Τον Μάρτιο του 2006, η γυναίκα μου γέννησε ένα όμορφο κοριτσάκι, τη Noelle Cayce. Είναι το έκτο μας παιδί, και μέσα σε λίγα χρόνια, το σπίτι μας ξαφνικά έγινε πολύ γεμάτο.

Ας δούμε πως φτάσαμε στο έκτο, με δύο λόγια: η γυναίκα μου κι εγώ είμαστε μαζί από το 2000. Και οι δύο μας είχαμε από δύο παιδιά ο καθένας από τις προηγούμενες σχέσεις μας, και αφού παντρευτήκαμε το 2003, αποκτήσαμε ένα γιο το 2004, τον Seth Isaiah, και τη Noelle το 2006. Από εκεί που είχαμε ο καθένας μας δύο παιδιά, πήγαμε στα έξι μέσα σε τρία χρόνια.

Το να μεγαλώνεις τόσα πολλά παιδιά είναι φυσικά μία πρόκληση, και μάλιστα σε πολλούς τομείς: στα οικονομικά, τον προγραμματισμό, την οργάνωση, τα χρονοδιαγράμματα. Είναι επίσης και μεγάλη ευλογία, και έχω σκοπό να γράψω μία σειρά από άρθρα για το πώς είναι να μεγαλώνεις τόσα πολλά παιδιά, στα οποία θα υπάρχουν και κάποιες από τις καλύτερες συμβουλές μου σαν γονιός. Αυτό το άρθρο είναι το πρώτο, και έχει να κάνει με τα οικονομικά.

 

Η οικονομική πλευρά του να μεγαλώνεις έξι παιδιά

Το 2004 που γεννήθηκε ο γιος μου, η γυναίκα μου κι εγώ αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερα να καθίσει στο σπίτι για να τον φροντίσει. Όταν γεννήθηκε η κόρη μου το 2006, αποφασίσαμε ότι καλό ήταν να συνεχίσει να κάθεται στο σπίτι. Ήταν μία σημαντική απόφαση, και είμαστε και οι δύο πολύ ευχαριστημένοι που την πήραμε. Είναι μακράν η πιο κατάλληλη για να φροντίσει τα δύο μωρά μας το καλύτερο δυνατόν. Είχε τη δυνατότητα να τα θηλάσει και να κάνει όλα αυτά τα πράγματα που μόνο μία μαμά μπορεί να κάνει.

Φυσικά, είναι επίσης πιο δύσκολο για εμάς οικονομικά, αλλά αξίζει τις θυσίες, κατά τη γνώμη μου. Έχουμε κόψει διάφορα έξοδα, για να είμαστε σε θέση να ζούμε με το δικό μου μισθό, και η απόφαση αυτή μας έχει αναγκάσει να είμαστε ολιγαρκείς. Βασικά, έπρεπε να παλέψουμε σκληρά για κάποιο διάστημα, αλλά στη συνέχεια αρχίσαμε σιγά σιγά να παίρνουμε τα πάνω μας.

Παράλληλα, δουλεύω και σαν συγγραφέας, για να φέρνω ένα έξτρα εισόδημα στο σπίτι, πέρα από τον κανονικό μου μισθό.

Παρακάτω είναι οι τρόποι-κλειδιά για να μπορέσεις να επιβιώσεις με έξι παιδιά, όταν δουλεύει μόνο ο ένας από τους δυο συντρόφους:

  • Είσαι ολιγαρκής. Το να ζεις με ένα μισθό (συν τις απολαβές από ένα ελεύθερο επάγγελμα, που για μένα είναι το γράψιμο) απαιτεί θυσίες. Σημαίνει ότι δεν μπορείς να τρως πολλές φορές έξω, ούτε να πηγαίνεις συχνά σινεμά. Έχουμε μόνο ένα αυτοκίνητο. Κόψαμε την καλωδιακή τηλεόραση. Μετά από κάποιο διάστημα γίνεται τρόπος ζωής, αλλά είναι δύσκολο στην αρχή, αδιαμφισβήτητα.
  • Αυξάνεις το εισόδημα σου. Ενώ μπορεί να έχεις μόνο ένα μισθό, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να βγάλεις χρήματα παράλληλα, είτε δουλεύοντας κι αλλού με μερική απασχόληση, είτε κάνοντας κι ένα ελεύθερο επάγγελμα, είτε πουλώντας προϊόντα της Avon ή όποιας άλλης εταιρίας δουλεύει με αυτό τον τρόπο, είτε κρατώντας κάποιο παιδάκι. Οποιοδήποτε έξτρα εισόδημα θα βοηθήσει πολύ.
  • Ξεπληρώνεις τα χρέη, και αποφεύγεις να ξαναχρεωθείς. Είχαμε ένα μικρό πρόβλημα με τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί, ειδικά όταν δεν βγάζαμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Αλλά τροποποιήσαμε κάποια πράγματα, ακυρώσαμε την πιστωτική μας κάρτα, και τώρα ξεπληρώνουμε σιγά σιγά τους λογαριασμούς μας, έναν έναν. Όταν τελειώσουμε, θα μπορούμε να αποταμιεύσουμε αυτά τα έξτρα χρήματα.
  • Χτίζεις ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης. Είναι δύσκολο, αλλά είναι ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ το να αποταμιεύεις χρήματα κάθε φορά που πληρώνεσαι, ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το ποσό. Αν δεν ξέρεις πώς μπορείς να το κάνεις αυτό, κόψε κάποια μικροέξοδα, ψαλίδισε κάποια άλλα, ακύρωσε την καλωδιακή ή την συνδρομή σου στο γυμναστήριο ή κάτι τέλος πάντων. Βρες έναν τρόπο να αποταμιεύεις. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των οικονομικών σου – ειδικά το σημείο που χτίζεις ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης. Θα πρέπει να το φτάσεις τουλάχιστον μέχρι 1000€, γιατί ανά πάσα στιγμή, το αυτοκίνητό σου μπορεί να χαλάσει, ή το παιδί σου μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, ή μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη έκτακτη ανάγκη και να σε αφήσει όχι μόνο χωρίς να έχεις τα απαραίτητα χρήματα, αλλά και να προσπαθείς να βρεις ποιους λογαριασμούς μπορείς να πληρώσεις αργότερα για να μπορέσεις να πληρώσεις την ανάγκη που προέκυψε. Αν έχεις οικονομίες, μπορείς να πληρώνεις αυτά τα έκτακτα χωρίς να επηρεάζεται ολόκληρος ο οικονομικός σου προϋπολογισμός.
  • Κάνεις έναν προϋπολογισμό. Ξέρω ότι για πολλούς ανθρώπους είναι φοβερό πράγμα, αλλά δε χρειάζεται να το κάνουμε δύσκολο. Απλά κάνε μία λίστα με τα τακτικά μηνιαία έξοδα (λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ενοίκιο, αυτοκίνητο, Internet, κινητό τηλέφωνο κτλ), διάφορα άλλα έξοδα (τρόφιμα, βενζίνη, φαγητό απ’ έξω κτλ) και έξοδα που μπορεί να μην έχεις κάθε μήνα, αλλά ξέρεις ότι θα προκύψουν κάποια στιγμή (σέρβις αυτοκινήτου, συντήρηση σπιτιού, δώρα, ιατρικές εξετάσεις κτλ, διά του 12, για να βρεις πόσο αναλογούν το μήνα). Κάνε και μία λίστα με τα εισοδήματά σου. Αυτά θα πρέπει να είναι περισσότερα από τα έξοδά σου. Αν όχι, ψαλίδισε κάποια έξοδα.
  • Αυτοματοποιείς τα οικονομικά σου. Όλοι οι λογαριασμοί μου πληρώνονται αυτόματα με πάγια εντολή. Τα μόνα πράγματα που δεν πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο είναι αυτά που χρειάζεται να πληρώσω με μετρητά, όπως η βενζίνη και τα τρόφιμα.
  • Το σύστημα με τους φακέλους. Για ό,τι δεν μπορείς να πληρώνεις αυτόματα με πάγια εντολή, βγάζε από την τράπεζα κάθε φορά που πληρώνεσαι τα χρήματα για αυτά τα έξοδα, και βάζε τα σε ξεχωριστούς φακέλους. Εγώ έχω τρεις: τρόφιμα, βενζίνη και άλλα έξοδα (φαγητό απ’ έξω, πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά για το σχολείο κτλ). Όταν τα χρήματα που είχες σε αυτό τον φάκελο τελειώσουν, δεν μπορείς να ξοδέψεις άλλα μέχρι την επόμενη φορά που θα πληρωθείς. Είναι ένας απλός τρόπος να παρακολουθείς πόσα χρήματα έχεις ακόμη, αντί να κάνεις εικασίες και να σηκώνεις περισσότερα χρήματα απ’ όσα πρέπει, ή να χρεώνεσαι.
  • Βρίσκεις τρόπους να περνάς καλά με τα παιδιά σου, χωρίς κόστος. Όσο κάνουμε θυσίες, τα παιδιά μας κάνουν κι εκείνα θυσίες. Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν μπορούμε να περνάμε καλά μαζί τους. Κάθε Κυριακή την περνάμε όλοι μαζί οικογενειακώς, και κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν πολύ, για παράδειγμα διαβάζουμε, βλέπουμε ταινίες (συνήθως νοικιάζουμε dvd, για φθηνότερα), πηγαίνουμε σε κάποιο πάρκο, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια, πηγαίνουμε στην παραλία, επισκεπτόμαστε συγγενείς μας, ή κάνουμε διάφορα άλλα δωρεάν ή φθηνά πράγματα. Η διασκέδαση δε χρειάζεται να κοστίζει πολύ.
  • Προγραμματίζεις για αργότερα. Αν ξέρεις ότι πλησιάζουν τα γενέθλια κάποιου, προγραμμάτισέ το, έτσι ώστε να μην παλεύεις να βρεις χρήματα για να αγοράσεις ένα δώρο. Το ίδιο και για τα έξοδα του σχολείου των παιδιών, όπως εκδρομές κτλ. Τα παιδιά μας επίσης κάνουν αθλήματα, άρα πρέπει να προγραμματίζουμε για στολές και διάφορα άλλα πράγματα που χρειάζονται. Σκέψου από πριν τι θα χρειαστείς, έτσι ώστε να μην είσαι άφραγκος όταν προκύψει αυτό το έξοδο.
  • Κερνάς την οικογένεια σου μία στο τόσο. Ενώ πολλά διασκεδαστικά πράγματα είναι δωρεάν, κάποιες φορές πρέπει να είσαι σπάταλος. Πήγαινε τα παιδιά στο σινεμά ή σε ένα εστιατόριο. Η αγαπημένη μας σπατάλη είναι να πηγαίνουμε σε ένα υδάτινο πάρκο με νεροτσουλήθρες. Πρόσφατα μας ήρθαν κάποιες έξτρα εκατοντάδες ευρώ, και αντί να είμαστε υπεύθυνοι και να ξεπληρώσουμε μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας ή να τα αποταμιεύσουμε, νοικιάσαμε ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο με υδάτινο πάρκο, και περάσαμε δύο τέλειες μέρες εκεί με τα παιδιά. Άλλη φορά θα τα κεράσουμε απλά ένα χωνάκι παγωτό ή κάτι τέτοιο.

 

Άλλα μέρη αυτής της σειράς: