Τα παιχνίδια δεν είναι κακά, αλλά έχουμε ξεφύγει τελευταία. Από μικρή ηλικία βομβαρδιζόμαστε με λαμπερά χρώματα, φωτάκια που αναβοσβήνουν, κουκλάκια που μιλάνε, και παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση με ασταμάτητα τραγούδια και γέλια.

Το θέμα δεν είναι ότι έχουμε κάποια από αυτά. Αλλά ότι τα έχουμε όλα.

Φυσικά τα παιχνίδια έχουν πολλά να δώσουν στα παιδιά. Αφυπνίζουν την περιέργεια τους, αναπτύσσουν την φαντασία τους, ακονίζουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Τα βοηθούν να μάθουν τις έννοιες ‘μου ανήκει’ και ‘μοιράζομαι’. Όσο μεγαλώνουν, αρχίζουν να εξερευνούν και τους υπολογιστές, και άλλα έξυπνα προϊόντα τεχνολογίας – χτίζουν δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν αργότερα και σαν ενήλικες.

Όλα αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα έχουμε με πολύ λιγότερα.

 

Μικροί μινιμαλιστές

Σκεφτείτε από τη στιγμή που έρχεται το πρώτο παιδί στην οικογένεια, πόσα νέα αντικείμενα κάνουν την εμφάνιση τους το ένα μετά το άλλο. Σε συνέχεια της τρέλας των γονιών, έρχεται εκείνη των παππούδων, της υπόλοιπης οικογένειας και των φίλων, όπου το παιδί καταλήγει να έχει κουδουνίστρες, σφυρίχτρες, ρούχα, βιβλία, και μουσικά παιχνίδια αρκετά να διασκεδάσουν ένα λόχο.

Έχετε παρατηρήσει με τι διασκεδάζει περισσότερο το παιδί? Πολλές φορές με τα άδεια κουτιά που συνοδεύονται τα παιχνίδια. Η αγάπη του για το παιχνίδι κρατά 5-10 λεπτά. Δώστου όμως μερικά κουτιά σε διαφορετικά μεγέθη και μπορεί να το βλέπεις να παίζει με τις ώρες.

Όχι μόνο δεν χρειάζεται όλο αυτόν τον κατακλυσμό από παιχνίδια, δεν τον θέλει κιόλας. Η μικρή μου είναι μια χαρά με τα λιγοστά παιχνίδια της:

 • την Πένυ της που κοιμούνται μαζί,
 • τα βιβλία της,
 • ένα μπλοκ ζωγραφικής παρέα με λίγες κηρομπογιές και ξυλομπογιές,
 • 3 παζλ με τα οποία παίζει καθημερινά,
 • το κουνιστό αλογάκι που αποκτήσαμε από την ομάδα της περιοχής που αγοράζουμε και πουλάμε πράγματα αναμεταξύ μας,
 • λίγα κουζινικά,
 • και οτιδήποτε παίζει η μαμά και ο μπαμπάς – αυτά τα τελευταία εξακολουθούν να έχουν πάντα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο παρελθόν, περιφρονούσε εντελώς μια μεγάλη μερίδα των παιχνιδιών της. Με λιγότερες επιλογές όμως, άρχισε να αναπτύσσει μια βαθύτερη σχέση μαζί τους.

 

Απλά παιχνίδια, δοκιμασμένα στο χρόνο

Τα παραδοσιακά παιχνίδια είναι παραδοσιακά για κάποιο λόγο.

 • Πλαστελίνες
 • Lego
 • Ποδήλατα
 • Χούλα χουπ
 • Ποδόσφαιρο, πατίνια κτλ

Πολλοί από εμάς όπως θα θυμάστε, μεγαλώνοντας είχαμε και κάθε νέο βιντεοπαιχνίδι που έβγαινε στην αγορά. Atari, Nintendo, Sega, Playstation, Xbox. Κάθε χρόνο ήταν σαν να αναβαθμίζαμε τα συστήματα μας.

Αλλά σχεδόν καμιά από τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας δεν πηγάζει από αυτά τα μηχανήματα. Διασκεδάζαμε πολύ μαζί τους, αλλά ο εντυπωσιασμός σύντομα ξεθώριαζε. Θυμάμαι να χτίζω πύργους και σπιτάκια με lego, να κάνω ποδήλατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που πηγαίναμε, να παίζω μπάσκετ με τον πατέρα μου, ή να παίζουμε τάβλι, σκάκι, επιτραπέζια.

Κάτι τέτοιες στιγμές διαμόρφωσαν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Όχι οι ώρες που ξόδεψα παίζοντας Digger 2 και Super Mario.

 

Αρχίστε σήμερα!

Μαζέψτε όλη την οικογένεια και ανακοινώστε ότι θα κάνετε ένα καινούριο project, οικογενειακώς. Κάθε μέλος, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας, πρόκειται να δωρίσει μισά από τα ΄παιχνίδια΄ του για έναν φιλανθρωπικό σκοπό!

Αν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, βάλτε τα να συγκεντρώσουν όλα τους τα πράγματα σε ένα μέρος. Βοηθήστε τα να κάνουν μια μεγάλη λίστα. Ενθαρρύνετε τα να αντιστοιχίσουν τα πράγματα της λίστας τους με τα παιχνίδια που έχουν στο σωρό μπροστά τους, και να κυκλώσουν τα μισά που θα ήθελαν περισσότερο να κρατήσουν. Πάρτε το αυτοκίνητο και πηγαίντε μαζί να δωρίσετε τα υπόλοιπα παιχνίδια σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη ή οργανώστε ένα μικρό παζάρι και αφήστε τα να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Κάντε το διασκεδαστικό. Κάντε το να το θυμούνται.

Στο τέλος μπορεί να δείτε ότι κι εσείς μαθαίνετε πολλά από αυτή τη διαδικασία, όχι μόνο τα παιδιά σας.

Με λιγότερα παιχνίδια τώρα, βρείτε ποιοι από τους 100 τρόπους να διασκεδάσετε με τα παιδιά σας δωρεάν η φθηνά σας τραβούν περισσότερο το ενδιαφέρον. Το δικό σας, μα και των παιδιών σας. Δείτε μαζί τη λίστα. Τέτοιες δραστηριότητες είναι που θα λατρέψουν τα παιδιά σας, και θα τις θυμούνται για πάντα! Αν μάλιστα είστε έτοιμοι να κάνετε τη μεγάλη διαφορά, ανάλογα τον καιρό, τη διάθεση, τα οικονομικά σας, διαλέξτε ένα νούμερο για κάθε ημέρα. Και γράψτε μου τι ευχαριστηθήκατε περισσότερο. Γράψτε μου επίσης τις δικές σας ιδέες που θα μπορούσαν να προστεθούν στη λίστα.

 

Δείτε επίσης: