Τελικά, το ότι άρχισα να σηκώνομαι νωρίς είναι απ’ τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει από τότε που άρχισα να αλλάζω πολλά πράγματα στη ζωή μου, και σκέφτηκα να μοιραστώ τις συμβουλές μου μαζί σας. Πριν λίγες μέρες έγραψα πώς είναι η πρωινή μου ρουτίνα, και σκέφτηκα ότι μπορεί να θέλετε να ξέρετε πως σηκώνομαι στις 04:30.

Για πολλά χρόνια, σηκωνόμουν αργά από το κρεβάτι. Μου άρεσε να κοιμάμαι πολύ. Μετά τα πράγματα άλλαξαν, γιατί έπρεπε να ξυπνάω μεταξύ 06:00-06:30 για να φτιάξω το φαγητό των παιδιών μου για το μεσημέρι και να τα ετοιμάσω για το σχολείο. Αλλά πέρυσι, όταν αποφάσισα να προπονηθώ για τον πρώτο μου μαραθώνιο, αποφάσισα ότι έπρεπε να αρχίσω να τρέχω τα πρωινά, αν ήθελα να μου μένει και λίγος χρόνος για την οικογένεια μου.

Έτσι, έβαλα σκοπό να ξυπνάω νωρίς το πρωί. Ξεκίνησα με το να σηκώνομαι στις 05:30, μετά στις 05:00. Όταν αυτό έγινε συνήθεια, κι έπρεπε να ξυπνήσω στις 04:00 ή στις 03:30 για ένα μακρύ τρέξιμο, δεν ήταν πρόβλημα. Τον περασμένο Νοέμβρη, όταν αποφάσισα να συμμετάσχω στο NaNoWriMo γράφοντας ένα μυθιστόρημα ο ίδιος, αποφάσισα να σηκώνομαι στις 04:00 για να γράφω τουλάχιστον για μία ώρα τη μέρα. Τώρα που ολοκλήρωσα αυτό τον στόχο για το μυθιστόρημα, δε χρειάζεται να ξυπνάω τόσο νωρίς, αλλά έχω συμβιβαστεί με το να ξυπνάω στις 04:30. Κάποιες μέρες που είμαι πολύ κουρασμένος (αν έχω κοιμηθεί αργά την προηγούμενη), ξυπνάω στις 05:00 ή 05:30, αλλά αυτό και πάλι είναι νωρίτερα απ’ ότι συνήθιζα να ξυπνάω.

 

Οι συμβουλές μου για να σηκώνεσαι νωρίς

  • Μην κάνεις δραματικές αλλαγές. Ξεκίνα σιγά σιγά, ξυπνώντας 15-30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. Συνήθισε το πρώτα για λίγες μέρες. Μετά κόψε άλλα 15 λεπτά. Κάντο αυτό σταδιακά μέχρι να φτάσεις την ώρα που έχεις βάλει στόχο.
  • Επίτρεψε στον εαυτό σου να κοιμάται νωρίτερα. Μπορεί να είσαι συνηθισμένος να μένεις ξύπνιος μέχρι αργά το βράδυ, πιθανόν βλέποντας τηλεόραση ή σερφάροντας στο διαδίκτυο. Αλλά αν συνεχίσεις αυτή τη συνήθεια, ενώ προσπαθείς να σηκώνεσαι νωρίτερα το πρωί, αργά ή γρήγορα ένα από τα δύο θα πρέπει να υποχωρήσει. Προτείνω να πας στο κρεβάτι νωρίς, ακόμα κι αν δεν πιστεύεις πως θα κοιμηθείς, και να διαβάσεις όσο είσαι στο κρεβάτι. Αν είσαι πραγματικά κουρασμένος, μπορεί να αποκοιμηθείς πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο νόμιζες.
  • Βάλε το ξυπνητήρι σου μακριά από το κρεβάτι. Αν είναι ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι σου, θα το κλείσεις ή θα πατήσεις το snooze. Ποτέ μην πατάς το snooze. Από την άλλη, όταν το ξυπνητήρι είναι μακριά από το κρεβάτι σου, θα πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι για να το κλείσεις. Είσαι όρθιος λοιπόν. Τώρα απλά πρέπει να μείνεις όρθιος.
  • Βγες από το υπνοδωμάτιο μόλις κλείσεις το ξυπνητήρι. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να εκλογικεύσει την κατάσταση, σκεπτόμενος να πέσεις και πάλι στο κρεβάτι. Απλά ανάγκασε τον εαυτό σου να βγει από το δωμάτιο. Για μένα το ζήτημα είναι παραπατώντας να φτάσω μέχρι την τουαλέτα. Ώσπου να ρίξω λίγο νερό στο πρόσωπο μου, και να δω την άσχημη φάτσα μου στον καθρέφτη, είμαι πλέον αρκετά ξύπνιος και έτοιμος να αντικρίσω τη μέρα.
  • Μην εκλογικεύεις την κατάσταση. Αν επιτρέψεις στο μυαλό σου να σε πείσει, δεν πρόκειται ποτέ να σηκωθείς νωρίς.  Μην αφήνεις να υπάρχει καν η επιλογή να ξαναπέσεις στο κρεβάτι.
  • Επίτρεψε στον εαυτό σου να κοιμηθεί παραπάνω, μία στο τόσο. Παρότι είπα μόλις στην προηγούμενη συμβουλή, μία στο τόσο είναι ωραία να κοιμάσαι λίγο παραπάνω. Αρκεί να μην γίνεται συστηματικά για να μη βγεις από τη συνήθεια σου. Εγώ το κάνω ίσως μία φορά την εβδομάδα, ή κάτι τέτοιο.
  • Αντάμειψε τον εαυτό σου που σηκώνεται νωρίς. Ναι, μπορεί στην αρχή να φαίνεται ότι αναγκάζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι σκληρό,. Αν όμως το κάνεις ευχάριστο, σύντομα θα ανυπομονείς να ξυπνάς νωρίς. Η ανταμοιβή μου συνήθως ήταν να φτιάξω μια κούπα ζεστό καφέ και να διαβάσω ένα βιβλίο. Πρόσφατα έκοψα τον καφέ, αλλά εξακολουθώ να ευχαριστιέμαι το βιβλίο μου. Άλλες ανταμοιβές θα μπορούσαν να είναι ένας ωραίος χυμός μαζί με το πρωινό σου, ή να δεις την ανατολή, ή να κάνεις κάτι που σου αρέσει. Βρες κάτι που είναι ευχάριστο για σένα, και επίτρεψε στον εαυτό σου να το κάνει σαν μέρος της πρωινής σου ρουτίνας.
  • Εκμεταλλεύσου όλο αυτό τον επιπλέον χρόνο. Μην ξυπνάς μια ή δυο ώρες νωρίτερα απλά για να διαβάζεις blogs, εκτός κι αν αυτός είναι ένας από τους μεγάλους σου στόχους. Μην ξυπνάς νωρίς και σπαταλάς τον έξτρα χρόνο. Κάνε ένα δυναμικό ξεκίνημα στη μέρα σου! Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτό το χρόνο για να ετοιμάσω το φαγητό των παιδιών μου για το μεσημέρι, να προγραμματίσω την υπόλοιπη μέρα (όταν ορίζω τα Πιο Σημαντικά Πράγματα της ημέρας), να ασκούμαι ή να κάνω διαλογισμό, και να διαβάζω. Μέχρι να πάει η ώρα 06:30, έχω κάνει περισσότερα απ’ όσα πολλοί κάνουν σε ολόκληρη τη μέρα τους.
  • Ευχαριστήσου την ανατολή! Όσο περισσότερο μπορείς, κοίτα έξω (ή ακόμη καλύτερα βγες έξω!) και κοίτα τον ουρανό που αλλάζει χρώμα. Είναι πολύ όμορφο. Και είναι ήρεμο και γαλήνιο. Είναι η πιο αγαπημένη μου ώρα της ημέρας. Το να σηκώνομαι νωρίς είναι μια ανταμοιβή από μόνη της, για μένα.