Ωραία, άντε και λέμε ότι για να πετύχουμε κάποιο στόχο, θα βοηθήσει πολύ αν υιοθετήσουμε μια συγκεκριμένη συνήθεια, ή και περισσότερες. Αν για παράδειγμα θέλω να τρέξω στο Μαραθώνιο του χρόνου, βοηθάει να υιοθετήσω τη συνήθεια να τρέχω κάθε μέρα. Ή αν θέλω να αυξήσω την επικοινωνία με τους αναγνώστες του blog μου, βοηθάει να γράφω περισσότερα άρθρα και να τους παρακινώ. Είναι αυτό που έχουμε ξαναπεί στο zenhabits για το πώς μπορούμε να πετύχουμε ένα στόχο.

Πάμε λίγο στο πώς το κάνει κανείς αυτό. Ποιο είναι το συστατικό που θα σε κάνει να τηρήσεις μια νέα συνήθεια που είπες να δοκιμάσεις για τις επόμενες 30 μέρες για παράδειγμα? Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας? Η πειθαρχία?

Να απαντήσω πηγαίνοντας κατευθείαν στο συμπέρασμα, και μετά λέμε περισσότερα. Αν γενικά δε διακρίνεσαι για την πειθαρχία σου ως τώρα, μάλλον δεν τη χρειάζεσαι κιόλας. Μην παλεύεις για να είσαι πειθαρχημένος. Αυτό που χρειάζεται είναι να αφοσιωθείς πλήρως στο στόχο ή τη συνήθεια σου, και ακόμα περισσότερο να παρακινήσεις τον εαυτό σου – στο φουλ.

Τότε το στόχο σου θα τον πετύχεις, γιατί θέλεις πολύ να το κάνεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιον στο στρατό, μιας και μιλάμε για πειθαρχία. Ένας στρατιωτικός είναι το κλασικό παράδειγμα της πειθαρχίας, έτσι δεν είναι? Ξυπνάει πολύ πρωί κάθε μέρα, ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη αυστηρή πρωινή ρουτίνα, τρέχει, κάνει τις ασκήσεις του, ακολουθεί μια σχετική διατροφή, και κρατά τα ρούχα του άψογα, το ίδιο και το χώρο που ζει. Είναι η προσωποποίηση της πειθαρχίας.

Εγώ πάλι θα έλεγα ότι δεν είναι η πειθαρχία από μόνη της. Έχει κίνητρα και καταφέρνει όλα τα παραπάνω.

Αν δεις ξανά τα Top 20 Κόλπα Παρακίνησης θα θυμηθείς για ποιους λόγους ισχύει:  έχει αφοσιωθεί πλήρως σε όλες τις συνήθειες του στρατού: το πρωινό ξύπνημα, την άσκηση, την καθαριότητα, την τάξη κτλ. (Νο 2 από τα Top 20 Κόλπα), είναι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με τους υπόλοιπους αξιωματούχους και τον νοιάζει ποιος είναι πιο πειθαρχημένος, ποιος ξυπνάει νωρίτερα, ποιος τρέχει περισσότερο κτλ (Κόλπο Νο 3), έχει ισχυρούς λόγους (Κόλπο Νο 8 ) να συνεχίζει τις συνήθειες του, θέλει δηλαδή να προστατεύσει τη φήμη του, να φροντίσει την εξέλιξη του μέσα στο Σώμα, να δώσει το παράδειγμα στους από κάτω του, κτλ., οπτικοποιεί τους στόχους του (Κόλπο Νο 5 – ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιεί, έχει κάθε μέρα στο μυαλό του την εικόνα για το πώς πρέπει να είναι ένας στρατιωτικός). Και φυσικά παίζει ρόλο η θετική σκέψη (το Κόλπο Νο 1) – δεν επιτρέπει στον εαυτό του να σκέφτεται αρνητικά, ή να πει ότι δεν μπορεί να το κάνει. Έτσι και ξεκινήσει τις αρνητικές σκέψεις, σύντομα θα καταλήξει εν αποστρατεία…

Όλα είναι θέμα παρακίνησης. Αν του πάρεις όλα τα κίνητρα, δε θα μείνει ούτε η πειθαρχία.

 

Πώς ξεκινάς μια νέα συνήθεια

Η νέα σου συνήθεια μπορεί να είναι να τρως ένα φρούτο τη μέρα, ή να βουρτσίζεις τα δόντια σου κάθε βράδυ γιατί κάπου το παραμέλησες, ή να περνάς μια ολόκληρη ώρα κάθε μέρα παίζοντας ένα παιχνίδι με τα παιδιά σου για όλο τον επόμενο μήνα, ή να πηγαίνεις στο γυμναστήριο ή να κάνεις ασκήσεις μισή ώρα κάθε μέρα στο σπίτι. Εσύ αποφασίζεις.

Τι πρέπει να γίνει για την πρώτη συνήθεια που λες να ξεκινήσεις?

Πάρε τις σωστές δόσεις παρακίνησης (Δες τα Top 20 Κόλπα Παρακίνησης και κόψε-ράψε αυτά που είναι για σένα). Να κάποιες συμβουλές:

  1. Διάλεξε μια συνήθεια, και αφοσιώσου πλήρως σε αυτή. Όχι ένα σωρό πράγματα μαζί. Το έχω δοκιμάσει αυτό (πολλές φορές!) και πάντα καταλήγει σε αποτυχία. Ακόμα ο λόγος που αποτυγχάνω κάποιες φορές είναι αυτός ακριβώς. Γιατί κάποια στιγμή ξεγελιέμαι, χάνω το επίκεντρο μου, και πάλι σκέφτομαι πώς να πετύχω 5 πράγματα μαζί, κι όχι ένα. Δοκίμασε μια συνήθεια τη φορά, και πραγματικά επικεντρώσου σε αυτή.
  2. Κάνε ένα σχέδιο γι’ αυτή τη συνήθεια. Δες πόσα από τα Κόλπα Παρακίνησης μπορείς να εφαρμόσεις στη συνήθεια σου. Γράψε το στόχο σου, και φρόντισε να είναι μετρήσιμος και επιτεύξιμος! Όρισε και μια προθεσμία. Βρες επίσης τι θα σου άρεσε για ανταμοιβή. Το τέλειο εντωμεταξύ είναι να σκεφτείς από πριν (και γιατί όχι να το γράψεις κιόλας) πώς θα ξεπερνάς όλα εκείνα τα πισωγυρίσματα που μπορεί να σε πιάσουν. Αν το σκεφτείς αυτό από πριν, έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι. Θα ξέρεις τι να κάνεις για να ξαναπάρεις τα πάνω σου.
  3. Κράτα το μυαλό σου σε αυτή τη συνήθεια όσο περισσότερο μπορείς. Προσπάθησε να μην αποσπάσαι από άλλα πράγματα κάθε τόσο. Βάλε μια φωτογραφία στον τοίχο να τη βλέπεις, ή ένα απόφθεγμα ή κάποια ατάκα που σε παρακινεί και σε ξεσηκώνει, το σχέδιο σου, μια λίστα με ανταμοιβές που θα σου φτιάξουν τη μέρα, μια λίστα με τους λόγους που το κάνεις, κτλ. Εμένα αυτό με βοηθά …τρομακτικά! Σαν κλασικό γυναικείο μυαλό, σκέφτομαι τόσα πολλά ταυτόχρονα, που χάνω το επίκεντρο μου – αυτό το ένα που είπα ότι θα κάνω. Με αποσπούν τα πάντα, σχεδόν. Έχω κρεμάσει ένα πλάνο μου στο ψυγείο, ένα μικρό πίνακα απέναντι μου που γράφω-σβήνω με μαρκαδόρο τα σημεία που θέλω να εστιάσω τις επόμενες 10 μέρες, και γενικά οι σημειώσεις, με σώζουν!
  4. Φτιάξε το περιβάλλον σου. Όσο έχεις κίνητρα γύρω σου, σε ότι μορφή μπορείς να τα φανταστείς, θα συνεχίσεις να έχεις το ενδιαφέρον σου εκεί. Όχι μόνο για καμιά βδομάδα, αλλά και μήνα, και μήνες. Με λίγα λόγια, φτιάξε το περιβάλλον σου φουλ στα κίνητρα.
  5. Γιόρτασε την επιτυχία σου!! Woo Hoo!!!

 

Πάμε μαζί στην πρώτη συνήθεια?

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και σκέφτεστε κιόλας ποια συνήθεια θα μπορούσατε να τρέξετε για ένα μήνα, super!

Έχω μια έκπληξη στο επόμενο post. Θα ξεκινήσουμε κάτι μαζί. Μοιραστείτε το άρθρο στο facebook και καλέστε όποιον νομίζετε ότι θα ΄πρεπε να είναι εδώ.

Κάντε μια πρώτη σκέψη αν θα πάρετε μέρος, και θα σας πω στο επόμενο post-έκπληξη πώς θα το τρέξουμε. Μείνετε συντονισμένοι – έρχεται η Πρόκληση Μαρτίου.

Βούλα

 

Δείτε επίσης:                              

Αν και προτιμώ να εστιάσετε στο σημερινό και να βρείτε τη νέα συνήθεια – εκείνο το πρώτο βήμα! 🙂