Τα Χριστούγεννα είναι μια χαρούμενη γιορτή. Όχι ότι δεν το κάνω τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα για μένα είναι η ώρα που θα σκεφτώ όλα όσα έχω και θα νιώσω ευγνώμων γι’ αυτά. Κυρίως για την αγαπημένη μου οικογένεια.

Μπορεί κάποιοι από εσάς να περνάτε αυτές τις γιορτές χωρίς οικογένεια, ίσως χωρίς κανέναν, και ξέρω ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά σκληρό. Αυτό το άρθρο είναι για εσάς.

Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να είσαι ευτυχισμένος μόνος σου, νομίζω έχουν κάτι οι γιορτές που αν νιώθεις μόνος, αυτό το κλίμα σε ρίχνει περισσότερο. Κάποιους τους ρίχνει πολύ. Τόσο, που η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την εμφάνιση της και τα πράγματα να δυσκολέψουν ιδιαίτερα.

Σκεφτόμουν εκείνους από εσάς που μπορεί να είστε σε μια τέτοια κατάσταση αυτές τις γιορτές, και ήθελα να σας αφιερώσω αυτό το άρθρο. Αν αυτές οι μέρες του χρόνου σας ρίχνουν και αισθάνεστε μόνοι, παρακάτω είναι κάποιες προτάσεις με πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Θυμηθείτε μόνο ότι δεν είμαι ειδικός, και αν τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, τότε ίσως να πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια και συμβουλή. Οι συμβουλές μου παρακάτω είναι απλά βασισμένες σε πράγματα που έχουν βοηθήσει εμένα ή φίλους μου στο παρελθόν.

 1. Ψάξε την οικογένεια και τους φίλους σου. Όταν αισθανόμαστε μόνοι, συχνά η μεγαλύτερη ανακούφιση είναι η παρουσία  των αγαπημένων μας. Αν είναι εφικτό, αναζήτησε την παρέα τους, και πέρνα λίγο χρόνο ποιοτικά με την οικογένεια και τους φίλους σου. Μίλησε τους για το πώς νιώθεις… Το ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι νιώθεις μόνος, αλλά το να μιλήσεις σε κάποιον γι’ αυτό, μπορεί να σε βοηθήσει. Αν δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις, αναζήτησε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ή μπες σε ένα forum και ανώνυμα πες στον κόσμο ότι αισθάνεσαι μοναξιά. Θα νιώσεις καλύτερα με αυτό.
 2. Συγχώρεσε. Κάποιες φορές, αυτό που μας σταματά από το να συνεχίσουμε τις σχέσεις με τους αγαπημένους μας είναι οι τοίχοι που υψώνουμε εμείς οι ίδιοι. Ίσως κρατάμε κάποιο απωθημένο ή αισθανόμαστε άσχημα για κάτι που έγινε παλιότερα. Και εκείνο που μας εμποδίζει να κλείσουμε αυτές τις πληγές, και να χτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας, είναι η υπερηφάνεια μας και ο φόβος της απόρριψης. Λοιπόν, κάνε το βήμα: βάλε την υπερηφάνεια σου στην άκρη, προσπέρασε το φόβο, και έλα σε επαφή με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Συγχώρεσε τους αγαπημένους σου, μέσα από την καρδιά σου. Κάνε αυτή τη σύνδεση. Είναι Χριστούγεννα. Συγχώρεσε.
 3. Άνοιξε τον εαυτό σου στο να γνωρίσεις νέο κόσμο. Άλλο ένα πράγμα που μας σταματά να έχουμε σχέσεις με τον κόσμο, είναι ότι υψώνουμε τοίχους μπροστά στους ανθρώπους που δε μας είναι οικείοι. Πιθανόν να υπάρχουν συνεργάτες ή συμμαθητές ή άλλοι γνωστοί που θα μπορούσε να είναι καλοί φίλοι, αλλά κλείνουμε τους εαυτούς μας. Πάρε την απόφαση να το λύσεις αυτό, αν εκεί είναι το θέμα. Άνοιξε τον εαυτό σου, γίνε φιλικός. Σίγουρα δε θα λειτουργήσει πάντα, αλλά δε θα λειτουργήσει ποτέ αν δε κάνεις την προσπάθεια.
 4. Γίνε εθελοντής. Τίποτα δε μας θυμίζει το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων περισσότερο από το να προσφέρουμε φαγητό στους λιγότερο τυχερούς. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο τυχεροί είμαστε, κι αισθανόμαστε καλά όσο βοηθάμε άλλους συνανθρώπους μας. Αφιέρωσε λίγο χρόνο αυτές τις μέρες και πρόσφερε εθελοντικά την εργασία σου για ένα καλό σκοπό. Μάλιστα κάνοντας το, άνοιξε τον εαυτό σου σε αυτούς τους συνανθρώπους σου. Και αν είναι τόσο καλά όσο πιστεύω ότι θα είναι, συνέχισε το όλη τη χρονιά.
 5. Ασκήσου. Θα το δεις αυτό σε πολλές από τις λίστες του zenhabits, γιατί πραγματικά λειτουργεί. Η άσκηση είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να ανεβάσεις τη διάθεσή σου. Πήγα περπατώντας σήμερα το πρωί στο φούρνο, ένα χιλιόμετρο από το σπίτι πήγαινε, κι ένα γύρνα. Και με την ευκαιρία, είπα να το κάνω σαν άσκηση, κι έτσι το πήγα στα γρήγορα, για να ανέβουν οι παλμοί. Ήταν ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα για τη μέρα μου. Αν αισθάνεσαι πεσμένος, βγες έξω και κάνε κάτι. Δε χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο ή να πας για τρέξιμο… παίξε μπάσκετ, κάνε μια πεζοπορία, πάρε το ποδήλατο, οτιδήποτε σε κάνει να ενεργοποιηθείς.
 6. Σουλουπώσου. Γίνε ο Άγιος Βασίλης για τον ίδιο σου τον εαυτό. Δώσε στον εαυτό σου το δώρο της χαλάρωσης. Κάνε ένα μασάζ, ή πήγαινε σε ένα spa, ή απλά ετοίμασε ένα ζεστό αφρόλουτρο και απόλαυσε το πίνοντας λίγο τσάι ή σοκολάτα. Όπως και να το κάνεις, διάλεξε κάτι ανακουφιστικό, βρες το κατάλληλο περιβάλλον, και απλά ευχαριστήσου το.
 7. Γίνε εορταστικός. Μπορεί να φανεί κάπως σκηνοθετημένο, αλλά αν συμπεριφέρεσαι ευτυχισμένος και κεφάτος, πολύ πιθανό να νιώσεις έτσι. Μπες στο γιορτινό πνεύμα, τραγούδα, διακόσμησε το σπίτι, γιόρτασε το με κάποιο τρόπο. Με αρκετή διασκέδαση στη ζωή σου, θα δεις ότι σιγά σιγά θα βρει το δρόμο να μπει και στην καρδιά σου.
 8. Δώσε. Όπως και στον εθελοντισμό, το να δίνεις μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς όμορφα με τον εαυτό σου. Δώσε σε κάποιον που το έχει ανάγκη, ή σε ένα γείτονα, ή σε ένα παιδί που γνωρίζεις. Δώσε, για ένα καλό σκοπό.
 9. Απόφυγε το υπερβολικό αλκοόλ. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο ποτό αυτή την περίοδο του χρόνου. Αλλά αντί να καταφέρνουν το μούδιασμα που ψάχνουν, συνήθως τους οδηγεί σε χειρότερη κατάθλιψη. Λίγο αλκοόλ είναι μια χαρά, αλλά κράτησε ένο μέτρο στα πράγματα.
 10. Κράτησε τα πράγματα απλά. Οι γιορτές πολύ συχνά μας γεμίζουν με περισσότερες δραστηριότητες απ’ όσες μπορούμε να αντέξουμε. Οι γιορτινές εκδηλώσεις έρχονται να προσθέσουν κι άλλα πράγματα στην καθημερινή λίστα με όλα εκείνα που πρέπει να κάνουμε, και όλο αυτό μπορεί να μας φτάνει στα όρια μας. Αντ’ αυτού, απλοποίησε τη ζωή σου κατά τη διάρκεια των γιορτών (βασικά κράτησε τη απλή όλη τη νέα χρονιά), και μείωσε, αντί να αυξάνεις, τον όγκο των πραγμάτων που κάνεις. Θα είσαι λιγότερο στρεσαρισμένος και περισσότερο ευτυχισμένος με αυτό.
 11. Πέρασε χρόνο με ανύπαντρους φίλους. Κάποιες φορές μπορεί να σε ρίξει πολύ το να κάνεις παρέα με τους παντρεμένους σου φίλους και τις οικογένειες τους. Άσε που είναι όλοι τόσο επικεντρωμένοι στις οικογένειες τους που μπορεί να μην επικεντρώνονται σε σένα. Ενώ δεν είναι απαραίτητο να αποφεύγεις τους αγαπημένους σου που έχουν σύντροφο και οικογένεια, είναι καλή ιδέα να βρεθείς με τους ανύπαντρους φίλους της ζωής σου. Όχι μόνο μπορείτε να κρατάτε παρέα ο ένας στον άλλο αυτές τις δύσκολες ώρες, αλλά μπορείτε να επικεντρωθείτε ο ένας στον άλλο, να μοιραστείτε τα κοινά σας, και να περάσετε μια χαρά μαζί.
 12. Βρες και ακολούθησε το πάθος σου. Ενώ πολλοί που έχουν οικογένεια θα δουλέψουν λιγότερο τις γιορτές, εσύ μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό: δούλεψε περισσότερο. Αλλά όχι να δουλέψεις έτσι απλά για το καλό της δουλειάς – δούλεψε συγκεκριμένα πάνω σε κάτι που σου αρέσει. Είτε αυτό είναι ένα project που σε παθιάζει από τη δουλειά σου, είτε κάνεις κάτι στις ελεύθερες ώρες σου εκτός δουλειάς που σου αρέσει πολύ. Πέσε με τα μούτρα σε αυτό που σε παθιάζει. Μπορεί να χρειαστεί να ψάξεις αυτό το πάθος, να αναλογιστείς τι θέλεις, να πειραματιστείς, αλλά αυτό είναι το διασκεδαστικό.
 13. Κανόνισε μια συγκέντρωση εσύ. Μην περιμένεις να σε καλέσουν – κανόνισε εσύ ο ίδιος μια συγκέντρωση και κάλεσε εκείνους που θα ‘θελες να περάσεις λίγο χρόνο και να μιλήσεις. Γίνε δημιουργικός με το φαγητό. Κράτησε τα πράγματα απλά. Βάλε όμορφη μουσική και διασκεδάστε.
 14. Επικεντρώσου σε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή απ’ όλες: αντί να επικεντρώνεσαι στο τι δεν έχεις, και να σκέφτεσαι τι σε κάνει λυπημένο, τι σου φέρνει κατάθλιψη… επικεντρώσου σε αυτά που αγαπάς. Τι σε κάνει ευτυχισμένο? Αν επικεντρωθείς σε αυτό, θα μπει και στη ζωή σου. Ακούγεται γλυκανάλατο? Ναι, το ξέρω. Αλλά λειτουργεί!

Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για εκείνους που αισθάνονται μόνοι αυτές τις μέρες? Μοιραστείτε τις μαζί μας στα σχόλια.

 

Και στείλτε αυτό το άρθρο στους φίλους σας που για κάποιο λόγο αισθάνονται μόνοι σε αυτές τις γιορτές.