Δύο εβδομάδες στο νησί και το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στο ξεκίνημα της νέας μας ζωής. Ακούγεται μεγαλειώδες, αλλά σάμπως δεν είναι? Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι μαθαίνεις ένα νέο μέρος, ψάχνεσαι για το που είναι ο φούρνος, το super market, ποιος μένει δίπλα σου.

Κάτι τέτοιες φορές αναρωτιέμαι, πώς να μην είναι βαρετό το να ξέρεις τα πάντα γύρω σου – να μην υπάρχει λίγο το αίσθημα της αναζήτησης.

Υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα εκεί έξω, κι εμείς δεν έχουμε δει ούτε το ένα εκατομμυριοστό, και πολύ λίγα λέω. Πως τα καταφέρνουμε – κολλάμε σε μία ρουτίνα και χάνουμε τόσα άλλα. Σκεφτείτε όμως ότι ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο. Τι είναι αυτό που αισθάνεστε ότι έχετε χάσει? Πραγματικά, σκεφτείτε το. Ποτέ δεν είναι αργά.

Το σπίτι που νοικιάσαμε είναι στην κοινότητα Παντοκράτορας, στον δήμο Λαγανά Ζακύνθου. Μαζί με άλλες 3 κατοικίες στο ίδιο οίκημα, είναι μέσα σε μία μεγάλη έκταση με ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, κυδωνιές, συκιές, βερικοκιές – όρεξη να έχεις να τρως δηλαδή. Έχει τον δικό του κήπο, πέρα από την έκταση με όλα τα παραπάνω, έχει και μια υπέροχη θέα σε ένα καταπράσινο βουνό, όπου ανάμεσα στα πολλά δέντρα, ξεχωρίζει ο οικισμός του Παντοκράτορα – το πάνω χωριό.

Είναι μόλις 1,5 χιλιόμετρο από την παραλία του Λαγανά, αλλά η βαβούρα του κόσμου (που σε τρομάζει λίγο από αυτά που βλέπεις στις ειδήσεις) δεν φτάνει ως εδώ. Εδώ ακούς τη φύση – κυρίως τον αέρα που περνά από το βουνό και σε αναζωογονεί σε χρόνο μηδέν. Σε εμπνέει, να κάνεις πράγματα ήρεμα, ευχάριστα.

Προσωπικά, με γεμίζει όρεξη να συνεχίσω το zenhabits.gr. Να γράφω για εσάς, αλλά και να βάλω σε εφαρμογή συμβουλές του Leo Babauta που με έχουν δελεάσει ιδιαίτερα.

Εδώ καταλαβαίνεις ότι δεν είμαστε τα μόνα όντα πάνω στη γη – γιατί πιστεύω ότι πραγματικά έτσι νομίζουμε. Υπάρχουν τόσα άλλα γύρω μας, πάνω, κάτω, που σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι είμαστε πολύ εγωιστές εμείς οι άνθρωποι. Κοιτάμε πως μπορούμε να απωθήσουμε ή ακόμη και να σκοτώσουμε οτιδήποτε θεωρούμε πως μας ενοχλεί. Και μπορεί να μη μας ενοχλεί πραγματικά. Γι΄αυτό κι έχουμε καταφέρει να φέρουμε το περιβάλλον στα όριά του.

Εδώ λοιπόν μαθαίνεις να είσαι μέρος του συνόλου. Όχι ο πανίσχυρος κατακτητής… Όπως και σε εμάς δεν αρέσει να κάνουν εισβολή άλλοι οργανισμοί στο σπίτι μας, έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε κι εμείς εισβολή στα δικά τους (σε λογικά πλαίσια μιλώντας).

Εδώ επίσης επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για συνολικά χαμηλότερο κόστος ζωής. Πληρώνουμε ενοίκιο 300€ για ένα ωραιότατο τριάρι, που δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να έχω πληρώνοντας αυτά τα χρήματα. Κι όμως, εδώ φαίνεται απόλυτα λογικό. Οι περισσότεροι γνωρίζετε τι σπίτι μπορεί να έχει κανείς στην Αθήνα με 300€, και σε τι περιοχή. Με λογικές τιμές φτιάξαμε και τον τιμοκατάλογο του εστιατορίου. Βλέποντας λοιπόν το ενοίκιο σου να είναι το μισό από αυτό που θα πλήρωνες για το ίδιο σπίτι στην πρωτεύουσα, κι επίσης ότι μπορείς να φας καλά σε προσιτές τιμές, χαίρεσαι που υπάρχει και άλλη διάσταση του χρήματος από αυτή που γνώριζες ως τώρα!

Ακόμη έχουμε 2-3 κούτες σε μια άκρη. Είπαμε σιγά σιγά, και όλα θα γίνουν. Παράλληλα με τις δουλειές στο σπίτι, κάνουμε και κάποιες δουλειές στο εστιατόριο, το οποίο υπολογίζουμε να ανοίξει σε καμιά βδομάδα. Ανυπομονώ! Αν δεν μπλέκονταν και τόσες δημόσιες υπηρεσίες για να πάρουμε την άδεια έναρξης του εστιατορίου, θα είχαμε ανοίξει. Αλλά είμαστε πια στην τελική ευθεία, άρα οι σκέψεις είναι και πάλι μόνο θετικές.

Η δουλειά στο εστιατόριο φέτος είμαι σίγουρη ότι θα είναι ευχάριστη. Είναι σε ένα πολύ καλό σημείο επάνω στην παραλία, με όμορφη θέα δεξιά και αριστερά στον κόλπο Λαγανά. Ιδίως κατά τις 7 το απόγευμα, η εικόνα που έχεις από την μία άκρη του κόλπου ως την άλλη είναι γεμάτη ηρεμία και ομορφιά. Γεμίζει το μάτι. Με αυτή τη θέα σίγουρα θα δουλεύω πιο ευχάριστα. Όσοι καταφέρετε τελικά να μας επισκεφθείτε, θα το διαπιστώσετε και κατ’ ιδίαν!

Όλα καλά μέχρι στιγμής λοιπόν. Δεν μπορούσα να μην συμπεριλάβω προσωπικά στοιχεία σε αυτό το άρθρο. Οι αλλαγές είναι πολλές και όμορφες. Εις το επανειδείν, και γρήγορα.

 

Δείτε επίσης: