Νωρίτερα μέσα στο μήνα, σας προκάλεσα (τους αναγνώστες του zenhabits) να θέσετε ένα στόχο μαζί μου στην Πρόκληση Απριλίου – ένα δικό σας στόχο, κάτι που να προσπαθήσετε να πετύχετε μέσα στο μήνα.

Είμαστε περίπου τρεις εβδομάδες τώρα στην Πρόκληση αυτή, και είναι εκείνη η ώρα που πολλοί αρχίζουν να βλέπουν εμπόδια μπροστά τους ή να χάνουν τα κίνητρα τους. Άλλωστε, κάθε αλλαγή συνήθειας και κάθε προσπάθεια να πιάσουμε ένα στόχο περνάει κι από διαφορετικά στάδια.

Το πρώτο στάδιο είναι οι πρώτες λίγες μέρες – μπορεί να δυσκολεύεσαι να αλλάξεις τη συνήθεια σου, αλλά συνήθως είσαι ενθουσιασμένος και ξεπερνάς την τάση που έχεις να παραμείνεις στα ίδια και τα ίδια. Το δεύτερο στάδιο είναι να περάσεις την πρώτη εβδομάδα – και πάλι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά άπαξ και το κάνεις, γίνεται πιο εύκολο στη συνέχεια, που έχεις πάρει και φόρα. Αλλά το τρίτο στάδιο έρχεται περίπου στη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα. Κρίσιμο στάδιο… είναι η ώρα που λες ή το πάω μέχρι το τέλος ή τα παρατάω εδώ που είμαι. Και συνήθως συνοδεύεται με κάποιο εμπόδιο που μπορεί να βρέθηκε μπροστά σου ή με κάποια κρίση που μπορεί να σε πιάνει και να χάνεις τα κίνητρα σου για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

Μπορείς να το ξεπεράσεις αυτό το στάδιο. Και η φωτεινή πλευρά λέει, πως αν μπορέσεις να ξεπεράσεις αυτή την κρίση (και μπορείς!), οι πιθανότητες να πετύχεις και να φτάσεις ως το τέλος είναι τεράστιες. Έτσι και περάσεις αυτό τον πρώτο μήνα, στη συνέχεια θα σου είναι όλο και πιο εύκολο.

Πώς περνάς την κρίση της τρίτης βδομάδας? Ξαναζωντάνεψε το στόχο σου! Δώστου λίγη ζωή. Να κάποιες ιδέες για το πώς να το κάνεις:

  • Βρες μια μεγάλη ανταμοιβή για τον εαυτό σου. Αν τα καταφέρεις αυτή την τρίτη εβδομάδα, άφησε τον εαυτό σου να έχει τη χαρά ενός απίθανου δώρου. Κάτι που θέλεις εδώ και καιρό. Δώσε στον εαυτό σου έναν ισχυρό λόγο να πετύχει.
  • Ζήτησε βοήθεια. Όχι ψυχιατρική βοήθεια (αν και μερικοί από εμάς μπορεί και να τη χρειαζόμαστε..), αλλά βοήθεια από φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, ή και από άτομα που μπορείς να μιλήσεις online. Αν αισθανθούμε ότι χάνουμε τα κίνητρα μας, χρειάζεται να ζητήσουμε από κάποιον να μας ενθαρρύνει, αμέσως! Μπορείς πάντως και να μου στείλεις email στο voulasoufi (at) zenhabits.gr.
  • Ανανέωσε τη δέσμευση που έχεις κάνει στον κόσμο σου. Όπως και στο παραπάνω, είναι σαν να αρχίζεις από την αρχή. Πες στον κόσμο για το στόχο σου. Γράψτον στο blog σου. Εκτύπωσε μια εικόνα ή ένα μήνυμα που αναζωογονεί το στόχο στο μυαλό σου και σε βοηθά να είσαι αποφασισμένος και πάλι, φτιάξτην σαν μια μικρή αφίσα και βάλτην στον τοίχο να τη βλέπεις. Βρες μια φωτογραφία που σε παρακινεί. Ψάξε για λίγη έμπνευση στο Internet.
  • Βρες ένα παρτενέρ. Αν δεν το κάνεις ήδη, είναι ένα καλό σημείο αυτό να ενώσεις τις δυνάμεις σου με κάποιον που έχει παρόμοιο στόχο με τον δικό σου. Το είχα αναφέρει και στην Πρόκληση Απριλίου – όταν υπάρχουν γνωστοί και φίλοι στην παρέα, λειτουργούμε ακόμα καλύτερα. Αν έχεις ορίσει ένα ραντεβού με κάποιον, και ξέρεις ότι σε περιμένει, είναι πιθανότερο να τηρήσεις κι εσύ ο ίδιος το ραντεβού αυτού με τον παρτενέρ σου, και τελικά με το στόχο σου.
  • Απλά κάντο. Αν σε έχει πιάσει να τα παρατήσεις, διώξε μακριά σου αυτή την αρνητική σκέψη. Αντικατάστησε την με μια θετική: Μπορώ να το κάνω! Και απλά κάντο. Μην το σκέφτεσαι – απλά βγες έξω, ξεκίνα, κάντο. Μη δεχτείς δικαιολογίες από τον εαυτό σου, και μην τον αφήνεις να εκλογικεύει συνεχώς την κατάσταση και να βρίσκει χίλιες δυο δικαιολογίες που σου λένε πως δεν πειράζει και να τα παρατήσεις.

Κι εδώ να σας κάνω μια εξομολόγηση: προσωπικά, δεν ήμουν ιδιαίτερα συνεπής στο στόχο μου γι’ αυτό το μήνα. Κάτι οι γιορτές και τα ξενύχτια, κάτι που είμαι εδώ και μέρες εκτός σπιτιού και το πρόγραμμα μου έχει έρθει τούμπα, υπάρχουν μέρες, ή μάλλον βράδια, που δεν έχω ακολουθήσει τη βραδινή δεκάλεπτη ιεροτελεστία που είχα βάλει στόχο να χτίσω σαν συνήθεια. Ήδη όμως τις τελευταίες 2-3 μέρες μαζεύω το μυαλό μου και έχω αποφασίσει να συνεχίσω κανονικά για το υπόλοιπο του Απρίλη, έχοντας στο μυαλό να συνεχίσω και στον επόμενο μήνα.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πάνω μας και ας ζωντανέψουμε το στόχο μας! Εσείς πώς τα πάτε?

 

Δείτε επίσης: