Πέρυσι, η οικογένειά μου (η γυναίκα μου, τα 6 παιδιά μας κι εγώ), ξεκινήσαμε μία παράδοση που είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουμε κάνει ποτέ: κάθε Σάββατο κάνουμε μια Οικογενειακή Συνάντηση, και κάθε Κυριακή την καθιερώσαμε ως Μέρα της Οικογένειας. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε δεθεί πολύ σαν οικογένεια, και το συνιστώ ανεπιφύλακτα για οικογένειες μεγάλες και μικρές.

Πριν ορίσουμε την Μέρα της Οικογένειας, τα σαββατοκύριακα ήταν γεμάτα με ποδόσφαιρο, διάφορα θελήματα, και πολλά οικογενειακά πάρτυ. Τα παιδιά μας συνήθως θα έμεναν το βράδυ σε φίλους ή συγγενείς, και ήταν δύσκολο να βρούμε διαστήματα να περάσουμε μαζί όλη η οικογένεια.

Κάναμε λοιπόν την εξής ανακάλυψη: δημιουργήσαμε την Μέρα της Οικογένειας, την ορίσαμε για κάθε Κυριακή, και είχαμε τον εξής κανόνα: τα παιδιά μας θα μπορούσαν να περάσουν το βράδυ αλλού τις Παρασκευές, και θα μπορούσαμε να πάμε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις τα Σάββατα, αλλά οι Κυριακές έγιναν ιερές. Ήταν αφιερωμένες μόνο σε εμάς, τους 8 μας, για να κάνουμε πράγματα μαζί.

Μετά είχαμε άλλη μία ιδέα, σχεδόν ταυτόχρονα: δημιουργήσαμε τις Οικογενειακές Συναντήσεις, τις οποίες συνήθως κάνουμε τα Σάββατα, και κάποιες φορές τις Κυριακές το πρωί, όπου καθόμαστε όλοι στο σαλόνι, και συζητάμε διάφορα θέματα σαν οικογένεια, και προγραμματίζουμε την Μέρα της Οικογένειας. Σαν δραστηριότητα είναι πολύ διασκεδαστική και παράλληλα μας ενώνει – την περιμένουμε όλοι μας με ανυπομονυσία. Να σας εξηγήσω αυτές τις δύο ιδέες λίγο περισσότερο.

 

Οικογενειακές Συναντήσεις

Μαζευόμαστε για την Οικογενειακή μας Συνάντηση στο σαλόνι, συνήθως Σάββατο απόγευμα. Βγάζουμε έξω το οικογενειακό σημειωματάριο, στο οποίο υπάρχει αρχείο κάθε Οικογενειακής Συνάντησης, μεταξύ άλλων πραγμάτων. Το πάμε με τη σειρά για το ποιος θα κάνει τον Αρχηγό και τον Γραμματέα (το άτομο που κρατά σημειώσεις για την συνάντηση) κάθε φορά. Γονείς και παιδιά (τα τέσσερα μεγαλύτερα), όλοι συμμετέχουμε στη σκάντζα αυτών των δύο θέσεων.

 1. Ο αρχηγός ξεκινά κάθε συνάντηση με θετικά σχόλια. Ο καθένας μας κάνει ένα καλό σχόλιο για ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να δείξουμε ότι εκτιμάμε ο ένας τον άλλο, και μια καλή άσκηση να σκεφτούμε τα άλλα μέλη της οικογένειας και τα καλά πράγματα που έχουν κάνει.
 2. Σειρά έχουν τα θέματα: ο Αρχηγός ρωτάει αν έχει κανείς θέματα προς συζήτηση. Αυτά μπορεί να είναι για παράδειγμα ότι πρέπει να κατεβάζουμε όλοι το καπάκι της τουαλέτας, ή πως θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ολιγαρκείς αυτά τα Χριστούγεννα, ή μια πρόταση να βοηθήσουμε εθελοντικά στην τοπική κουζίνα για τους άστεγους. Τα θέματα συζητιούνται από όλη την οικογένεια, και αυτό βοηθά να εξομαλυνθούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
 3. Τρίτο θέμα στην ατζέντα είναι η Μέρα της Οικογένειας – τι θέλουμε να κάνουμε τη Μέρα της Οικογένειας? Κάθε ένας κάνει μια πρόταση, και στη συνέχεια αποφασίζουμε σύμφωνα με την γενική ομολογία (όχι με τον κανόνα της πλειοψηφίας). Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε κάτι σαν δημοσκόπηση για να δούμε τι θέλει ο καθένας, και καταλήγουμε σε 1-2 επιλογές. Κάποιες φορές θα αποφασίσουμε να κάνουμε 3-4 πράγματα τη Μέρα της Οικογένειας. Αλλά όλοι πρέπει να συμφωνούν με την απόφαση. Αν κάποιος δε συμφωνεί, τότε πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, ή μια εναλλακτική, που αφήνει τους πάντες ευχαριστημένους.
 4. Και είναι και το διασκεδαστικό κομμάτι για το τέλος. Ο Αρχηγός επιλέγει κάτι διασκεδαστικό για να κλείσει την Οικογενειακή Συνάντηση. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από το να γράψει την αρχή μιας μικρής ιστορίας και να περάσει κυκλικά το χαρτί σε όλους τους επόμενους για να γράψει ο καθένας κάτι για τη συνέχεια , και βέβαια να διαβάσει μετά δυνατά την τρελή ιστορία που βγήκε, μέχρι έναν αγώνα δρόμου με εμπόδια που φτιάχνει ο ίδιος, ή το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, ή διάφορα άλλα τέτοια.

 

Μέρα της Οικογένειας

Έχουμε κάνει πολλά και διάφορα πράγματα τη Μέρα της Οικογένειας, αλλά ότι και να ‘ναι, σημασία έχει ότι περνάμε πολύ καλά όλοι μαζί. Η τελευταία μας ιδέα ήταν να έχουμε έναν κουμπαρά για τη Μέρα της Οικογένειας, και να προσθέτουμε σε αυτόν 10 ή 20€ κάθε βδομάδα. Στη συνέχεια, κάθε Μέρα της Οικογένειας, μπορούμε να αποφασίζουμε αν θα τα ξοδέψουμε εκείνο το Σαββατοκύριακο ή θα τα αφήσουμε να μαζευτεί ένα καλύτερο ποσό για ένα μεγαλύτερο γεγονός.

Παρακάτω είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μας αρέσει να κάνουμε τη Μέρα της Οικογένειας:

 • Επιτραπέζια παιχνίδια: μας αρέσει να παίζουμε Risk, Uno, Bingo και άλλα τέτοια.
 • Σπορ: βγαίνουμε έξω και παίζουμε παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο, βόλλευ, ρακέτες.
 • Βιβλιοπωλείο: μας αρέσει να πηγαίνουμε στο τοπικό βιβλιοπωλείο που έχει βιβλία από δεύτερο χέρι.
 • Εστιατόρια: πηγαίνουμε σε διαφορετικό εστιατόριο κάθε φορά, και δοκιμάζουμε όλο κάτι νέο, αντί να πηγαίνουμε συνέχεια στα ίδια και τα ίδια.
 • Βραδιά για ταινία: μας αρέσει να νοικιάζουμε ένα dvd και να τρώμε βραδινό καθώς βλέπουμε την ταινία όλοι μαζί στο σαλόνι.
 • Δείπνο στο ηλιοβασίλεμα: πακετάρουμε από το σπίτι ή αγοράζουμε κάτι για δείπνο και πάμε στην παραλία να δούμε το ηλιοβασίλεμα.
 • Σινεμά ή θέατρο: πηγαίνουμε επίσης σινεμά ή θέατρο, αλλά όχι και τόσο συχνά. Συνήθως αποφεύγουμε αυτή την επιλογή γιατί κοστίζει πολύ και παράλληλα το μωρό, δεν μπορεί να κάθεται ακίνητο.
 • Υδάτινο πάρκο: αυτή είναι η πιο ακριβή επιλογή, αλλά και πολύ αγαπημένη. Περνάμε όλη μέρα στο υδάτινο πάρκο και τις νεροτσουλήθρες, και γυρνάμε σπίτι εξουθενωμένοι.

Ότι κι αν κάνετε την Ημέρα της Οικογένειας, θα ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙΤΕ με την ιδέα. Δοκιμάστε το!