Πόσο συχνά επανεξετάζεις τους στόχους σου? Κάθε χρόνο? Αν ναι, θα πρέπει να είσαι μπροστά σε σχέση με πολλούς άλλους. Όμως, ακόμα κι αν είναι έτσι, προτείνω να ρίχνεις συχνότερα μια ματιά – θα φανεί υπερβολικό για κάποιους, αλλά για μένα αυτό είναι το κλειδί για να μένεις εστιασμένος στους στόχους σου και ουσιαστικά να τους κάνεις πραγματικότητα. Η συνήθεια κλειδί για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου: Παρακολούθησε την πορεία των στόχων σου τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα.

Ας είμαστε ειλικρινείς: αν δε σκέφτεσαι τους στόχους σου, δε θα τους δεις ποτέ να γίνονται πραγματικότητα. Αν δεν κάνεις τίποτα για τους στόχους σου, τότε είναι απλά ευχές. (Αν ακόμα δεν έχεις θέσει τους στόχους σου, προτείνω να το κάνεις).

Για να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου, χρειάζεται να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  1. Όρισε τους στόχους σου (δες το Σκέψου τους στόχους της ζωής σου).
  2. Όρισε ενέργειες δράσης για κάθε στόχο.
  3. Κάνε πράξη αυτές τις ενέργειες δράσης– μία τη μέρα είναι το ιδανικό (δες το Όρισε το πιο σημαντικό πράγμα της ημέρας).
  4. Παρακίνησε τον εαυτό σου ώστε να μείνει εστιασμένος (δες τα Top 20 κόλπα παρακίνησης).
  5. Συχνά παρακολούθησε την πορεία των στόχων σου (μία φορά τη βδομάδα είναι ιδανικό).

Παρακάτω είναι η διαδικασία που προτείνω να ακολουθήσεις:

  1. Μία φορά το χρόνο (βολεύει στην αρχή του χρόνου, αλλά πραγματικά οποιαδήποτε στιγμή κι αν το κάνεις, είναι καλά) θα πρέπει να κάνεις μια ανασκόπηση των πραγμάτων που έχεις κάνει αυτό το χρόνο), και να ορίσεις τους στόχους σου για τους επόμενους 12 μήνες. Οι ετήσιοι στόχοι σου θα πρέπει να είναι μίνι στόχοι των βασικών στόχων της ζωής σου.
  2. Στην αρχή (ή το τέλος) κάθε μήνα, δες τι πρόοδο έκανες τον προηγούμενο μήνα, και όρισε τους στόχους σου για τον επόμενο μήνα. Όρισε εύκολα επιτεύξιμους στόχους – είναι καλύτερα να βάζεις τον πήχη χαμηλά (τουλάχιστον στην αρχή) και να τα καταφέρνεις, παρά να βάλεις τον πήχη ψηλά και να αποτύχεις. Στην ουσία σπας τον ετήσιο στόχο σου σε μικρότερους, μίνι στόχους – αυτοί είναι οι μηνιαίοι.
  3. Σε μια ορισμένη στιγμή κάθε βδομάδα (εμένα με βολεύουν οι Δευτέρες), δες τι πρόοδο έκανες μέσα στην προηγούμενη βδομάδα, και όρισε τους στόχους σου για την επόμενη. Εδώ σπας τους μηνιαίους σου στόχους σε μικρότερους (αυτοί είναι οι εβδομαδιαίοι). Για καθένα από αυτούς τους στόχους, κάνε μια λίστα με τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις. Μετά προγραμμάτισε τις ενέργειες αυτές μέσα στη βδομάδα (μια ενέργεια τη μέρα είναι ιδανικό).
  4. Κάθε μέρα, όταν προγραμματίζεις τη μέρα σου, βάλε αυτή την ενέργεια μέσα στα Πιο Σημαντικά Πράγματα που έχεις να κάνεις εκείνη τη μέρα. Κάνε την το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο. Μόλις την ολοκληρώσεις, θα έχεις κάνει κάτι φανταστικό για εκείνη τη μέρα – θα έχεις κάνει ένα μικρό βήμα για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα!

Το κλειδί είναι να παρακολουθείς την πορεία αυτών των στόχων σου και να ορίζεις τις ενέργειες κάθε βδομάδα. Αν το κάνεις μόνο μια φορά το χρόνο, ή ακόμη και μια φορά το μήνα, δε θα τους θυμάσαι σε καθημερινή βάση.

Αν παραλείψεις κάποια βδομάδα, δεν χάλασε ο κόσμος. Εστίασε και πάλι σε αυτό που θέλεις να κάνεις, και ξεκίνα πάλι την επόμενη βδομάδα. Μην αφήνεις μικρά “παραστρατήματα” να σε σταματήσουν από το να πετύχεις τους στόχους σου!

 

Δείτε επίσης: