Είναι μια ιστορία που έχουμε ζήσει οι περισσότεροι κάποια στιγμή: ξεκινάμε ένα πρόγραμμα άσκησης, και πηγαίνει καλά, αλλά μετά από μια βδομάδα ή δυο, ή μετά από ένα μήνα ή δυο, ή ακόμη και μετά από ένα χρόνο ή δυο, τα παρατάμε – πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε κάπως πεσμένοι μετά. Την ίδια δυσκολία άλλωστε που έχουμε για να μπούμε πρώτη φορά σε ένα πρόγραμμα, να ξεκινήσουμε, την ίδια αντιμετωπίζουμε συνήθως κι όταν θέλουμε να επιστρέψουμε πίσω σε αυτό.

Πρόσφατα παράτησα την προπόνησή μου για το τρίαθλο για κάνα δυο βδομάδες λόγω δικής μου ασθένειας κι ενός θανάτου στην οικογένεια, και δυσκολεύτηκα αρκετά να επιστρέψω στην προπόνηση. Αποφάσισα να ξεκινήσω και πάλι (απλά πάτα το πλήκτρο επανεκκίνησης!) και έκανα τον εαυτό μου να επικεντρωθεί ξανά στο στόχο μου, αφήνοντας στην άκρη όλους τους άλλους στόχους γι’ αυτό το μήνα.

Έτσι, για όποιον από εσάς έχει παρατήσει το πρόγραμμα άσκησής του, και θέλει να ξαναρχίσει, παρακάτω είναι οι συμβουλές μου:

1. Επικεντρώσου και πάλι στην άσκηση. Αφοσιώσου. Συχνά πιστεύουμε ότι επειδή ήμασταν ήδη σε ένα πρόγραμμα, μπορούμε να το συνεχίσουμε έτσι απλά κι ωραία, χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα όμως, πρέπει να ρυθμιστούμε για μια νέα συνήθεια (αν και θα πρέπει να είναι ευκολότερο αυτή τη φορά μιας και το έχουμε ξανακάνει). Πρέπει λοιπόν να αρχίσουμε (σχεδόν) από την αρχή. Και να δεσμευθούμε στον εαυτό μας. Γράψε το στόχο σου και βάλτον κάπου ψηλά να τον βλέπεις, στο ψυγείο, στον τοίχο του γραφείου. Πες το σε φίλους και γνωστούς, βάλτο στο blog σου. Απαραίτητο βήμα για να μη διστάσεις στη συνέχεια.

2. Επικεντρώσου σε αυτό τον ένα στόχο. Αν δουλεύεις ήδη πάνω σε άλλες συνήθειες, είναι δύσκολο να προσθέσεις μια νέα συνήθεια. Είναι καλύτερα να έχεις υπομονή και να δουλέψεις πάνω σε ένα στόχο τη φορά, αν είναι δυνατόν. Αν δουλεύεις για πολλούς στόχους παράλληλα δεν μπορείς να επικεντρώνεσαι το ίδιο σε καθένα από αυτούς. Το κλειδί είναι να επικεντρωθείς όσο περισσότερο γίνεται σε αυτό τον ένα στόχο, και να μείνεις έτσι επικεντρωμένος όσο το δυνατόν περισσότερο.

3. Κάντο για ένα μήνα. Δε χρειάζεται να ξεκινήσεις στην αρχή ενός μήνα – μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα. Αλλά κάντο για 30 μέρες. Δεσμεύσου σε αυτό και, άπαξ και το περάσεις, μετά θα είναι πολύ πιο εύκολο.

4. Κάντο την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αν πεις στον εαυτό σου ότι θα κάνεις προπόνηση όταν βρεις χρόνο, θα υπάρχουν πολλές μέρες που δε θα βρίσκεις το χρόνο. Όρισε μια ώρα της μέρας που μπορείς να ασκείσαι κάθε μέρα – το πρωί, το μεσημέρι, ή μετά τη δουλειά είναι οι καλύτερες ώρες. Κάντο την ίδια ώρα κάθε μέρα, και θα γίνει μια πιο δυνατή συνήθεια.

5. Ξεκίνα σιγά σιγά. Έχουμε την τάση να κάνουμε πάρα πολλά στην αρχή, ειδικά αν είμαστε συνηθισμένοι σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο από το παλιό μας πρόγραμμα άσκησης. Αλλά στην αρχή είναι καλύτερα να συγκρατούμαστε και να κάνουμε λίγα, και προοδευτικά να φτάσουμε στο παλιό μας επίπεδο. Αν είχες συνηθίσει να τρέχεις 5 χιλιόμετρα, τρέξε 3. Αν είχες συνηθίσει να κολυμπάς για μία ώρα, ξεκίνα με μισή. Αν είχες συνηθίσει να σηκώνεις 90 κιλά και να κάνεις 12 επαναλήψεις, σήκωσε 70 κιλά σε 8 επαναλήψεις. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ξεκίνα σιγά σιγά, αλλιώς θα δυσκολευτείς ακόμη περισσότερο να μείνεις στο πρόγραμμά σου. Άπαξ και μπεις για τα καλά πάλι στη συνήθειά σου, τότε μπορείς να φορτσάρεις.

6. Μάθε από τα λάθη σου. Υπάρχει κάποιος λόγος που σταμάτησες  τις προπονήσεις. Βρες τι ήταν αυτό, και ετοιμάσου να το νικήσεις την επόμενη φορά. Αν όχι, θα γίνει πάλι.

7. Γιόρτασε κάθε επιτυχία στην αρχή, ακόμη και αν είναι μικρή. Οι πρώτες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες. Αντάμειβε συχνά τον εαυτό σου στο διάστημα αυτό, και γιόρτασε οτιδήποτε κάνεις! Η πρώτη βδομάδα είναι η αμέσως επόμενη περίοδος που έχει μεγάλη σημασία. Μετά γίνεται πιο εύκολο. Αλλά μετά από 2-3 βδομάδες, θα βρεθείς μπροστά σε μια κρίση. Ξαναμάζεψε τον εαυτό σου στην κρίση αυτή, επικεντρώσου και πάλι, και θα περάσει. Μετά από ένα μήνα, θα είσαι άρχοντας!

 

Δείτε επίσης: