Family morning stressΠόση ταλαιπωρία μπορεί να κρύβει ένα πρωινό στο σπίτι από την ώρα που θα ακουστεί το ξυπνητήρι μέχρι να ετοιμαστούν όλοι για τη δουλειά ή το σχολείο! Ένα κυνήγι με το χρόνο, ένα σπάσιμο νεύρων και οι ίδιες φράσεις ξανά και ξανά. Έλα! Μη χαζεύεις! Ντύσου! Πλύσου! Τελείωνε! Ντύσου είπαμε!! Τα δόντια σου! Ακόμα με τις πυτζάμες είσαι? Ντύσου!!! Θα κλείσει η πόρτα του σχολείου! Πιο γρήγορα!…

Μα πόσες ώρες πιο νωρίς να σηκώνεσαι? σκέφτεσαι. Και πώς στο καλό να τους πείσεις όλους να είναι έτοιμοι στην ώρα τους χωρίς να τρέχεις από πίσω τους για να τους το υπενθυμίζεις κάθε δύο λεπτά?

Η κόρη μου φέτος πηγαίνει στο προνήπιο. Τέλος η ελαστικότητα στην ώρα προσέλευσης, όπως είχαμε συνηθίσει στον παιδικό σταθμό. Έπρεπε να προσαρμοστούμε σε ένα πρόγραμμα που θα μας επέτρεπε το αργότερο στις 08:30 να είμαστε στο σχολείο. Πριν καν ξεκινήσει η σχολική χρονιά λοιπόν, η πρωινή ετοιμασία για το σχολείο ήταν κάτι που ήξερα ότι έπρεπε να δουλέψουμε όλοι μας στο σπίτι, για να μην καταλήξω τρελή. Ήθελα πολύ να έχουμε μια ήρεμη πρωινή ρουτίνα, με όσο λιγότερες φωνές και άγχη γινόταν. Γιατί δεν είναι και ότι καλύτερο να ξεκινάς τη μέρα σου με άγχος, νεύρα και τελικά με το γνωστό συναίσθημα ανεπάρκειας, “Κάτι δεν κάνω καλά!”

Παρακάτω είναι κάποιες συμβουλές για να οργανώσετε καλύτερα τα πρωινά σας και να ξεκινάτε τη μέρα σας χωρίς άγχος:

  1. Ετοιμάστε κάποια πράγματα από το προηγούμενο βράδυ. Το πρόγευμα και το φαγητό που θα χρειαστούν τα παιδιά να πάρουν την επόμενη μέρα στο σχολείο, τα ρούχα που θα βάλουν το πρωί, την τσάντα τους για το σχολείο. Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι της ετοιμασίας και τα τελευταία, αν όχι όλα, ετοιμάστε τα μαζί. Βγάζοντας αυτές τις δουλειές από την πρωινή σας ρουτίνα, θα είναι πιο εύκολο για όλους σας να επικεντρωθείτε σ’ αυτά τα πιο λίγα πια που μένουν να γίνουν το πρωί.
  2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με μουσική. Επιλέξτε την αγαπημένη σας πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο ή βάλτε κάποια μουσικά κομμάτια από αυτά που αρέσουν σε όλους στο σπίτι και ταιριάζουν με την ώρα. Εμείς εδώ και περίπου 15 μέρες ξεκινάμε τη μέρα μας με τη “Φλώρα. Ακολουθώντας τη μαγική πυξίδα” – ένα μουσικό παραμύθι της Αλεξάνδρας Κλάδη που είχαμε δει και σε θεατρικό, και αρέσει στη μικρή. Της είναι οικείο κι έτσι αποφεύγουμε ξεσπάσματα όπως “Δε μου αρέσει αυτό που ακούμε. Βάλε κάτι άλλο”. Μπορείτε όμως να βάλετε και μια μουσική που αρέσει σε όλους, χωρίς να είναι απαραίτητα παιδική. Τα μικρά παιδάκια ίσως θέλουν να περάσουν λίγο χρόνο στην αγκαλιά σας μόλις ξυπνήσουν και πριν πλυθούν ή καθίσουν για πρωινό. Πάντως σίγουρα αποφύγετε την τηλεόραση και τα παιδικά, που μπορεί να καθηλώσουν τα παιδιά εκεί για ώρα και να αρνούνται να σηκωθούν. Άλλωστε όσα και να δουν, σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετά και τελικά σηκώνονται από τον καναπέ με γκρίνια που τους κλείσατε την τηλεόραση. Η γενική ιδέα είναι να κάνετε τα ίδια όλοι μαζί, κι όχι ο καθένας να απομονώνεται με κάτι διαφορετικό.
  3. Kid gets dressedΕτοιμαστείτε παράλληλα. Είναι πιο εύκολο την ώρα που ντύνεστε εσείς, να ζητήσετε κι από τα παιδιά σας να ντυθούν, παρά να φωνάζετε “Ντύσου!” την ώρα που κάθεστε στο τραπέζι και πίνετε τον καφέ σας. Ορίστε τη σειρά με την οποία σας εξυπηρετεί να γίνεται η πρωινή σας ρουτίνα και που πιστεύετε ότι θα είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Για παράδειγμα, πλενόμαστε, ντυνόμαστε, μαζεύουμε τα ρούχα και το κρεβάτι μας να μην είναι άνω κάτω, και καθόμαστε στο τραπέζι για πρωινό. Ή όπως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Αρκεί να τηρείτε την ίδια σειρά καθημερινά, για να εδραιωθεί η συνήθεια. Εμείς, για παράδειγμα, πρώτα τρώμε το πρωινό μας και μετά κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Πάντως να θυμάστε πως το σημαντικότερο είναι να βλέπουν τα παιδιά ότι πρώτοι οι μεγάλοι κάνετε αυτό που τους ζητάτε να κάνουν κι εκείνοι. Είναι πιο εύκολο να σας μιμηθούν απ’ το να προσπαθείτε να τους πείσετε τι πρέπει να κάνουν, την ώρα που σας βλέπουν να ασχολείστε με άλλα πράγματα. Γίνετε το καλό παράδειγμα.
  4. Καλό μου ρολογάκι. Στο δικό μας σπίτι, το ρολόι απουσίαζε εδώ και χρόνια. Όταν χρειαζόταν να δούμε τι ώρα είναι, ελέγχαμε τα κινητά μας ή το laptop που σχεδόν πάντα ήταν στο γραφείο ανοιχτό. Δε θέλαμε να πέφτει συνέχεια το μάτι μας στην ώρα, και να αισθανόμαστε συνεχώς ότι κάτι πρέπει να προφτάσουμε. Όταν όμως θελήσαμε να δώσουμε σε ένα τετράχρονο μια πρώτη αίσθηση του χρόνου, κρεμάσαμε μαζί κι ένα ρολόι στον τοίχο της κουζίνας. Μπορεί να είναι νωρίς να καταλάβει τι σημαίνει οκτώ παρά είκοσι, όμως μπορεί εύκολα να καταλάβει το επτά και μισή ή το οκτώ ακριβώς, και κυρίως καταλαβαίνει ότι από τις επτά μέχρι τις οκτώ είναι ένας κύκλος σύμφωνα με τον οποίο ετοιμαζόμαστε κάθε πρωί. Γρήγορα συνήθισε ότι στις 07:20 τρώει, στις 07:35 πλένεται και ότι μέχρι τις 8 ακριβώς, πρέπει να φροντίσει να έχει ντυθεί, χτενιστεί και πλύνει δόντια. Αντί να μετράτε τα πεντάλεπτα στο ρολόι, μπορείτε να μετράτε το χρόνο των πρωινών δραστηριοτήρων και με τη μουσική. Όσο ακούμε το τάδε τραγούδι, πλένουμε τα δόντια μας. Όσο ακούμε αυτά τα τρία τραγούδια τρώμε πρωινό κτλ. Αν και πάλι το ρολόι σας βοηθά καλύτερα να τηρείτε το χρονικό πλαίσιο που έχετε ορίσει για το πρωί, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βάλετε το ρολόι σας να δείχνει δέκα λεπτά πιο μπροστά. Παρόλο που κάποιες φορές θα θυμάστε ότι το έχετε πειράξει, και θα λέτε από μέσα σας, δεν πειράζει, έχω ακόμα λίγη ώρα, τις περισσότερες φορές θα λειτουργήσει υπέρ σας και θα είστε έτοιμοι και λίγο πιο νωρίς, δίνοντάς σας λίγη άνεση.
  5. Επιβραβεύστε! Αν τα παιδιά είναι έτοιμα στην ώρα τους, επιτρέψτε τους να κάνουν κάτι που τους αρέσει πολύ. Κάτι που θα διαλέξουν εκείνα. Να δουν παιδικά, να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, να ζωγραφίσουν. Ότι θέλουν εκείνα, για 10-15 λεπτά. Δεχτείτε με χαρά, το αξίζουν! Και είναι ένας πολύ καλός λόγος να προσπαθήσουν κι εκείνα να είναι έτοιμα στην ώρα τους το πρωί.

Προσοχή! Μην πέφτετε στην παγίδα να ετοιμάζετε τα πάντα εσείς για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας από φωνές. Αυτή είναι η εύκολη λύση. Όμως θυμηθείτε ότι αφενός δεν είναι δίκαιο και αφετέρου εσείς θα μάθετε πρώτοι στα παιδιά σας να φροντίζουν τον εαυτό τους. Είναι σημαντικό να μάθει το παιδί να είναι ανεξάρτητο από μικρό, και όχι να περιμένει από εσάς τα πάντα. Αφήστε το να προσπαθήσει μόνο του να ντυθεί, να πλυθεί, και επικροτείστε κάθε του προσπάθεια. Θα χαρεί και το παιδί περισσότερο όταν δει ότι τα καταφέρνει! Ίσως χρειαστεί να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα το πρωί μέχρι να συνηθίσουν όλοι να ετοιμάζονται μόνοι τους.

Η αλήθεια είναι πως μια πρωινή ρουτίνα, όπως και αντίστοιχα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για όταν επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο, βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και παράλληλα μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και οργανωμένα. Κι εσείς, ξεκινάτε τη μέρα σας με ηρεμία και χαμόγελο!