“Οι ζωές μας χαραμίζονται στις λεπτομέρειες… απλοποίησε.”

Henry David Thoreau

 

Το πώς να απλοποιήσεις τη ζωή σου είναι από τα αγαπημένα μας θέματα στο zenhabits. Από το να απλοποιήσεις όλα εκείνα τα υλικά αγαθά που έχεις συγκεντρώσει γύρω σου και τη σαβούρα που εύκολα μαζεύεται εκεί ανάμεσα, μέχρι όλα τα πράγματα που ‘χρειάζεται’ να κάνεις.

Ένας αναγνώστης στο zenhabits.net έγραφε σε κάποιο σχόλιο ότι το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρει τι να κάνει αν κόψει την τηλεόραση ή κάποιο άλλο από τα πράγματα που περνάει την ώρα του. Και η απάντηση του Leo ήταν “κάνε αυτό που αγαπάς”, εξηγώντας με δυο λόγια παραπάνω.

Το σχόλιο αυτό βγάζει μια συνηθισμένη παρεξήγηση για την απλοποίηση: ότι απλοποίηση βασικά είναι να κόψεις πράγματα που χρησιμοποιείς, αφήνοντας πίσω σου ένα κενό. Πολλοί νομίζουν ότι σε αφήνει σε μια βαρετή ζωή, που δε γίνεται και τίποτα διασκεδαστικό. Όχι.

Η απλοποίηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τη ζωή σου άδεια – έχει σκοπό να σου αφήσει χώρο γι’ αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

Ο πρώτος κανόνας της απλοποίησης είναι να βρεις τι έχει σημασία, τι είναι αυτό που σου αρέσει – και στη συνέχεια να κόψεις όλα εκείνα που σου αποσπούν την προσοχή και δε σε αφήνουν να ασχοληθείς με τα σημαντικά.

Έχουμε τόσα πράγματα στη ζωή μας, αντικείμενα, δουλειές, αμέτρητες πληροφορίες, που ερχόμαστε και μπουκώνουμε. Το αποτέλεσμα? Καταλήγουμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα που δεν είναι σημαντικά για εμάς και αγχωνόμαστε να τα προλάβουμε όλα. Δεν καθόμαστε μια στιγμή να σκεφτούμε: “Αλήθεια, τώρα χρειάζεται αυτό?”

Ο Σωκράτης είχε πει “Ζωή που τη ζεις χωρίς να την εξετάζεις, είναι ζωή που δεν αξίζει να τη ζει ο άνθρωπος”. Για να μπορέσεις να απλοποιήσεις τη ζωή σου, πρέπει πρώτα να την εξετάσεις. Τι απ’ όλα αυτά που έχεις στη ζωή σου είναι σημαντικό? Τι σου δίνει αξία? Αν βρεις τις απαντήσεις, η απλοποίηση μετά είναι εξαιρετικά απλή.

Βρες τι σου αρέσει και τι έχει σημασία

  1. Η πρώτη ερώτηση: Τι είναι πιο σημαντικό για σένα? Τι σου αρέσει να κάνεις? Ο καθένας θα σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Η δική μου απάντηση: Αγαπώ τον άντρα μου και την κόρη μου, μου αρέσει ο χορός και η yoga και το γράψιμο, μου αρέσει η επικοινωνία με τον κόσμο, και μου αρέσει να βοηθάω τους άλλους. Σε κάποιον από εσάς μπορεί να αρέσει να φτιάχνει μουσική, ή να μαγειρεύει, ή οτιδήποτε, πραγματικά. Αυτή η ερώτηση πάντως είναι η πρώτη που πέφτει στο τραπέζι.
  2. Η δεύτερη ερώτηση: ποια είναι τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου, που κάνεις κάθε μέρα και κάθε βδομάδα και κάθε μήνα, και πόσο σχέση έχουν με τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα? Αν βγαίνεις έξω κάθε βράδυ και τα πίνεις με φιλαράκια σου, αλλά κάπου έχεις βαρεθεί, και παράλληλα σε εμποδίζει να κάνεις κάτι απ’ τα σημαντικά, τότε είναι υποψήφιο για απλοποίηση. Εξέτασε όλες τις υποχρεώσεις σου, και ρώτα τον εαυτό σου αν είναι πραγματικά σημαντικές για σένα, αν σου δίνουν αρκετή αξία σύμφωνα με το χρόνο που ξοδεύεις γι’ αυτές, και αν είναι συνδεδεμένες με τα πράγματα που είναι για σένα σημαντικά.
  3. Αντικείμενα: Οι ίδιες ερωτήσεις μπορούν να γίνουν για όλα τα αντικείμενα που έχεις μαζέψει γύρω σου – τα αγαπάς στα αλήθεια? Είναι πραγματικά απαραίτητα? Μια ερώτηση που μπορείς επίσης να κάνεις, για να βοηθήσεις τη σκέψη σου: Αν έπαιρνε το σπίτι σου φωτιά, ποια λίγα πράγματα θα ήθελες να αντικαταστήσεις? Μόλις σκεφτείς ποια, μπορείς να ξεφορτωθείς όλα τα υπόλοιπα. Γεμίζουν το χώρο σου, σε αγχώνουν, και σε εμποδίζουν να ευχαριστηθείς τα πράγματα που πραγματικά αγαπάς.
  4. Όλα τα υπόλοιπα: Αυτό το ίδιο σκεπτικό πάει και σε οτιδήποτε άλλο – τη δουλειά σου, τις πληροφορίες που διαβάζεις κάθε μέρα, τα προγράμματα που βλέπεις στην τηλεόραση, τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου. Βρες εσύ τι είναι ουσιώδες στη ζωή σου, τι σου αρέσει να κάνεις, τι είναι σημαντικό… και ξεφορτώσου τα υπόλοιπα.
  5. Αυτά που σου έμειναν: Αν απαλλάχτηκες από τα παραπάνω, τι μένει? Μόνο τα σημαντικά. Μόνο αυτά που σου αρέσουν. Όταν όμως κόβεις κάτι, ας πούμε την τηλεόραση ή τις πολλές ώρες στο Internet, θυμίσου τι είναι σημαντικό για σένα και τι σου αρέσει να κάνεις, και κάνε αυτό στη θέση της τηλεόρασης και του Internet. Για μένα, αυτό είναι να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου αντί να δουλεύω, ή να γράψω στο zenhabits αντί να δω τηλεόραση.

Το έγραψα και παραπάνω: Η απλοποίηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τη ζωή σου άδεια – έχει σκοπό να σου αφήσει χώρο γι’ αυτά που πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

Πριν ξεκινήσεις να απλοποιείς, πρώτα μάθε ποια είναι αυτά τα πράγματα.

 

Δείτε επίσης: