Είναι γεγονός: τα οικονομικά είναι ένα από τα πράγματα που μας στρεσάρουν περισσότερο. Αν προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας και να κρατήσουμε το άγχος σε χαμηλά επίπεδα, τότε χρειάζεται να καταπιαστούμε με τα οικονομικά μας και να βρούμε ρουτίνες που θα κρατήσουν το άγχος μας για τα λεφτά στο ελάχιστο.
Πρώτα, καλό είναι να προσδιορίσεις τα οικονομικά θέματα που σε στρεσάρουν στη ζωή σου. Για πολλούς αυτά είναι: ανησυχίες για χρέη, η καθυστέρηση στην πληρωμή λογαριασμών, το να μην έχουν ένα οικονομικό δίχτυ προστασίας, το να μην έχουν ίχνος ελέγχου στα οικονομικά, και διάφορες διαφωνίες επί των οικονομικών.
Ας προσπαθήσουμε να αντιστοιχήσουμε αυτά τα θέματα με τις λύσεις τους:
- Βγες από το χρέος. Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο να το γράφεις, αλλά είναι αυτό που πρέπει να μπει σε προτεραιότητα. Και πώς το κάνεις? Πρώτα, έλεγξε τις παρορμητικές αγορές σου για να σταματήσεις το κακό. Στη συνέχεια, άφησε μια χιονοστιβάδα να παρασύρει τα χρέη σου σαν ένα σχέδιο για να βγεις από αυτά. Μπορείς να δεις πως λειτουργεί η χιονοστιβάδα χρεών στο Σταμάτα να ζεις από μηνιάτικο σε μηνιάτικο. Δες επίσης το Πώς έδωσα τέλος στον ερωτικό δεσμό με την πιστωτική μου κάρτα.
- Πλήρωσε τους λογαριασμούς σου μόλις έρχονται ή ακόμα καλύτερα, αυτόματα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ελαττώσεις το άγχος σου με τα οικονομικά. Περισσότερο απ’ όλα προτείνω να αυτοματοποιήσεις τις πληρωμές σου – δες ποιοι λογαριασμοί μπορούν να πληρώνονται αυτόματα με πάγια εντολή. Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να πληρωθούν και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της τράπεζας σου, από το σπίτι, μέσω Internet. Τι πιο άμεσο, εύκολο και γρήγορο? Όσο τους κρατάς στα χέρια σου και περιμένεις να πας στα απαραίτητα σημεία για να πληρώσεις κάθε λογαριασμό, τόσο αγχώνεσαι, και φυσικά είναι φοβερό χάσιμο χρόνου.
- Φτιάξε ένα οικονομικό δίχτυ προστασίας. Αυτό είναι κάτι που επίσης πρέπει να κάνεις αμέσως. Ειδικά αν είσαι παντρεμένος ή έχεις εξαρτώμενα μέλη, καλό είναι να κάνεις μια ασφάλεια ζωής. Κάνε μια έρευνα στα ασφαλιστικά προϊόντα (για να γνωρίζεις τι υπάρχει), ζήτησε τη συμβουλή ενός ασφαλιστικού συμβούλου και σιγουρέψου ότι αυτό που θα αποφασίσεις καλύπτει τις ανάγκες σου. Σκέψου επίσης το θέμα διαθήκη. Αν είσαι νέος, μπορεί να μη σου φαίνεται απαραίτητο, αλλά αν έχεις εξαρτώμενα μέλη, μάλλον επιβάλλεται. Τέλος, χτίσε ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης – άμεσα. Είναι κάτι που γενικά ακούγεται και προτείνεται, πάντως να ξέρεις πως αν δεν έχεις ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης, έστω και μικρό, δεν πρόκειται ποτέ να είσαι ήρεμος με τα οικονομικά.
- Πρακολούθησε τα οικονομικά σου τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Για να αποκτήσεις μια αίσθηση ελέγχου στα οικονομικά σου, πρέπει να τα παρακολουθείς. Ακόμα κι αν οι λογαριασμοί σου πληρώνονται αυτόματα, καλό είναι να τσεκάρεις μια στο τόσο αν όντως πληρώνονται κανονικά. Αφιέρωσε 10-20 λεπτά κάθε βδομάδα για να κοιτάξεις τον προϋπολογισμό σου, τα έσοδα και τα έξοδα σου, και σιγουρέψου ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο. Αν έχεις σύντροφο, κάντε τα μαζί.
- Μίλησε με το σύντροφο σου για τα οικονομικά. Τα χρήματα μπορεί να φέρνουν μεγάλο στρες σε μια σχέση. Είναι πολύ σημαντικό να συζητάτε τακτικά για τα οικονομικά σας, χωρίς συναισθηματισμούς, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται αυτό. Βασικά, είναι ζωτικής σημασίας για τη σχέση σας – για να επιβιώσει. Πρέπει να είστε και οι δυο στην ίδια σελίδα, διαφορετικά θα γεννηθεί και σταδιακά θα μεγαλώνει μια διαφωνία μεταξύ σας σχετικά με τα οικονομικά. Θα πρέπει να μιλήσετε για τα όνειρα και τους στόχους σας σε οικονομική βάση, τις μορφές εξόδων σας, τον προϋπολογισμό σας, τα εισοδήματα σας, τα χρέη, τους λογαριασμούς και όλα τα σχετικά. Αν δεν το κάνετε ήδη, μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή και να πάρει χρόνο. Αλλά προσπαθήστε να το κάνετε σαν ομάδα, χωρίς να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο για οτιδήποτε. Με καλή πρόθεση και εποικοδομητικά. Με τον καιρό θα είναι πιο εύκολο. Αφιερώστε 10-20 λεπτά κάθε βδομάδα να ελέγχετε μαζί τα οικονομικά σας, να συζητάτε τους στόχους σας, και να σιγουρεύεστε ότι είστε μαζί σε όλο αυτό. Θα κάνει μεγάλη διαφορά στη σχέση σας και στο πόσο στρεσαρισμένοι είστε.
Δείτε επίσης:
- Τι είναι πραγματικά απαραίτητο? Ένας οδηγός για να ζεις λιτά
- Αντάμειψε τον εαυτό σου χωρίς να ξοδέψεις πολλά
Leave A Comment