηση και είμαι σίγουρη πως θα εκπλαγούν με το αποτέλεσμα. Μόνο αν δούμε την οικονομική κρίση σαν μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις μας και να βελτιώσουμε τις ικανότητες μας θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε!

 

Κατερίνα, σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη!

Βούλα Σούφη – follow me on facebook

 

Δείτε επίσης: