Στη φιλοσοφία του zenhabits είναι να χτίζουμε νέες συνήθειες που μας οδηγούν σε ένα στόχο. Και μετά σε έναν άλλο, και κάπως έτσι έρχεται η επιτυχία. Μια συνήθεια τη φορά όμως, όχι όλες μαζί ανάκατες. Για παράδειγμα, αν θέλεις να έχεις υγιή δόντια, υιοθετείς τη συνήθεια του βουρτσίσματος. Αν θέλεις να χάσεις βάρος, θα μπορούσες να υιοθετήσεις τη συνήθεια να πηγαίνεις για τρέξιμο. Επικεντρώσου σε αυτό που κάνεις κάθε μέρα, και δημιούργησε νέες συνήθειες που θα σε οδηγήσουν στους μακροπρόθεσμους στόχους. Εστιάζοντας σε ένα πράγμα για τις επόμενες 30 μέρες, αυτό θα σου γίνει συνήθεια. Αν το καταφέρεις, ύστερα απλά μπαίνεις στον αυτόματο πιλότο.

Στην αρχή, στόχος σου είναι να δημιουργήσεις αυτή τη νέα συνήθεια. Να επικεντρωθείς στις πρώτες 30 μέρες και να τη φτιάξεις. Το αν θα τα καταφέρεις σε 30 μέρες έχει να κάνει με το πόσο συνεπής θα είσαι, αλλά και με κάποιους άλλους παράγοντες διαφορετικούς για τον καθένα. Τις περισσότερες φορές, οι 30 μέρες είναι ότι πρέπει. Είναι οι κρίσιμες μέρες για να σχηματίσεις μια συνήθεια, και στο διάστημα αυτό πραγματικά χρειάζεται να συγκεντρώσεις την ενέργεια σου σε αυτό το καινούριο που προσπαθείς να πετύχεις.

Μετά από αυτό, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Θα χρειάζεται μόνο λίγη από την ενέργεια σου που και που για να διατηρήσεις τη νέα συνήθεια – ειδικά αν τύχουν καταστάσεις στη ζωή που σου πηγαίνουν κόντρα.

Να τι προτείνω για όταν θέλεις να διαμορφώσεις μια νέα συνήθεια:

  1. Τις πρώτες 30 μέρες χτίσε τη νέα σου συνήθεια εντατικά. Για να μετατρέψεις μια συμπεριφορά σε βαθιά ριζωμένη συνήθεια, χρειάζεται να είσαι αφοσιωμένος. Μην τρομάξεις – μπορεί αυτή η αφοσίωση να είναι 3 λεπτά από τη μέρα σου. Όσο χρειάζεται ένα καλό βούρτσισμα, αν στόχος σου είναι τα υγιή δόντια. Ή ένα καθάρισμα του πάγκου της κουζίνας το βράδυ, αν στόχος σου είναι να εκπέμπει ηρεμία η κουζίνα σου όταν θα πας να φτιάξεις τον καφέ σου πρώτο πράγμα πρωί πρωί. Παρακολούθησε την πρόοδο σου καθημερινά, και σιγουρέψου ότι μένεις επικεντρωμένος σε αυτή τη συνήθεια κάθε μέρα.
  2. Μετά από αυτή την αρχική περίοδο, στις επόμενες 30 μέρες, παρακολούθησε την πρόοδο σου ανά βδομάδα (αντί για κάθε μέρα). Αν υπάρξει κάποια αλλαγή στη ζωή σου που αποδιοργανώνει τη συνήθεια που έλεγες ότι είχες χτίσει, πήγαινε πίσω στο προηγούμενο κομμάτι, που απαιτεί περισσότερη εστίαση και ενέργεια για να την ξανακάνεις συνήθεια. Αν όλα πηγαίνουν καλά, απλά γιόρτασε τη συνεχόμενη επιτυχία σου και δες πως τα πηγαίνεις την επόμενη εβδομάδα.
  3. Μετά κι από αυτό, παρακολούθησε την πρόοδο σου μια φορά το μήνα, ή κάτι τέτοιο, για να είσαι σίγουρος ότι παραμένεις στην ίδια τροχιά. Αυτό θα μπορούσε να πάει και για πάντα αν νομίζεις ότι χρειάζεται. Αν όμως βλέπεις ότι η συνήθεια σου αυτή έχει μπει στο πετσί σου, δε χρειάζεται να επανέρχεσαι. Αν παρόλα αυτά βλέπεις να έχεις σκαμπανεβάσματα, πήγαινε σε ένα από τα προηγούμενα βήματα.

Δείτε επίσης: