Πώς τα καταφέρνουμε… Έχουμε βάλει στη ζωή μας ένα σωρό συσκευές που μας εξοικονομούν χρόνο, και τελικά καταλήγουμε να δουλεύουμε όλο και περισσότερο. Είτε είναι συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι για να κάνουμε κάτι πιο γρήγορα (φούρνος μικροκυμάτων, βραστήρας, πλυντήριο πιάτων), είτε στη δουλειά (excel, email, Internet κτλ), δε φαίνεται να καταφέρνουμε τελικά αυτό τον κερδισμένο χρόνο να τον εκμεταλλευόμαστε για εμάς τους ίδιους.
Ας ξαναπάρουμε το χρόνο στα χέρια μας και ας αποφασίσουμε να δουλεύουμε λιγότερο από σήμερα και πέρα.
Για κάποιους μπορεί η σωτηρία να είναι το #10. Ας δούμε όμως τα πρώτα 9 πριν βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα. Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή:
- Μείωσε τις ώρες δουλειάς. Δώσε στον εαυτό σου ένα ορισμένο διάστημα που θα δουλεύει κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα, και μείνε σε αυτό. Θα δεις ότι θα δουλεύεις πιο παραγωγικά μέσα σε αυτό το διάστημα, γιατί απλά θα πρέπει να τελειώσεις ότι έχεις να κάνεις γρηγορότερα. Κάτι που θα σε βοηθήσει να τηρείς τις καινούριες ώρες, είναι να κανονίζεις κάποιο ραντεβού κανένα μισάωρο απ’ την ώρα που σχολάς. Έτσι, αν πεις στον εαυτό σου ότι οπωσδήποτε θα φύγεις στις 5 μμ, κανόνισε ένα ραντεβού στις 5.30 μμ και κοίτα να φύγεις στην ώρα σου για να το προλάβεις. Ραντεβού με γιατρό, κομμωτήριο, ή οτιδήποτε άλλο, ή απλά να συναντήσεις φίλους ή σύζυγο και παιδιά να κάνετε κάτι όλοι μαζί – ο σκοπός είναι να φύγεις από τη δουλειά στην ώρα σου. Ακόμα καλύτερα: μείωσε τη βδομάδα σου σε 4 εργάσιμες μέρες, αν σου επιτρέπεται. Θα δεις ότι σε αυτό το διάστημα θα μπορείς να κάνεις ότι χρειάζεται.
- Δούλεψε απ’ το σπίτι. Όλο και περισσότερος κόσμος βρίσκει τρόπους γι΄αυτό – είτε κάνει μέρος της κανονικής του δουλειάς από τον υπολογιστή στο σπίτι, είτε βρίσκει μια καινούρια καριέρα που δεν απαιτεί να πηγαίνει στο γραφείο. Το τελευταίο είναι και ένας από τους στόχους της ζωής μου. Σκέψου το πάντως, ακόμα και για τη δουλειά που βρίσκεσαι τώρα. Κάνε μια πρόταση στο αφεντικό σου, εξηγώντας πως δουλεύοντας από το σπίτι θα είσαι πιο παραγωγικός και θα γλιτώσει και κάποια χρήματα από την εταιρία. Ή σκέψου άλλες δουλειές, πιο ευέλικτες. Αυτό το βήμα από μόνο του δεν πρόκειται να σου μειώσει τις ώρες δουλειάς, γιατί μπορεί να καταλήξεις να δουλεύεις ακόμα περισσότερο. Πρέπει να το συνδυάσεις με το βήμα 1 παραπάνω – βάλε όριο στις ώρες που δουλεύεις στο σπίτι και στρίμωξε τον εαυτό σου μέσα σ’ αυτές τις ώρες, για να έχει αποτέλεσμα.
- Τσέκαρε τα emails ή το RSS σου σε συγκεκριμένα διαστήματα. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι διαθέσιμος στους πάντες κάθε λεπτό της μέρας. Όρισε διαστήματα που θα τσεκάρεις και θα απαντάς τα emails σου, ή θα διαβάζεις το google reader σου, και τήρησε τα. Πραγματικά, δε χρειάζεται να είσαι συνδεδεμένος όλη την ώρα – αν το σκεφτείς, κάπως επιβίωνε ο κόσμος και χωρίς το email παλιότερα. Αν είναι κάτι επείγον, μπορούν να σε πάρουν τηλέφωνο και να σε ειδοποιήσουν. Ένα από τα πιο αντιπαραγωγικά πράγματα που έκανα όταν ήμουν στο γραφείο, ήταν ότι είχα το email μου ανοιχτό συνεχώς (μαζί με άλλα 10-12 προγράμματα που μπορεί να είχα παράληλλα ανοιχτά) και πάντα, μα πάντα όμως, κάποιο email κατάφερνε να μου τραβήξει την προσοχή. Δεν μπορείς να δουλέψεις έτσι. Κατέληγα να είμαι στο γραφείο ατέλειωτες ώρες. Έτσι είναι όμως, παθαίνεις και μαθαίνεις! Πάρε αυτό το χρόνο που θα κερδίσεις απαντώντας μαζεμένα τα emails σου, και χρησιμοποίησε το για να μειώσεις τις ώρες που δουλεύεις, όπως στο βήμα 1. Επίσης, τώρα που δε διακόπτεις συνεχώς αυτό που κάνεις, επικεντρώσου, όπως στο βήμα 4 παρακάτω.
- Επικεντρώσου. Αν θέλεις να δουλεύεις λιγότερο, τότε γίνε καλύτερος στο να τελειώνεις τις δουλειές σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να κάνεις όλες τις δουλειές μαζί και να επικεντρωθείς στη δουλειά που έχεις μπροστά σου. Κλείσε όλα όσα σου αποσπούν την προσοχή, διώξε τα περιττά πράγματα απ’ το γραφείο σου που επίσης σε αποσπούν, και επικεντρώσου σε μια δουλειά. Πέσε με τα μούτρα σε αυτή τη μια δουλειά. Αυτό θα σε κάνει πιο παραγωγικό – θα μπορείς να κάνεις περισσότερα πράγματα σε αυτό το μικρότερο διάστημα που έχεις ορίσει στον εαυτό σου, αντί να διακόπτεις συνεχώς και να πηγαίνεις από τη μια δουλειά στην άλλη.
- Βάλε το χρόνο σου σε κουτάκια. Ο νόμος του Πάρκινσον λέει ότι μια δουλειά θα επεκταθεί σε όλο το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας για να την ολοκληρώσουμε. Ισχύει! Γι΄αυτό δώσε στον εαυτό σου ένα περιορισμένο διάστημα για να ολοκληρώσεις μια δουλειά, και θα το κάνεις. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά πιάνει. Δώσε στον εαυτό σου 30 λεπτά ή μια ώρα για να κάνει κάτι. Αν η δουλειά που έχεις να κάνεις χρειάζεται πολύ παραπάνω από μια ώρα, σπάστη σε μικρότερα tasks, και βάλε το χρόνο σου σε κουτάκια για καθένα task χωριστά.
- Κάνε τις μεγάλες δουλειές που θα σου φέρουν και μεγάλα αποτελέσματα. Από όλη σου τη λίστα με τις δουλειές που έχεις να κάνεις, ποια είναι η πιο σημαντική? Πάντως όχι αυτή που θα σου φάει τον περισσότερο χρόνο, ούτε αυτή που αποφεύγεις σαν το διάολο. Η πιο σημαντική σου δουλειά είναι αυτή που θα σου φέρει τα μεγαλύτερα αποτελέσματα, όπως αυτό μετριέται στη δουλειά που κάνεις. Για κάποιον που επαγγελματικά γράφει άρθρα, για παράδειγμα, είναι το άρθρο που θα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση για το μικρότερο δυνατό χρόνο που χρειάστηκε να το γράψει. Για έναν προγραμματιστή, μπορεί να είναι το πρόγραμμα που θα φτιάξει και θα κατεβάσουν ένα εκατομμύριο άτομα, αυτό που θα τον κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά δουλειές που φορτώνουν το πρόγραμμα μας. Επικεντρώσου στις επίμαχες δουλειές που έχουν τη μεγαλύτερη αξία για σένα.
- Ανάθεσε σε άλλους τα υπόλοιπα. Αν ένα project δεν έχει ιδιαίτερη αξία για σένα, κοίτα πώς μπορείς να το αποφύγεις. Αν τρέχεις τη δική σου δουλειά, βρες εκείνες τις επαναλαμβανόμενες δουλειές που πρέπει να γίνουν και δεν αξίζει να χαλάσεις το χρόνο σου, και πάρε κάποιον άλλο να σου τις κάνει με λιγότερα. Αν είναι κάτι που δεν χρειάζεται πραγματικά να γίνει, βγάλτο από τη λίστα σου. Με το χρόνο σου να είσαι αλύπητος – δε χρειάζεται να ξοδεύεις ένα εκατομμύριο ώρες δουλεύοντας.
- Μείωσε τις υποχρεώσεις σου. Πιθανότατα έχεις πάρα πολλά που περνάνε απ’ τα χέρια σου. Αν επεξεργαστείς τις υποχρεώσεις σου, μπορείς να μειώσεις τον όγκο που έχεις να διαχειριστείς, μειώνοντας και όλο εκείνο το χρόνο που χρειαζόσουν για να τις κάνεις.
- Κλείσε τον υπολογιστή. Η μεγαλύτερη εφεύρεση διάσπασης προσοχής! Το ξέρω ότι μπορεί να σου είναι απαραίτητος στη δουλειά. Αλλά αν θέσεις όρια για το πόσο κάθεσαι στον υπολογιστή, και τον κλείσεις για την υπόλοιπη ώρα, θα δεις ότι μέσα σε αυτό το περιθώριο μπορείς να κάνεις όλα όσα χρειάζεται. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι όλη την ώρα μπροστά στον υπολογιστή, γιατί έτσι δε θα τελειώσεις ποτέ. Πάντα υπάρχει κάτι ακόμα να κάνεις, ή κάτι επίσης ενδιαφέρον να διαβάσεις.
- Άλλαξε δουλειά. Η τωρινή σου δουλειά δε σου δίνει την ευελιξία να εφαρμόσεις αυτές τις συμβουλές? Τότε άρχισε να ψάχνεις για καινούρια δουλειά. Πριν πέσετε να με φάτε, σκεφτείτε ότι με αυτή τη δουλειά μπορεί να πορεύεστε μέχρι να βγείτε στη σύνταξη. Αντέχετε? Προσωπικά, από μια στιγμή κι έπειτα, δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω μια δουλειά απλά συμβατικά για τόσα πολλά χρόνια. Κάπως έτσι αποφάσισα να κυνηγήσω αυτό που μου αρέσει, και καλά να ‘μαστε, θα το παλέψω μέχρι να το πετύχω. Το συνιστώ με όλη μου την καρδιά! Σκέψου το. Ψάξε στο Internet. Αν έχεις κάποιες δεξιότητες (και μπορεί να έχεις περισσότερες δεξιότητες από αυτές που νομίζεις ότι έχεις, αν κάτσεις και το σκεφτείς λίγο καλύτερα), μπορείς να τις ρίξεις στην αγορά και να βρεις μια δουλειά που ταιριάζει στα θέλω σου. Να έχεις αυτοπεποίθηση για τις ικανότητες σου. Αν στην παρούσα φάση δεν έχεις τις δεξιότητες που χρειάζονται, άρχισε να τις μαθαίνεις παράλληλα με τη δουλειά που κάνεις τώρα. Σημαντικό: μην αφήσεις τη δουλειά σου αν δε βρεις πρώτα την επόμενη.
Δες και αυτά τα δυο άρθρα που πιστεύω θα σε βοηθήσουν:
Ο σύντομος αλλά αποτελεσματικός οδηγός για να βρεις το πάθος σου
Δεν μπορείς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου? Δημιούργησε την!
Ξαναπάρε λοιπόν το χρόνο στα χέρια σου και να δεις που ξαφνικά θα έχεις και χρόνο για να σκεφτείς και να δουλέψεις τους στόχους της ζωής σου, χρόνο να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις, να περάσεις όμορφα με οικογένεια και φίλους, να διαβάσεις, να μάθεις κάτι καινούριο, να κάνεις ένα χόμπι που ήθελες καιρό. Θα είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που αποφάσισες να κάνεις!
Δείτε επίσης:
- Πρώτα τις μεγάλες πέτρες: διπλασίασε την παραγωγικότητα σου
- Οι μέρες σου είναι τρελαμένες? Πάρε τον έλεγχο.
- Το αγαπημένο μου τρικ για την αναβλητικότητα: 30-10
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου
- Ανάπτυξε συνήθειες καθαρού σπιτιού, μία τη φορά
- Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου… για να ευχαριστηθείς τη ζωή
- Μυαλό Ζεν: Πώς να ξεκαθαρίσεις τη σαβούρα
- Στόχοι που πρέπει να πετύχεις ο κόσμος να χαλάσει!
- Όρισε το Πιο Σημαντικό Πράγμα της ημέρας (ΠΣΠ)
Leave A Comment