Η φιλοσοφία του να κρατάς θετική στάση, ακόμα κι όταν κάποιος σου επιτίθεται, έχει εφαρμογή σε όλα τα πράγματα στη ζωή. Προσπαθώ να το χρησιμοποιώ στα καθημερινά μου πάρε δώσε με τον κόσμο. Κρατώντας μια θετική στάση, αποφεύγεις να φορτωθείς με αρνητικά συναισθήματα. Και παράλληλα πολλές φορές κερδίζεις τους ανθρώπους γύρω σου.

Αν και δεν το πετυχαίνω πάντα (θυμώνω και νευριάζω όπως όλοι κάποιες φορές), προσπαθώ να κρατώ θετική στάση όσο το δυνατόν περισσότερο. Και ξέρεις τι? Είναι εξάσκηση. Όσο περισσότερο το προσπαθείς, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Πιο ήρεμος και πιο ευτυχισμένος.

Πώς μπορείς να μένεις ατάραχος λοιπόν? Να οι προτάσεις μου:

  • Μάθε να αποκόπτεις τον εαυτό σου και να γίνεσαι παρατηρητής. Δοκίμασε αυτή την άσκηση: φαντάσου τον εαυτό σου να βγαίνει από το σώμα σου και να πηγαίνει να κάθεται κάπου πιο πέρα, να βλέπει εσένα και όσους είναι γύρω σου. Δεν εμπλέκεσαι στην κατάσταση, είσαι ένας παρατηρητής. Σαν παρατηρητής, δε νευριάζεις, ούτε θυμώνεις, και γενικά δεν εμπλέκεσαι συναισθηματικά… απλά παρατηρείς, χωρίς να κρίνεις. Αυτή η άσκηση μπορεί να σε βγάλει από την ένταση της στιγμής και να μπορείς να δεις τα πράγματα από άλλη προοπτική. Αν το καλοσκεφτείς, όταν περνάει η ώρα μετά από έναν καυγά, μπορείς να δεις πιο ήρεμα τι συνέβη, και πολλές φορές αναθεωρείς τη στάση σου. Με την παραπάνω άσκηση λοιπόν, κοιτάς πώς μπορείς να αποφύγεις τις συγκρούσεις.
  • Πάρε βαθιές ανάσες. Αν βλέπεις ότι πας να νευριάσεις με κάποιο θέμα, κάνε πίσω και πάρε μια βαθιά ανάσα. Πολλές φορές είναι καλύτερα να μην απαντάς όταν είσαι σε τέτοια κατάσταση – μπορεί να το μετανιώσεις αργότερα. Υπάρχουν φορές που θα αφήσω κάποιο μήνυμα ή email χωρίς να το απαντήσω, και θα γυρίσω να το κάνω αργότερα, αν βλέπω ότι πάει να με εκνευρίσει ή κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει και όταν μπαίνεις σε μια διαφωνία με κάποιον που έχεις μπροστά σου εκείνη την ώρα – πες ότι χρειάζεσαι δυο λεπτά, πάρε λίγο καθαρό αέρα, και προσπάθησε να δεις την κατάσταση σαν παρατηρητής. Τις περισσότερες φορές θα δεις ότι γυρνάς με μια τελείως διαφορετική προσέγγιση.
  • Δοκίμασε το διαλογισμό. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δε θα αναλύσω τώρα εδώ, αλλά ακόμα και ο πιο απλός διαλογισμός, έστω και για λίγο, μπορεί να σου φέρει ηρεμία και την ικανότητα να δεις τα πράγματα με άλλη προοπτική.
  • Σκέψου το τεφλόν. Σκέψου ότι είσαι εξοπλισμένος με αυτό το αντικολλητικό υλικό που φτιάχνονται τα τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη. Άσε τα πράγματα να κυλούν πάνω σου και να πέφτουν κάτω. Κατάλαβε ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που είναι νευριασμένοι ή αγενείς ή που έχουν μια άσχημη μέρα. Τα προβλήματα τους δε χρειάζεται να είναι και δικά σου. Αν γίνονται κακοί, δε χρειάζεται να γίνεις κακός κι εσύ. Άφησε τα νεύρα τους, τα σχόλια τους, την κακία τους, να κυλήσουν πάνω σου όπως κυλάει το νερό όταν κάνεις ντους. Αν μπορέσεις να τα αφήσεις να κυλήσουν από πάνω σου, και να τα αγνοήσεις, και να χαμογελάσεις, πολλές φορές τα πράγματα θα είναι καλύτερα στη συνέχεια.
  • Προσπάθησε να καταλάβεις. Αν κάποιος σου λέει κάτι κακό, αντί να το παίρνεις σαν προσωπική προσβολή, κατάλαβε ότι δεν είσαι απαραίτητα το κέντρο του κόσμου γι’ αυτό τον άνθρωπο – συνήθως τα κακά σχόλια προέρχονται από το ότι ξεκίνησε στραβά η μέρα του, ή από προβλήματα στο σπίτι ή στο γάμο του, ή μπορεί να μην κατανοεί πολύ καλά το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντα υπάρχει ένας λόγος για το θυμό και την αγένεια – και αν μπορείς να το καταλάβεις, είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείς.

Γίνε το καλό παράδειγμα. Κρατώντας θετική στάση απέναντι στους άλλους, κάποιοι θα εμπνευστούν, και θα σε μιμηθούν. Μπορεί όχι εκείνοι που πήγαν να τσακωθούν μαζί σου, μπορεί όμως και ναι. Κάπως έτσι προχωρούν οι καλές πρακτικές.

Δείτε επίσης:
•    Συμβουλή ευτυχίας: Χαμογέλασε σε έναν άγνωστο
•    Τα 3 μυστικά για την ευτυχία
•    Οι μέρες σου είναι τρελαμένες? Πάρε τον έλεγχο.
•    Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου… για να ευχαριστηθείς τη ζωή