Η Gretchen Rubin, δημιουργός του blog “The Happiness Project”, έγραψε ένα άρθρο, το οποίο έχει υποδείξεις για το πώς μπορεί κανείς να γράψει τις δικές του, προσωπικές εντολές, και με έκανε να αναρωτηθώ: ποιες είναι οι δικές μου εντολές?

Πάντα μου άρεσαν οι Δώδεκα Εντολές της Gretchen Rubin, ακόμη και πριν αρχίσω το Zen Habits, αλλά δεν είχα σκεφτεί μέχρι τώρα ποιες θα ήταν οι δικές μου εντολές.

Είναι δύσκολη ερώτηση, γιατί οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολλά ιδανικά που θα θέλαμε να ενσωματώσουμε στις ζωές μας. Πώς να διαλέξεις? Στο άρθρο της Gretchen υπάρχει μία καλή λίστα με εντολές που έχουν διαλέξει άλλοι, πολλές από τις οποίες θα ήθελα να διαλέξω κι εγώ για δικές μου.

Έτσι, αποφάσισα να κάτσω και να σκεφτώ ποια ήταν η ουσία της δικής μου φιλοσοφίας. Ξεκίνησα γράφοντας σε μία λίστα ότι μου κατέβαινε σχετικά, και μετά κράτησα τα πιο σημαντικά. Βασικά, θα μπορούσα να την απλοποιήσω κι άλλο (θα μπορούσα να καταλήξω και με μία μόνο εντολή), αλλά μου αρέσει η λίστα μου. Με βοηθάει, γιατί μου θυμίζει διαφορετικά πράγματα που προσπαθώ να κάνω.

Να λοιπόν οι Τέσσερις Εντολές μου:

1. Μείνε στο παρόν.

2. Επιδίωξε να κατανοείς και να δέχεσαι.

3. Να είσαι συμπονετικός, και παθιασμένος.

4. Κάνε λιγότερα.

 

Όπως είπα και παραπάνω, αρχικά είχα 12 εντολές σε αυτή τη λίστα, αλλά αποφάσισα να την απλοποιήσω. Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι ποια πράγματα έκοψα από τη λίστα, αυτά είναι τα εξής: χαμογέλασε, πήγαινε σιγά σιγά, να είσαι η ίδια η αγάπη, κάντο τώρα, κράτα τα πράγματα απλά, να είσαι άκακος. Επίσης, συνδύασα δύο εντολές μαζί στο 2 και το 3, για να την απλοποιήσω κι άλλο.