Δες το Μέρος 1ογια την εισαγωγή σε αυτή τη σειρά.

Στο Μέρος 1ο για το πώς είναι να μεγαλώνεις έξι παιδιά, μίλησα για το κομμάτι των οικονομικών. Αυτό είναι απλά ένα μέρος της μάχης. Πολλά από αυτά που κάνουν δύσκολο το να μεγαλώνεις τόσα πολλά παιδιά, είναι η λεπτομερής οργάνωση και η εφαρμογή ενός σχεδίου για τα πάντα. Από το ποδόσφαιρο ως τη χορωδία, από τις συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων με τους δασκάλους ως τα πάρτυ γενεθλίων… διάβολε, ακόμη και το να τα ετοιμάσεις το πρωί είναι μία άσκηση προγραμματισμού και εφαρμογής ενός σχεδίου.

Ποια είναι η λύση μου? Δεν έχω απλές απαντήσεις, αλλά μπορώ να μοιραστώ τι έχει βοηθήσει εμένα και τη γυναίκα μου να μην φτάνουμε στην τρέλα.

 

Οργανώνοντας και προγραμματίζοντας έξι παιδιά

  • Ένα και μοναδικό ημερολόγιο, που ενώνει όλα τα άλλα. Η γυναίκα μου κι εγώ παλιότερα κρατούσαμε ξεχωριστά ημερολόγια, μαζί με διάφορα ημερολόγια για το σχολείο, για τα σπορ, ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις από το σχολείο, και άλλα τέτοια. Η πλαϊνή πλευρά του ψυγείου μας ήταν καλυμμένη με αυτά τα προγράμματα, και το να θυμάσαι τα πάντα, ήταν μία πρόκληση. Τώρα τα βάζουμε όλα σε ένα ημερολόγιο, το Google Calendar. Έχουμε και ξεχωριστά υπο-ημερολόγια για τη δουλειά μου, τα θέματά μου, τα θέματα της γυναίκας μου, τα παιδιά, και την προπόνησή μου, αλλά φαίνονται όλα και σε ένα ημερολόγιο. Τώρα, κάθε φορά που παίρνουμε το πρόγραμμα του σχολείου ή το πρόγραμμα από τα σπορ των παιδιών ή κάποια ανακοίνωση για κάτι στο σχολείο, το βάζουμε γρήγορα στο Google Calendar. Το ίδιο και με τα ραντεβού της δουλειάς, τις συναντήσεις, τα μαθήματα και άλλα τέτοια. Τώρα μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο ημερολόγιο, από τη δουλειά ή το σπίτι, και να δούμε τι υπάρχει εκείνη την ημέρα ή την επόμενη.
  • Μαθαίνεις τα παιδιά να είναι αυτάρκεις. Σίγουρα είναι ευκολότερο και γρηγορότερο να τα κάνεις μπάνιο και να τα ντύσεις εσύ ο ίδιος, από το να τα παρακολουθείς να κάνουν τις δουλειές αυτές πολύ πιο αργά, και ίσως όχι τόσο ικανά όσο θα τις έκανες εσύ. Αλλά δοκίμασέ το αυτό με έξι παιδιά. Θα τρελαθείς. Το θέμα είναι να τα μάθεις να κάνουν πράγματα μόνα τους. Παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο στην αρχή, αλλά μέσα σε ένα μήνα, η προσπάθεια αυτή θα σε ξεπληρώσει και με το παραπάνω. Τώρα, τα παιδιά μας όχι μόνο μπορούν να κάνουν μπάνιο και να ντύνονται μόνα τους (και να διαλέγουν τα ρούχα που θα βάλουν), αλλά και να τρώνε μόνα τους το πρωινό τους, να καθαρίζουν τα δωμάτιά τους, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να χτενίζουν τα μαλλιά τους, να ετοιμάζουν τα πράγματά τους, να πλένουν τα δικά τους πιάτα (ε, όχι και τα έξι, αλλά τα τέσσερα μεγαλύτερα τα πλένουν). Το μόνο πράγμα που κάνω το πρωί είναι να φτιάξω τα γεύματά τους για το μεσημέρι, και η γυναίκα μου να σιδερώσει τα ρούχα τους. Η μεγαλύτερη κόρη μου που είναι 13, μπορεί και σιδερώνει, και έχει μάθει να βοηθάει με τα μωρά και τις δουλειές του σπιτιού. Μπορούν επίσης όλα τους να κάνουν και κάποιες δουλειές του σπιτιού, όπως ξεσκόνισμα και σφουγγάρισμα.
  • Προγραμματίζεις αρκετό χρόνο για να ετοιμαστείτε όλοι. Παλιότερα θεωρούσαμε ότι μία ώρα για να ετοιμαστούμε, ήταν αρκετή. Και όταν γεννήθηκαν και τα δύο μωρά μας, ήμασταν αργοπορημένοι στα πάντα. Τώρα, υπολογίζουμε πάνω από δύο ώρες για να ετοιμαστούμε. Ενώ θα μπορούσαμε ίσως να ετοιμαστούμε και σε μία ώρα, τώρα ο χρόνος προετοιμασίας μας είναι πολύ πιο χαλαρός. Και είμαστε περισσότερο στην ώρα μας, απ’ ότι πριν. Συνήθως.
  • Κάνεις ένα εβδομαδιαίο μενού για το βραδινό φαγητό. Ναι, δεν πρόκειται για νέα συμβουλή, αλλά είναι πολύ χρήσιμη. Προγραμματίζουμε τι θα φάμε για βράδυ μέσα στην εβδομάδα – όπου τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις δικές τους προτάσεις – και πηγαίνουμε για ψώνια με αυτό το μενού στα χέρια, και μία λίστα με τα υλικά που θα χρειαστούμε. Έτσι, είναι πιο εύκολα τα πράγματα όταν φτάνει η ώρα του βραδινού – δεν έχουμε να πάρουμε αποφάσεις εκείνη την ώρα… απλά βγάζουμε τα υλικά που χρειαζόμαστε και τα μαγειρεύουμε.
  • Σχεδιάζεις κάτι εύκολο για το βραδινό. Οτιδήποτε κάνει πολύ ώρα να ετοιμαστεί είναι μεγάλος μπελάς. Σπαγγέτι, τσίλι, τάκος, ψητό κοτόπουλο (στην υγιεινή του έκδοση το καθένα) είναι σταθερά στο μενού μας.
  • Συγκεντρώνεις τον εξοπλισμό σου δίπλα στην πόρτα. Το να έχεις μία λίστα για τον εξοπλισμό του ποδοσφαίρου, ή για άλλες τέτοιες δραστηριότητες, είναι καλή ιδέα. Όταν προετοιμάζεσαι για μια δραστηριότητα, άρχισε να συγκεντρώνεις όλα τα πράγματά σου δίπλα στην πόρτα και βεβαιώσου ότι έχεις τα πάντα, έτσι ώστε να μην ξεχαστεί κάτι. Είναι σπαστικό να ξεχάσεις τα παπούτσια ή τις δέστρες, και να πρέπει να γυρίσεις με το αυτοκίνητο να τα πάρεις.
  • Έχεις μαζί σου μία τσάντα με έξτρα ρούχα. Έχουμε ένα μικρό σάκο στο αυτοκίνητο, με μερικές αλλαξιές ρούχα και εσώρουχα για κάθε παιδί. Όταν έχουμε κανένα ατύχημα, ή κάποια από τα παιδιά θέλουν να περάσουν το βράδυ στους παππούδες τους, αυτός ο σάκος είναι πολύ χρήσιμος.
  • Κάνεις μία συγκέντρωση με όλη την οικογένεια. Θα γράψω περισσότερα γι’ αυτό μια επόμενη φορά, πάντως είναι καλή ιδέα να μαζεύεστε όλη η οικογένεια μία φορά την εβδομάδα, και να συζητάτε οποιαδήποτε θέματα απασχολούν τα μέλη της οικογένειας. Αυτή η επικοινωνία είναι το κλειδί για να έχεις μία ευτυχισμένη οικογένεια.
  • Καλό είναι να τρώτε όλοι μαζί. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό κάθε μέρα, αλλά προσπαθούμε να καθόμαστε όλη η οικογένεια μαζί στο βραδυνό. Είναι μία καλή ώρα για να συζητάμε και το πώς πέρασε ο καθένας από εμάς τη μέρα του.
  • Έχεις ένα κουτί για όλα τα εισερχόμενα, και συχνά το ξεκαθαρίζεις. Όλα τα χαρτιά, γράμματα, φυλλάδια, προγράμματα, χαρτιά του σχολείου, οι λογαριασμοί και άλλα τέτοια μπαίνουν κατευθείαν στο κουτί των εισερχομένων μας. Το κουτί αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίζεται κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες – ξεκαθάρισε ένα ένα τα πράγματα που έχεις βάλει μέσα, παίρνοντας μία απόφαση, κάνοντας ό,τι πρέπει να κάνεις, αρχειοθετώντας ή πετώντας κάθε πράγμα αμέσως. Μην το αναβάλλεις, γιατί θα μαζευτεί ολόκληρος σωρός.
  • Μαθαίνεις στα παιδιά ότι τα πάντα έχουν μία θέση. Κάθε πράγμα στο σπίτι σου θα πρέπει να έχει ένα “σπίτι”, τη δική του θέση δηλαδή. Μάθε στα παιδιά που είναι αυτή η θέση, για να συνηθίζουν να βάζουν καθετί στη θέση του.  Δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ τέλεια, αλλά όσο περισσότερο το κάνουν, τόσο λιγότερα πράγματα χάνονται. Επίσης, εφαρμόζοντας το σύστημα που βάζεις κάθε πράγμα στη θέση του και καθαρίζεις στη στιγμή, το σπίτι μένει σχετικά καθαρό όλη την ώρα.
  • Ξεκαθαρίζεις τη σαβούρα συχνά. Ξεφορτώσου τη σαβούρα που γεμίζει τις ντουλάπες σου, το σπίτι, το γκαράζ. Όρισε κάποιες μέρες για το ξεκαθάρισμα αυτό. Μάθε στα παιδιά να δίνουν παιχνίδια και ρούχα τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης, είναι καλή ιδέα να ξεκαθαρίζετε τα παλιά παιχνίδια κάθε φορά που παίρνουν καινούρια, στα γενέθλιά τους και ειδικά τα Χριστούγεννα.

Δες επίσης: