Η απλή κίνηση να αντικαταστήσουμε το κρέας με κάτι πιο υγιεινό, όπως την πρωτεΐνη σόγιας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία μας. Κάνοντάς το αυτό τακτικά, ίσως μία φορά τη βδομάδα ή περισσότερο, μπορεί να βοηθήσει πολύ. Το κρέας είναι υψηλό σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη, και είναι πολύ καλύτερο για το σώμα αν μπορείς να το αποφεύγεις. Έγινα βέγκαν (ολικός χορτοφάγος) πέρυσι, και τρώω πιο υγιεινά από ποτέ. Δε χρειάζεται να γίνεις βέγκαν (αν και το συστήνω ανεπιφύλακτα!) για να τρως πιο υγιεινά, αλλά το να δοκιμάζεις χορτοφαγικά ή ολικά χορτοφαγικά πιάτα μία στο τόσο μπορεί να είναι μία καλή και υγιής εμπειρία.

Προτείνω στην αρχή να δοκιμάσετε ένα χορτοφαγικό πιάτο που να είναι και εύκολο να το φτιάξετε – κάτι απλό αλλά και νόστιμο. Υπάρχουν κάποια καλά υποκατάστατα με πρωτεΐνη σόγιας εκεί έξω, υποκατάστατα του κιμά, του κοτόπουλου, των λουκάνικων και άλλων. Σας αρέσουν τα σπαγγέτι? Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κιμά σόγιας αντί για βοδινό κιμά.

Για να σας βοηθήσω να ξεκινήσετε, θα σας δώσω μία από τις αγαπημένες μου βέγκαν συνταγές, που είναι και πανεύκολη. Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή μου, άρα αν σας αρέσει, υποχρεούστε να κλείσετε τα μάτια, και να γευτείτε τη νοστιμιά.

Zen Habits βέγκαν τσίλι με τρία είδη φασολιών

1 πακέτο κιμά σόγιας – προαιρετικό

1 κονσέρβα μαύρα φασόλια

1 κονσέρβα φασόλια μπαρμπούνια

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια

1 κονσέρβα καλαμπόκι

2 κονσέρβες ψιλοκομμένα τοματάκια

2 κονσέρβες χυμό τομάτας

Μισό κρεμμύδι, τεμαχισμένο

Μισή πράσινη πιπεριά χωρίς τα σπόρια, τεμαχισμένη

2-4 σκελίδες σκόρδου, τεμαχισμένες (αναλόγως πόσο σας αρέσει το σκόρδο)

Μαύρο πιπέρι, αλάτι, σκόνη τσίλι, ελαιόλαδο

Πρώτα τεμαχίστε τα λαχανικά, γιατί το μαγείρεμα θα κυλήσει γρήγορα. Σε μέτρια φωτιά, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρετε τα κρεμμύδια, μετά το σκόρδο και την πιπεριά. Ρίξτε τον κιμά σόγιας (ακόμη και κατεψυγμένο, όπως είναι) και αφήστε το να πάρει χρώμα. Προσθέστε λίγο αλάτι (ποτέ δεν μετράω, λυπάμαι) και μία γενναιόδωρη ποσότητα σκόνης τσίλι και μαύρου πιπεριού.

Τώρα ρίξτε τα φασόλια και το καλαμπόκι, μία μία κονσέρβα, ανακατεύοντας κάθε φορά ώστε να βεβαιωθείτε ότι δε θα κολλήσει κάτω και δε θα καεί. Προσθέστε περισσότερη σκόνη τσίλι και μαύρο πιπέρι. Νοστιμίστε το. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα τοματάκια, ανακατέψτε και ρίξτε και το χυμό τομάτας. Έγινε! Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για όσο μπορείτε να του αντισταθείτε. Στην πραγματικότητα μπορείτε να το φάτε αμέσως (χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος 10-15 λεπτά) ή μπορείτε να το σιγοβράσετε για 30 λεπτά, μία ώρα ή και περισσότερο. Όση περισσότερη ώρα σιγοβράσει τόσο καλύτερα θα αναμιχθούν όλες οι γεύσεις μαζί. Δοκιμάστε το και νοστιμίστε το όσο χρειάζεται. Εμένα μου αρέσει να προσθέτω πολύ σκόνη τσίλι και μαύρο πιπέρι. Αν το θέλετε ακόμα πιο καυτερό, είστε ελεύθεροι να προσθέσετε τις αγαπημένες σας κόκκινες πιπεριές από νωρίς, όταν ξεκινάτε το μαγείρεμα.

Σερβίρετε με καστανό ρύζι, καλό ψωμί, ή πατατάκια από μπλε καλαμπόκι.

Αυτό είναι από τα αγαπημένα όλων σε κάθε πάρτυ, είτε είναι χορτοφάγοι είτε όχι. Συχνά ο κόσμος μένει έκπληκτος όταν ακούει ότι είναι χορτοφαγικό. Ευχαριστηθείτε το!