Για πολύ καιρό, ήθελα να χάσω βάρος. Τώρα ξέρω ότι αυτό είναι λάθος.  Η μυϊκή μάζα, το επίπεδο σωματικού λίπους, η αναλογία μέσης-γοφών κτλ είναι όλα εξίσου σημαντικά.

Γυναίκα με επίπεδο στομάχι

Μετά από αυτό, ήθελα να κάνω τους τέλειους κοιλιακούς. Κι αυτός είναι χαζός στόχος. Πρώτα απ’ όλα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι γενετικά φτιαγμένοι να έχουν τέλειους κοιλιακούς. Δεύτερον, ακόμη και τα μοντέλα, γυναίκες – άνδρες, που έχουν 6-pack κοιλιακούς, δεν τους έχουν συνέχεια. Συνήθως έχουν λίγο λίπος, και το καίνε λίγες εβδομάδες πριν τη φωτογράφηση.

Έτσι, ο στόχος μου τώρα είναι να έχω επίπεδο στομάχι. Κανονικά στόχος μου θα έπρεπε να είναι να μειώσω ως ένα αποδεκτό επίπεδο το σωματικό μου λίπος, αλλά δεν έχω κάποιον εύκολο τρόπο να το μετρήσω αυτό. Ενώ το επίπεδο στομάχι μπορεί να μετρηθεί μπροστά στον καθρέφτη ή από τη γυναίκα μου. Δε χρειάζομαι να έχω κοιλιακούς που ξεχωρίζουν, απλά να χάσω κάποιο λίπος από το στομάχι μου και να γίνει πιο επίπεδο. Σε εμένα, αυτό θα δείχνει μια χαρά, θα αισθάνομαι μια χαρά, και θα είμαι πιο υγιής.

Έχω κάνει την έρευνά μου, και βρίσκοντας τι δουλεύει μέχρι στιγμής με εμένα, παρακάτω είναι τα τρία βήματα για ένα επίπεδο στομάχι:

  1. Αερόβια, αερόβια, αερόβια. Ακόμη κι αν κάνεις όλες τις ασκήσεις του κόσμου για τους κοιλιακούς δε θα έχεις κανένα αποτέλεσμα αν έχεις ένα στρώμα λίπους που τους καλύπτει. Κάνοντας ασκήσεις ενδυνάμωσης ή ασκήσεις με βάρη, θα βοηθούσε, αλλά όχι τόσο όσο η αερόβια άσκηση. Έτσι, το πλάνο μου είναι να συνεχίσω το τρέξιμο, και να προσθέσω στην άσκηση μου την κολύμβηση και το ποδήλατο. Έχω σκοπό να κάνω τουλάχιστον 30 λεπτά αερόβια άσκηση, έξι μέρες την εβδομάδα. Κάποιες μέρες θα κάνω και παραπάνω. Θα αρχίσω χαλαρά το κολύμπι και το ποδήλατο, όπως είχα κάνει και με το τρέξιμο στην αρχή, μέχρι να βελτιώσω την αντοχή μου. Μία σημείωση: Πολύ καλή επίσης είναι και η άσκηση με ενδιάμεσα διαλείμματα – θα την προσθέσω στο πρόγραμμα μου μόλις βελτιωθεί η αντοχή μου. Αν θέλεις να κάνεις και κάποιες ασκήσεις για τους κοιλιακούς μετά την αερόβια άσκηση, θα είναι πολύ καλό, αλλά βεβαιώσου ότι θα δουλεύεις ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο τους επάνω κοιλιακούς – αυτό συμπεριλαμβάνει τους κάτω κοιλιακούς, τους κάτω ραχιαίους και τους μύες στα πλάγια.
  2. Λιγότερη ζάχαρη και λιγότερα λιπαρά. Είναι τόσο απλό. Το διαιτολόγιο των Αμερικάνων είναι γεμάτο από λιπαρά και ζάχαρη, και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσεις επίπεδο στομάχι με αυτή τη συνταγή. Κόψε το κρέας αν μπορείς, και ακόμη καλύτερα, κόψε τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Αλλά αν δεν μπορείς, τουλάχιστον τρώγε άπαχα κρέατα (γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά, στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα, άπαχο μοσχάρι, ψάρια), και μείνε μακριά από τα τηγανητά και τα επιδόρπια που έχουν πολλή ζάχαρη. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πεθάνεις της πείνας (αν τρως υγιεινά, μπορείς βασικά να τρως πολύ) ούτε σημαίνει ότι πρέπει να στερείσαι υπερβολικά, απλά κατανάλωνε με μέτρο τις πιο βλαβερές τροφές. Η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα είναι ότι καλύτερο, ειδικά αν είναι ισορροπημένη, αν είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, ασβέστιο και μέταλλα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  3. Δώσε χρόνο για να δεις αποτέλεσμα. Αν θέλεις να έχεις επίπεδο στομάχι σε τρεις εβδομάδες, ή δύο μήνες, ξέχασέ το. Η απώλεια λίπους θέλει χρόνο, και δεν είναι υγιές να χάσεις πολύ βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα. Καλό είναι να στοχεύεις σε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα. Η σταδιακή απώλεια βάρους είναι πιο υγιής, και είναι πιο πιθανό να διατηρηθεί με τον καιρό. Στόχευσε σε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου, κάτι με το οποίο θα μπορείς να ζήσεις για την υπόλοιπη ζωή σου, αλλιώς θα παίζεις συνέχεια αυτό το παιχνίδι του χάνω – κερδίζω βάρος. Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι για αγώνα ταχύτητας.