Πριν λίγες μέρες σας έγραψα πώς έχουν τα πράγματα Από την Αθήνα στην επαρχία, ένα χρόνο μετά. Ήταν μια ευκαιρία και για μένα να ανακαλέσω διάφορα ενδιαφέροντα πραγματάκια στη μνήμη μου, όπως και την επιχείρηση: μετακόμιση. Είχα ξεχάσει ότι σας είχα κρατήσει σημειώσεις όσο κάναμε τη δική μας μετακόμιση ερχόμενοι στη Ζάκυνθο, και σήμερα που τις ξαναέπιασα στα χέρια μου, είπα να σας γράψω αυτό εδώ το άρθρο.
Η δική μας μετακόμιση ήταν πιο εξπρές κι από εξπρές, όπως θα θυμάστε κάποιοι από τους παλιούς. Ήταν τότε που είπαμε να τα παρατήσουμε όλα, και μέσα σε 15-20 μέρες βρεθήκαμε να κηνυγάμε το όνειρο μας. Ο χρόνος που θα έχετε εσείς μπροστά σας για μια μετακόμιση, παίζει ρόλο στο κατά πόσο θα ακολουθήσετε τα συγκεκριμένα tips ή θα την τρέξετε στους δικούς σας ρυθμούς. Κι έτσι να είναι, δεν παύει το παρακάτω υλικό να είναι ένας πολύ χρήσιμος μπούσουλας γι΄ αυτό το μεγάλο project που λέγεται μετακόμιση.
Πρώτο στάδιο: Προετοιμασία
- Ψάξε να βρεις μπόλικες κούτες σε καταστήματα ηλεκτρικών και super market για να αποφύγεις την αγορά τους.
- Αγόρασε αεροπλάστ, ένα μαρκαδόρο και ταινίες. Το αεροπλάστ είναι αυτό το πλαστικό περιτυλίγματος με τις φυσαλλίδες που θα χρειαστείς για να συσκευάσεις τα εύθραυστα και κάποια άλλα ευαίσθητα αντικείμενα. Πιθανότατα, θα χρειαστείς περισσότερες ταινίες απ’ όσες φαντάζεσαι, γι’ αυτό πάρε 1-2 παραπάνω.
- Συγκέντρωσε εφημερίδες που μπορεί να έχεις κρατήσει για διάφορες χρήσεις, ή πάρε παλιές εφημερίδες και περιοδικά από φίλους.
Δεύτερο στάδιο: Πακετάρισμα
- Ξεκίνα με ότι υπάρχει μέσα
σε ντουλάπες, ντουλάπια και συρτάρια, ώστε όταν αδειάσουν, εύκολα θα μπορείς να δεις τι σου μένει. Προσπάθησε να υπολογίσεις τον όγκο που έχεις να διαχειριστείς, κάνοντας μια πρώτη γύρα και κοιτώντας τι υπάρχει μέσα σε αυτούς τους χώρους και πρέπει να πακεταριστεί.
- Σε ένα σακ βουαγιάζ βάλε όσα πράγματα χρειαστείς το πρώτο βράδυ. Ένα-δυο ρούχα για τον καθένα σας, οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσες, πετσέτα, χαρτί υγείας, στυλό και χαρτί για να σημειώσετε ότι χρειαστεί, και τυχόν φάρμακα που μπορεί να χρειάζεστε.
- Πακετάρισε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά. Αν στην επιχείριση “Μετακόμιση” είστε δύο ή και παραπάνω άτομα, αναλάβετε ξεχωριστά δωμάτια για να προχωράτε τις δουλειές παράλληλα και να μην μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου. Και για να είναι ξεκάθαρο μετά ποιος φταίει που έσπασε το βάζο (αστειεύομαι..). Αναλάβετε όμως να κάνετε κι ένα δωμάτιο παρέα, για να κάνετε μαζί και την πλάκα σας – μην ξεχνάτε ότι πέρα από την κούραση που είναι μάλλον δεδομένη, μπορείτε να το διασκεδάζετε κιόλας.
- Ένας είναι ο αρχηγός, γιατί όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει λένε στο χωριό μου. Ένας δίνει τις οδηγίες, και ο άλλος, ή οι υπόλοιποι, ακολουθούν. Ευτυχώς στη δική μας μετακόμιση είχε αναλάβει αρχηγός ο Τόλης – στη θέση του θα πελάγωνα, και θα τελειώναμε στο διπλάσιο χρόνο.
- Κοίτα να ξεμπερδέψεις νωρίς με τα ρούχα και τα πιάτα-ποτήρια-κουζινικά που είναι πολλά σε ποσότητα. Όταν φύγουν αυτά από τη μέση, όσο ακόμα έχεις την περισσότερη όρεξη και λιγότερη κούραση, όλα τα άλλα θα σου φαίνονται ψιλά γράμματα. Τα εύθραυστα μπορείς πέρα από το αεροπλάστ, να τα ‘ντύσεις’ με τα σεντόνια και τις κουβέρτες σου – ίσως είναι η καλύτερη μόνωση που μπορείς να τους κάνεις.
- Σημείωσε με μαρκαδόρο σε ποιο δωμάτιο πάει κάθε κούτα και χοντρικά τι περιέχει. Είναι σημαντικό, για να ξέρει η μεταφορική σε ποιο δωμάτιο θα την τοποθετήσει φτάνοντας στο νέο σπίτι, κι εσύ να ξέρεις ποια θα πρωτοανοίξεις και τι θα βρεις μέσα. Προσπάθησε να βάζεις όλα τα όχι και τόσο χρήσιμα μαζί, για να μπορείς να τα αφήσεις τελευταία όταν αρχίσει το ξεπακετάρισμα.
- Κάνε μια ιδιαίτερη σημείωση στα υγρά και τα εύθραυστα για να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, και ζωγράφισε στις κούτες τους βελάκια που δείχνουν προς τα πάνω, ώστε να μην αναποδογυριστούν από τη μεταφορική.
- Τα θέλω όλα αυτά ή να τα πετάξω από τώρα? Θα βγαίνουν συνεχώς πράγματα που θα θέλεις να πετάξεις ή να ξεκαθαρίσεις με κάποιο τρόπο. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για το τέλειο ξεκαθάρισμα. Αποφάσεις του στυλ “το κρατάω ή το πετάω” βάλε τις στην όλη διαδικασία μόνο αν μπορείς να αποφασίσεις στο λεπτό. Ή άντε σε δυο λεπτάκια. Όλα τα υπόλοιπα πάρτα μαζί σου, και κάνε ένα πολύ καλό ξεκαθάρισμα, μαζί κι αρχειοθέτηση, όταν ανοίξεις μία μία τις κούτες για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
- Κοίτα το δέντρο και όχι το δάσος, σε όλη τη διάρκεια της μετακόμισης. Το δάσος θα σε τρομάζει, γιατί τα πράγματα που ξεμυτίζουν από κάθε γωνιά του σπιτιού, πίστεψε με, είναι πολλά! Αν πιάσεις το κάθε ντουλάπι, το κάθε συρτάρι μεμονωμένα, ένα ένα θα φεύγει από τη μέση και η επιχείρηση μετακόμιση θα προχωρά.
- Μην επιτρέψεις στη νοσταλγία να είναι το βασικότερο συναίσθημα, γιατί χάθηκες. Ίσως μόνο για λίγο. Πας μπροστά. Πας παρακάτω. Αυτό να σκέφτεσαι.
Τρίτο στάδιο: Ξεπακετάρισμα
- Χαλαρά! Και μόνο που βλέπεις
όλα όσα πακετάρισες τις προηγούμενες ημέρες να θέλουν πάλι το μαγικό σου χέρι για να μπουν στη θέση τους, μπορεί να νιώθεις ακόμα πιο κουρασμένος κι απ’ ότι πραγματικά είσαι. Ηρέμησε. Πραγματικά, δεν είναι ανάγκη να τα ξεπακετάρεις όλα την πρώτη μέρα, ούτε καν την πρώτη εβδομάδα θα έλεγα. Βάλε σε προτεραιότητα τα πράγματα που θα χρειαστείτε για το φαγητό, το μπάνιο και τον ύπνο σας.
- Κάνε μια πρώτη μελέτη κοιτώντας τους χώρους που έχεις στη διάθεση σου, πριν αρχίσεις να βάζεις τα πράγματα σε ντουλάπια και συρτάρια, και προσπάθησε να μαντέψεις που θα ήταν καλύτερα να μπουν. Μην αναλωθείς πολύ βέβαια σε όλο αυτό, γιατί την καλύτερη θέση για καθετί θα τη βρεις αφού μείνεις ένα διάστημα στο νέο σου χώρο.
- Το ίδιο και με τα έπιπλα – πριν αρχίσεις να τα γυρίζεις γύρω γύρω στο σαλόνι και τα υπνοδωμάτια, μπορείς να φτιάξεις ένα σχεδιάγραμμα και να φανταστείς πώς θα είναι στις θέσεις που λες να τα βάλεις. Μη βιαστείς, γιατί ο κόπος σου να μεταφέρεις τον καναπέ θα είναι διπλός, και καλύτερα να το γλιτώσεις
- Ασχολήσου με ένα δωμάτιο τη φορά, και βάλε τα πράγματα στις νέες τους θέσεις, αφήνοντας στην άκρη τα πολύ δευτερεύοντα που μπορείς να πιάσεις και τις επόμενες ημέρες.
- Τώρα είναι η ώρα να δεις τι μένει και τι φεύγει. Ανοίγοντας κάθε κούτα, με χαλαρούς ρυθμούς μαζί και χαλαρή διάθεση, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις ένα καλό ξεκαθάρισμα στα πράγματα που θέλεις να κρατήσεις ή όχι. Σε εκείνα που χρειάζεται να έχεις άμεση πρόσβαση, εκείνα που σπάνια θα χρειαστείς, κι εκείνα που μπορούν να πεταχτούν ή να δωθούν σε άλλους. Δες και το Μυαλό Ζεν: Πώς να ξεκαθαρίσεις τη σαβούρα.
Η κούραση δεν παύει να είναι μεγάλη, αλλά όταν αρχίσουν και μπαίνουν τα πράγματα σιγά σιγά στις νέες τους θέσεις, οι κόποι σου θα αισθάνεσαι ότι πιάνουν τόπο, κι ο νέος σου χώρος θα βλέπεις όλο και να ομορφαίνει.
Δείτε επίσης:
- Top 15 κόλπα για την αναβλητικότητα
- 10 κορυφαίοι τρόποι να μειώσεις το χρόνο που δουλεύεις
- Πώς να κρατήσεις ένα χωρίς-άγχος, καθαρό σπίτι
- 21 συμβουλές για να διατηρείς ένα σπίτι απλό όταν έχεις παιδιά
- Βάλε μερικά απλά συστήματα στη ζωή σου
- 6 απλά βήματα για να κάνεις την αλληλογραφία σου παιχνιδάκι
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου
- Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου… για να ευχαριστηθείς τη ζωή
Καλημέρα αγαπητή μου!
Και ναι μόλις άνοιξα τα email και είδα το άρθρο απλά…ξεροκατάπια. Γιατί; Εσείς το περάσατε πριν ένα χρόνο και η μετακόμιση έγινε μέσα σε 20 ημέρες.
Εμείς το κάνουμε τώρα, επίσης μέσα σε 20 ημέρες χοντρικά. Όχι εδώ, Ελλάδα, αλλά για εξωτερικό.
Γι’ αυτό το συγκεκριμένο σου άρθρο όχι απλά με έχει καλύψει … αλλά ήταν δώρο Θεού!
Σε φιλώ!
Δεν ήξερα ότι μετακομίζετε Κάλλη. Δεν το λεγες νωρίτερα? Θα σου το έγραφα… αφιερωμένο 🙂
Ελπίζω να σε βοηθήσει κι ελπίζω όλα να πάνε καλά στη νέα ζωή που απ’ ότι φαίνεται ξεκινάτε. Θα τα λέμε λοιπόν από ip εξωτερικού σε λίγο καιρό.
Φιλιά!
Καλησπέρα, ωραίο το άρθρο.
Πολύ χρήσιμες συμβουλές μετακόμισης.
Μεταφορική Δρομείς
Αφού το λένε και οι ειδικοί, η χαρά είναι διπλή! 😉