Πολλές φορές, μέσα σε μία εργάσιμη μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε. Και η κοινή λογική λέει ότι όσο περισσότερο χρόνο δουλεύεις, τόσες περισσότερες δουλειές θα καταφέρεις να ολοκληρώσεις.

Δεν είναι αλήθεια.

Ναι, ναι… υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα που δουλεύουν καλύτερα κι από ρομπότ, αλλά γενικά οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να δουλεύουμε σκληρά για 8 ώρες συνεχόμενα. Τα διαλείμματα είναι αυτά που έχουν σημασία εδώ, και είναι αυτά που μπορούν να σε βοηθήσουν να είσαι πιο παραγωγικός. Ουσιαστικά, θα έλεγα πως όσο λιγότερο δουλεύεις, τόσα περισσότερα πράγματα ολοκληρώνεις.

 

Συρρικνώνοντας τις ώρες δουλειάς μέσα στη μέρα

Δουλεύω στο Internet όλη μέρα, και έχω καταλάβει ότι όσο περισσότερο είμαι μακριά από τον υπολογιστή μου, τόση περισσότερη δουλειά κάνω τελικά. Ακούγεται παράλογο, σωστά? Σας διαβεβαιώνω, αγαπητοί μου αναγνώστες, ότι δεν είναι. Όταν θέτω όρια στο πόση ώρα θα οργώνω το Internet, ξέρω ότι θα ανταμειφθώ μέχρι το τέλος της μέρας. Και κάπως έτσι είμαι πιο επικεντρωμένη, έχω μεγαλύτερες αντοχές και το βασικότερο… έτσι έχει περισσότερη πλάκα.

Για παράδειγμα: όταν ήμουν στην εταιρία, συνήθιζα να κολλάω σε λεπτομέρειες. Για κάποιο λόγο, όσο περισσότερο σκεφτόμουν ότι πρέπει να δουλέψω πάνω σε κάτι, τόση λιγότερη δουλειά έκανα. Αυτή είναι η περίφημη αναβλητικότητα. Όλοι την ξέρουμε. Κάποιοι από εμάς την δεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής μας, κάποιοι άλλοι την τρέμουμε. Καλό πράγμα δεν την λες πάντως.

Στη δική μου περίπτωση, υπήρχαν φορές που μπορούσα να περάσω όλο το οχτάωρο χωρίς να κάνω κάτι πραγματικά ουσιαστικό, απλά από φόβο να ξεκινήσω ένα νέο project που μπορεί να με άγχωνε και μόνο που το σκεφτόμουν. Και τελικά μπορεί να κατέληγα στο γραφείο ή δουλεύοντας στο σπίτι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες για να προλάβω την τελική προθεσμία.

Με το μυαλό που έχω τώρα, για μια εβδομάδα θα δοκίμαζα το εξής: θα έκλεινα τον υπολογιστή μου στις 5 μ.μ. Ναι, τελείως. Shut down. Είμαι σίγουρη πως θα με βοηθούσε. Το μυαλό έτσι μπαίνει στη διαδικασία να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι θα είσαι στη δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα, και τελικά αναγκάζεσαι να κάνεις περισσότερα μέχρι τις 5.

 

Μικρά διαλείμματα, μεγάλα αποτελέσματα

Από τη μια λοιπόν μειώνω τις ώρες μου μπροστά στον υπολογιστή και κρατάω μόνο εκείνες που είμαι πραγματικά αποδοτική, και από την άλλη κάνω περισσότερα διαλείμματα μέσα στην ώρα. Ίσως σε βοηθήσει ένα εργαλείο που σε ξεσηκώνει για ένα διάλειμμα έστω και για 30 δευτερόλεπτα κάθε 8-10 λεπτά, απλά για να ξεκολλήσεις το βλέμμα σου από τον υπολογιστή, αλλά και να κάνεις ένα δεκάλεπτο διάλειμμα κάθε 50 λεπτά. Κι έχω καταλάβει ότι το να κάνεις διάλειμμα δε σημαίνει απλά να πας να βάλεις λίγο νερό και να επιστρέψεις. Όλη η μαγεία τελικά είναι μέσα σε αυτά τα 10 λεπτά.

Για τους αρχάριους προτείνω καταρχάς να απομακρύνεστε από τον υπολογιστή (ή ότι άλλο μηχάνημα χρησιμοποιείτε). Και ξέρετε ποιο είναι το μαγικό? Έχω συνειδητοποιήσει ότι όταν κάνω δουλειές που δεν απαιτούν το μυαλό μου, όπως το να αδειάσω το πλυντήριο πιάτων ή να διπλώσω τα πλυμένα ρούχα, δίνεται στο μυαλό μου η ευκαιρία να ξετυλίξει τη σκέψη του και να αρχίσει να σκέφτεται ανοιχτά. Σε τέτοιες στιγμές μπορώ να λύσω θέματα που κάθομαι και δουλεύω για τα προηγούμενα 50 λεπτά. Για κάποιο λόγο, το να απομακρύνεις τον εαυτό σου από την κατάσταση, δίνει στο μυαλό σου την ευκαιρία να λύνει προβλήματα. Νομίζω έχει να κάνει με το ότι απομακρύνεσαι, και το μυαλό σου μπορεί να δει την κατάσταση συνολικά.

Κάποιες από τις καλύτερες ιδέες μου έρχονται όχι όταν κάθομαι να γράψω ένα άρθρο ή να δουλέψω πάνω στο blog μου, αλλά όση ώρα κάνω τις δουλειές του σπιτιού ή οδηγώ ή κάνω τα ψώνια μου στο super market ή κάνοντας οτιδήποτε άλλο από το να κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή.

Το κλειδί εδώ είναι να γράφεις σε χαρτί τις ιδέες που σου έρχονται στο μυαλό. Το κλασικό με μένα: έχω μια ωραία ιδέα, τη σκέφτομαι για λίγο, και τελικά δεν τη θυμάμαι μετά. Γιατί? Επειδή δεν την έγραψα σε χαρτί. Γι’ αυτό και σημειώνω τα πάντα. Και γράφω και δυο λόγια όπως τα σκέφτομαι εκείνη την ώρα σε αυτό το ξαφνικό brainstorming, που θα με βοηθήσουν να συνεχίσω τη σκέψη μου αργότερα. Πρόσφατα απέκτησα το πρώτο μου Moleskine! Μικρό και κόκκινο αυτό που διάλεξα για μένα – να μπορώ να το έχω πάντα μαζί μου και να μην ξαναφήσω ιδέα να πάει χαμένη – το ήθελα πολύ καιρό τώρα.

Εκμεταλλεύσου τα διαλείμματα, και θα μπορείς να λύνεις πράγματα μέσα σ’ αυτά τα μικρά διαστήματα , που σε άλλη περίπτωση θα σου ‘παιρναν περισσότερο…

Και να δεις που μπορεί να έχεις και κάποιες πολύ καλές ιδέες στο μεταξύ.

 

Δείτε επίσης: