Διαβάζοντας χθες κάποια μηνύματα φίλων, συνειδητοποίησα ότι ώρες και στιγμές γινόμαστε πολύ ανυπόμονοι. Πώς θα περάσει αυτή η μέρα? Πώς θα περάσει αυτή η βδομάδα? Άντε να έρθει το Σαββατοκύριακο. Άντε να έρθει η 28η Οκτωβρίου να μη δουλεύουμε. Να έρθει το καλοκαίρι! Και είναι ακόμη Οκτώβριος… Ας περάσει τουλάχιστον αυτός ο μήνας! Μα πώς ξέρεις ότι ο επόμενος μήνας θα είναι καλύτερος? Εκτός κι αν έχεις κλείσει διακοπές στην Κούβα, να το καταλάβω. Ή και στην Κρήτη – θα το καταλάβω το ίδιο.

Πέρα από την πλάκα, πώς ξέρεις ότι εκείνη η μέρα (μετά από 3 ή 5 ή 15 μέρες) θα είναι καλύτερη? Επειδή δε θα δουλεύεις? Αυτό μπορεί να την κάνει πιο ξεκούραστη. Μπορεί να σημαίνει ότι θα έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί. Αξίζει όμως αυτή η μία ημέρα τόσα ώστε να αφήσεις τις ενδιάμεσες 5 να περάσουν στα γρήγορα? Να λες ότι δεν αντέχεις άλλο, και ουσιαστικά να παρακαλάς να περάσουν οι μέρες?

Το θέμα είναι πώς μπορούμε να περνάμε καλά κάθε ημέρα. Να βρίσκουμε νόημα στην κάθε ημέρα. Να βρίσκουμε νόημα στη ζωή μας. Όχι να περάσει και να μην το καταλάβουμε. Πολλές φορές σπαταλάμε 5 ημέρες, από Δευτέρα ως Παρασκευή, περιμένοντας το Σαββατοκύριακο. Άσχημη αναλογία. Αυτή η αναλογία χτίζει αυτό που συνηθίζουμε να ακούμε από τους μεγαλύτερους “αχ, 20 χρόνια πριν θα το έκανα αλλιώς – θα έκανα αυτό, θα έκανα εκείνο, θα έκανα το άλλο”. Γίνεται συνήθεια. Πραγματικά πιστεύω ότι είναι κακή συνήθεια να αισθάνεσαι ανικανοποίητος από αυτό που γίνεται τώρα, και να πιστεύεις ότι θα είσαι καλύτερα κάποια άλλη στιγμή. Αύριο, την άλλη βδομάδα, τον άλλο μήνα ή του χρόνου. Και μετά από 20 χρόνια θα λησμονούμε αυτές τις μέρες που πέρασαν και… δεν ακούμπησαν. Και θα λέμε ότι καλά μας τα έλεγαν κι εμάς τότε.

Σκέψου σήμερα τι είναι αυτό για το οποίο παρακαλάς να περάσουν οι μέρες? Τι περιμένεις? Τι θα γίνει? Πως θα σε κάνει να αισθανθείς? Και τώρα σκέψου: πώς θα γίνει να έχεις αυτό το συναίσθημα και σήμερα? Πώς μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον η μέρα σου? Να πεις στο τέλος της ημέρας, πριν κοιμηθείς, ότι ήταν μία ωραία μέρα σήμερα! Χαλάλι! Μπορεί να σκεφτείς 3-5 πράγματα που θα σου έδιναν αυτή τη χαρά. Είτε είναι τόσα είτε περισσότερα, διάλεξε ένα μόνο, να κάνεις την αρχή. Διάλεξε ένα και αν βρίσκεις ότι είναι αργά για σήμερα, βρες χρόνο γι’ αυτό αύριο. Αύριο όμως, όχι παραπέρα. Ξεκίνα τη μέρα σου με όρεξη, από το πρωί. Δώσε της νόημα.

 

Δείτε επίσης: