Είναι λυτρωτικό να μπορείς να γράφεις σε χαρτί όλες τις δουλειές που έχεις να κάνεις, ακόμα και τις μικρές μικρές – σε γλιτώνει απ’ το να αναρωτιέσαι τι ξεχνάς. Ειδικά αν είσαι σαν εμένα, που το μυαλό δε σταματά ποτέ να βρίσκει ότι κάτι πρέπει να γίνει, με το να έχεις τις δουλειές που πρέπει να γίνουν καταγεγραμμένες μπροστά σου, λίγο ηρεμείς. Δεν παύει όμως να καταλήγεις με ένα κατεβατό δουλειές που τώρα σκέφτεσαι πότε στο καλό να τις κάνεις?

Το πρόβλημα που μπορεί να έχεις με αυτό το σύστημα είναι ότι έχοντας μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνεις, είτε είναι πρώτης προτεραιότητας είτε πράγματα προσωπικά δικά σου, αισθάνεσαι ένοχος όταν δεν κάνεις ενέργειες για να συρρικνωθεί η λίστα σου. Είναι σαν να μην ξέρεις πότε είναι ok να χαλαρώσεις, ή πότε είναι ok να κάνεις ένα διάλειμμα και να διαβάσεις ένα βιβλίο, να παίξεις ένα παιχνίδι, να χαζολογήσεις.

Να τι προτείνω:

  1. Όρισε 1-3 Πιο Σημαντικά Πράγματα (ΠΣΠ) για τη μέρα σου. Τα 1, 2 ή 3 κορυφαία πράγματα που πραγματικά θέλεις να ολοκληρώσεις εκείνη τη μέρα. Σε βοηθά να εστιάσεις στο τι είναι σημαντικό. Μπορεί να ξέρεις βλέποντας τη λίστα σου ποια είναι τα πράγματα σε προτεραιότητα, αλλά σε βοηθά να το αποφασίζεις αυτό στην αρχή κάθε μέρας σου, και να βεβαιώνεσαι ότι θα τα κάνεις.
  2. Κάνε τα ΠΣΠ σου από νωρίς. Οτιδήποτε κάνεις μετά τα Πιο Σημαντικά Πράγματα της μέρας σου είναι… έξτρα. Και αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα και να παίξεις, όταν θα έχεις τελειώσει τα ΠΣΠ σου μπορείς να το κάνεις χωρίς να ανησυχείς ότι δεν ασχολείσαι με όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις.
  3. Ποτέ δε θα φτάσεις στο τέλος της λίστας σου. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να καταλάβουμε όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… Εκεί που παλεύεις να μειώσεις τα πράγματα στη λίστα σου, τσουπ σου έρχονται άλλα 2-3 καινούρια. Έχω αποβάλει το συναίσθημα του θέλω/πρέπει να γίνουν όλα. Προσπαθώ απλά να κρατώ τη λίστα μου σε ένα λογικό αριθμό.
  4. Το θέμα δεν είναι να κάνεις όλα όσα έχεις στη λίστα σου. Πολλές φορές δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε μια δουλειά γιατί την ίδια ώρα σκεφτόμαστε κι ένα σωρό άλλες δουλειές που πρέπει να γίνουν. Χρησιμοποίησε αυτό το σύστημα με τη λίστα για να γνωρίζεις τι χρειάζεται να γίνει. Αυτός είναι ο πρωταρχικός σκοπός της. Γράψε στη λίστα σου όλα τα πράγματα που σκέφτεσαι ότι πρέπει να γίνουν, και ησύχασε – όλα είναι καταγεγραμμένα, τίποτα δε σου ξεφεύγει. Μπορείς τώρα να εστιάσεις στη μια δουλειά που έχεις στα χέρια σου, χωρίς να ανησυχείς για όλα τα άλλα πράγματα στη λίστα σου.
  5. Χώρισε το χρόνο σου σε διαστήματα. Τελευταία έχω ξεκινήσει να ομαδοποιώ τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνω κάθε μέρα, και καταπιάνομαι με αυτές σε συγκεκριμένα διαστήματα. Έχω ένα διάστημα για emails, RSS feeds και facebook, ένα άλλο διάστημα για το γράψιμο στο zenhabits, ένα άλλο για δουλειές στο σπίτι, κτλ… Με αυτό τον τρόπο προσπαθώ μέσα στο κάθε διάστημα να κάνω όσα περισσότερα μπορώ, κι ύστερα να μην ανησυχώ για ότι μένει μέχρι να έρθει το αυριανό διάστημα. Χρειάζεται ένας μικρός προγραμματισμός – χωρίς προγραμματισμό η μέρα σου είναι κάπως στρεσαρισμένη, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι χρειάζεται να γίνει.

Μπορείς να δοκιμάσεις αυτές τις μεθόδους, αλλά θα πρέπει να δεις τι ταιριάζει σε εσένα. Κάποιες από αυτές τις συμβουλές μπορεί να λειτουργήσουν, άλλες μπορεί να μην είναι για σένα. Τα συστήματα είναι αυτά που πρέπει να προσαρμοστούν σε εμάς, όχι το ανάποδο!

 

Δείτε επίσης: